El senador Josep Maria Reniu inicia a Caldes una ronda de visites al Vallès Oriental
- 12/07/2021
- 0 comments
- redacció
- Categoria: Actualitat
- 0
En la visita al municipi, Reniu va trobar-se amb l’alcalde i regidors del consistori, dimarts passat
Aquest mes de juliol, el senador per Esquerra Republicana de Catalunya, Josep Maria Reniu, ha iniciat una sèrie de visites a ajuntaments del Vallès Oriental, i la primera parada ha estat el munici de Caldes de Montbui. L’objectiu de la roda de visites és captar necessitats dels municipis i traslladar-les a les institucions de l’Estat espanyol.
L’alcalde de la vila Isidre Pineda, junt amb els regidors d’Igualtat i Habitatge Ángeles Llive i Jordi Martín, respectivament, van exposar dimarts passat les preocupacions en matèria d’habitatge, creixement sostenible, energia, i d’altres qüestions com la cultura, la igualtat i el patrimoni a l’hora d’obtenir recursos per part de l’estat.
Per l’alcalde, una de les qüestions que més preocupen al consistori calderí –en relació amb l’Estat- són els habitatges del banc públic SAREB i que ara administren fons voltors. “Els habitants d’aquests pisos del centre de Caldes estan en una situació de vulnerabilitat i estan a mercè dels fons voltors a que SAREB ha cedit la gestió dels pisos”. Davant d’això, de moment “l’únic que ha aconseguit l’Ajuntament és el reconeixement com a mediador”, però segons la Secció Local d’ERC Caldes de Montbui, la voluntat en el municipi és aconseguir que els pisos passin al règim de “lloguer social”. Reniu, en aquesta línia, va afirmar que una de les lluites del grup republicà al Senat és aconseguir que la SAREB destini el 30% dels pisos a habitatge social.
D’altra banda, el regidor de l’àrea, Jordi Martín, va afirmar que calen ajuts per respondre a la demanda d’habitatge que hi ha al poble. L’Ajuntament té projectats diferents punts on voldria fer pisos de règim social: “Destinem un 20 per cent del capítol d’inversions a Habitatge, amb projectes com la Sala polivalent, però no és suficient”. Al mateix temps, “l’Ajuntament també ha detectat que Caldes té un important parc d’edificis que acusen el pas del temps, i que també caldrà mantenir actualitzats” expliquen des de la Secció Local.
Habitatge i energia
En aquest sentit, Isidre Pineda va destacar la importància de poder administrar bona part dels fons Next Generation des dels ajuntaments: “Cal aplicar el principi de subsidiarietat. Som els ajuntaments els que més coneixem les necessitats per posar-nos al dia, però fins ara l’opacitat del Govern espanyol és total”. Per exemple, el govern calderí també creu interessant tenir recursos per aplicar el Pla d’Acció Climàtica per acomplir els objectius 2030, que en el cas de Caldes hi té un punt destacat la creació de la Comunitat Energètica Local (CEL) per produir i distribuir energia elèctrica des dels equipaments municipals: “Les CEL són normatives que venen d’Europa, però a Espanya no es desenvolupen els reglaments per la pressió del lobby energètic”. A banda d’això, per Caldes seria interessant ampliar de 500 metres a 3 quilòmetres la capacitat de subministrament des de les plaques fotovoltaiques que podrien instal·lar-se a les dependències locals.
La xerrada també va tractar qüestions com la perspectiva de gènere en tots els projectes urbanístics i municipals, alhora que també la possibilitat d’aconseguir recursos de l’1% cultural per al foment de la Cultura, el Patrimoni i el Turisme, com per a l’ampliació del Museu Thermalia.
Reniu va prendre bona nota de tota la conversa, i va especificar que “els elements que donen solidesa als projectes que es presenten a Next Generation ve marcada per vincular les propostes a la creació immediata d’ocupació”.