

L’empresa comercialitzadora d’energia local Electra Caldense Energia, juntament amb PEUSA, ha estat les adjudicatària del primer concurs de subministrament d’energia elèctrica amb compensació d’excedents provinents de l’autoconsum fotovoltaic convocat per l’Associació Catalana de Municipis (ACM) i el Consorci Català pel Desenvolupament Local (CCDL).
Durant el pròxim any, totes dues empreses energètiques gestionaran el subministrament elèctric en la modalitat d’autoconsum fotovoltaic i compensació d’excedents per a les prop de 2.000 entitats locals de Catalunya que estan adherides a aquesta nova convocatòria de compra col·lectiva d’energia. L’empresa calderina ha obtingut els lots de subministrament corresponents a les províncies de Barcelona, Girona i Tarragona, mentre que PEUSA ha obtingut l’adjudicació del lot corresponent a Lleida. Les dues empreses s’han imposat en aquesta licitació a importants grups elèctrics nacionals que optaven a les adjudicacions, com ara Endesa o Iberdrola.
Fins a un 30 % d’estalvi en la factura amb l’autoconsum
Les entitats que disposin de punts de subministrament en règim d’autoconsum (per exemple, plaques solars) podran donar-los d’alta per accedir a la possibilitat de compensar els seus excedents de producció, abocant-los a la xarxa elèctrica general. A canvi, aquestes entitats obtindran un descompte a la factura elèctrica equivalent a l’energia que aportin a la xarxa quan la capacitat de producció de les seves instal·lacions de generació excedeixi les necessitats d’autoconsum.
De mitjana, una instal·lació d’autoconsum permet reduir fins al 30 % de la factura elèctrica normal, entre l’energia autoconsumida i els excedents que s’aboquen a la xarxa elèctrica i es compensen en la facturació.
“L’autoconsum fotovoltaic creix ràpidament a Catalunya i el món municipal hi té un paper molt important. El suport proporcionat per l’Associació Catalana de Municipis mitjançant aquesta convocatòria ajudarà a fer que més entitats locals, i els ciutadans als qui donen servei, es puguin beneficiar dels avantatges de generar la seva pròpia energia de proximitat i abocar els excedents a la xarxa elèctrica. El resultat és una reducció del cost de la factura elèctrica, de l’empremta de carboni de les entitats locals i que la ciutadania participi del subministrament energètic”, assegura Oriol Xalabarder, Conseller Delegat d’Electra Caldense Energia.