En el marc del ple municipal del mes de novembre, Caldes de Montbui ha aprovat el Pla d’Acció Climàtica (PAC), sorgit arran la declaració de l’emergència climàtica en el ple del desembre del 2019. El Pla inclou les actuacions que s’implementaran de manera immediata, i també a mitjà i a llarg termini (ODS 2030), d’acord amb els requeriments del Pacte d’Alcaldes i Alcaldesses pel Clima i l’Energia.
Els principals compromisos que assumeix el PAC són la reducció del 55% de les emissions de CO2 el 2030 respecte a les del 2005, avançar cap a la neutralitat climàtica el 2050, la reducció de la vulnerabilitat als efectes del canvi climàtic, fer front a les situacions de pobresa energètica o desigualtat i treballar per a una adaptació i transició socialment justa.
Amb l’objectiu de lluitar i mitigar els efectes del canvi climàtic, el PAC defineix una setantena d’accions que s’estructuren en 6 eixos: transició energètica, mobilitat sostenible, residu zero, gestió eficient de l’aigua, protecció del medi natural, la biodiversitat i l’activitat agrícola i un eix transversal.
El pressupost associat al Pla d’Acció Climàtica fins a l’any 2030 “és de 10 milions d’euros que proveiran de fonts municipals i supramunicipals” declara l’Ajuntament de Caldes. Algunes accions ja s’han dut –o s’estan executant en l’actualitat- com són la creació de l’Oficina d’Acció Climàtica, l’eficiència energètica en l’enllumenat públic i l’impuls d’una Comunitat Energètica Local, la CEL de Caldes, per la qual s’estan instal·lant plaques fotovoltaiques a equipaments municipals del nucli urbà per a l’autoconsum municipal i la cessió de part de l’energia generada a la ciutadania local.