La il·lusió a celebrar
- 04/05/2021
- 0 comments
- redacció
- Categoria: Cultura
- 0
> Mireia Clapers
Caldes recupera certa normalitat amb Sant Jordi, i torna a gaudir de la diada amb els actes descentralitzats per evitar grans concentracions de gent
IMATGE | La Consol Clerch, al seu portal del carrer del Forn, llueix la rosa de Sant Jordi al costat d ‘un dels textos iniciativa dels comerciants del casc antic. > Q. Pascual
Després d’un any marcat per la pandèmia, Caldes va tornar a celebrar la Diada de Sant Jordi amb parades de llibres i roses al carrer. L’avinguda Pi i Margall, tallada al trànsit durant tot el dia, va resultar l’epicentre on les llibreries i floristeries van ocupar la via per facilitar als visitants que poguessin aturar-se a mirar i comprar les diferents propostes de cada establiment. Les entitats calderines es van ubicar a la plaça Neus Català i el Jardí de Santa Susanna va ser escenari d’algunes de les actuacions tradicionals de Sant Jordi. Tothom tenia moltes ganes de poder tornar a celebrar una de les grans tradicions catalanes, encara que fos seguint les recomanacions dictades pel Procicat, i va suposar un respir després d’un any de dures mesures restrictives per fer front a la pandèmia de la Covid-19.
Les llibreries i floristeries, uns sectors molt afectats per la crisi sanitària, van poder viure una gran jornada. Les mesures preses per mantenir la seguretat, com la utilització de tanques marcant l’entrada i la sortida de cada parada i més distància de l’habitual entre les parades, van permetre evitar aglomeracions de gent.
El dia 23 d’abril amb un sol radiant i les ganes de sortir va fer que la jornada fos un èxit de públic i de vendes. Tal com marca la tradició, alguns escriptors calderins van poder signar els seus llibres i mantenir una conversa amb els seus lectors. La Llibreria Quiosc Arturo va acollir la signatura de l’autora MªÀngels Boy que va signar exemplars del seu últim llibre de poesia “Instants”, l’escriptora Pepita Forns el seu títol “Donant un xic de felicitat” i l’Elisabet Claveria, que tot i ser de Barcelona, està molt vinculada a la vila calderina, va signar la seva primera novel·la “La bessona solitària”. Per Calveria “és el meu primer Sant Jordi i l’estic vivint com un dia molt bonic, és molt emocionant veure com s’apropa la gent i veure la curiositat que tenen i també la meva curiositat envers els lectors”. La gent va passejar per l’avinguda Pi i Margall de manera esglaonada, evitant grans concentracions “s’ha viscut un dia molt bonic, la gent té ganes de sortir, de comparar i llegir llibres, perquè també tenim més temps, passem més temps a casa i la venda de llibres ha anat molt bé” ens va explicar Maribel, de la Llibreria Quiosc Arturo. El canvi d’ubicació de les parades va ser ben rebut pels diferents establiments “el fet de tenir la parada davant la llibreria fa que tot sigui molt més àgil, crec que ha estat una bona decisió” explica Marina Meneses, de la llibreria Joc de Paraules.
Alguns dels títols més sol·licitats aquest Sant Jordi a les llibreries calderines van ser “La dona de la seva vida” de Xavier Bosch, “L’home que va viure dues vegades”, de Gerard Quintana, “Sira” de María Dueñas o “A cor obert” de l’Oriol Mitjà. Tot i ser una bona diada pel que fa a les vendes, molta gent va preferir comprar els llibres amb antelació “imagino que molta gent podia tenir por que es formessin moltes cues, o hi hagués molta gent i va preferir comprar uns dies abans de Sant Jordi” explica Meneses. Les floristeries també van tenir un gran dia, esgotant les roses, en moltes parades, cap a mitja tarda “la ubicació de les parades a Pi i Margall ha facilitat la circulació de la gent, teníem moltes ganes de poder tornar a viure un Sant Jordi” van explicar de la floristeria Art Floral Penélope.
IMATGE | Després d’un any sense poder celebrar-se, l’avinguda Pi i Margall va ser l’epicentre de les parades de llibres i roses aquesta diada de Sant Jordi. > J. Serra
NOUS ESPAIS PER UNA DIADA DIFERENT
Amb la voluntat de descentralitzar els actes de Sant Jordi i mantenir les mesures de seguretat que requeria el Procicat, la plaça Neus Català va ser l’espai escollit per ubicar les parades de diferents entitats calderines que oferien els seus llibres, publicacions o objectes de regal. L’accés d’entrada a la plaça es va situar a la plaça de l’U d’octubre, on hi havia el control de temperatura corporal i un punt amb gel hidroalcohòlic, i la sortida es realitzava pel carrer de Sentmenat. Durant tot el dia més de 3.000 persones van visitar les parades de les diferents entitats, que van ser presents a la plaça de les 10 del matí i fins a les 8 del vespre, i es va poder escoltar la programació especial en directe que va oferir l’emissora municipal Ràdio Caldes.
El jardí de Santa Susanna va ser el tercer espai que va acollir l’escenari (durant el divendres i el dissabte) per les actuacions, amb reserva prèvia, de la colla gegantera de la vila, l’actuació de la Coral del Calderí, una mostra de dansa d’Stage, una actuació musical de Tot Música i, com a acte final, l’actuació de l’Orquestra Municipal de Música. Totes les actuacions van ser un èxit de públic, reunint en alguns casos, més de cent persones.