Carla Millán Peñaranda (portaveu del PSC Caldes de Montbui)
- 04/05/2021
- 0 comments
- redacció
- Categoria: Actualitat
- 4
Balanç de la primera meitat del mandat 2019-2023
“Falta enginy per adaptar-se a les restriccions de la pandèmia i crear alternatives, tot i les dificultats”
· IMPACTE SOCIOECONÒMIC DE LA PANDÈMIA DE LA COVID-19
Valoració de la gestió política local en matèria de reactivació econòmica municipal i en ajudes i prestacions socials arran l’efecte devastador de la pandèmia. Què queda per fer?
“La pandèmia va arribar de forma inesperada i cap administració estava preparada pel que venia. Però el govern municipal ha estat poc creatiu a l’hora de donar respostes. Hem pogut veure com molts municipis han superat Caldes en matèria de foment de l’economia local, la marca municipal o la resposta social. Falta enginy per adaptar-se a les restriccions i crear alternatives, tot i les dificultats. Des del PSC vam fer, entre d’altres, propostes per agilitzar algunes de les ajudes mitjançant les ordenances fiscals, però no es van acceptar”.
· HABITATGE PÚBLIC
L’equip del govern local ha anunciat que al final de la legislatura, Caldes de Montbui comptarà amb més de quaranta habitatges públics per ser gestionats a través de l’Oficina de Serveis Socials i l’Oficina d’Habitatge de la vila. Pisos polivalents, d’emergència social, adreçats a joves i de gestió cooperativa, les tres propostes de promoció d’habitatge de l’equip de govern responen a l’emergència social d’ampliar l’habitatge públic? És necessari el replantejament de les propostes?
“És una realitat que cal ampliar el parc d’habitatge públic. I donarem suport a les mesures que ens ajudin a ampliar-lo, però també demanem concreció sobre quin tipus d’equipament acabarà sent cada proposta, ja que tenen funcions molt diferents un habitatge per a joves que un d’emergència social, tot i ser tots ells molt necessaris. Creiem necessari una bona repartició a tot el municipi d’aquests habitatges públics i garantir-ne l’accessibilitat, així com és imprescindible seguir treballant per ampliar la borsa d’habitatge privat, fomentant que es posin a lloguer els habitatges buits”.
· SOSTENIBILITAT/MEDI AMBIENT
La Covid-19 s’ha sobreposat a una altra emergència mundial que ve d’anys enrere: el canvi climàtic i els seus efectes més immediats. Caldes està complint amb el compromís de prendre polítiques contundents per contribuir a la mitigació del canvi climàtic?
“Aquesta pandèmia ha fet que tots i totes posem encara més en valor el patrimoni natural de Caldes. Valorem molt positivament la creació d’una Oficina d’Acció Climàtica, però creiem que a part d’oferir assessorament a la ciutadania, falten també més polítiques municipals directes tant en matèria de transició ecològica com per la protecció del nostre entorn natural. Cura i neteja d’entorns naturals, protecció d’espais verds o cura de l’arbrat. A més considerem primordial seguir treballant per millorar la recollida i reutilització dels residus, així com els entorns d’aquests, que tenen moltes queixes per problemes d’incivisme”.
· INVERSIONS/OBRA NOVA
Valoració de projectes de govern dutes a terme fins a l’actualitat (com la campanya d’asfaltat, el pas soterrat cap al Cementiri, l’ampliació de Les Cases dels Mestres) i plantejades pròximament com la rehabilitació de la plaça Catalunya.
“Algunes de les inversions plantejades pel govern local ens semblen adequades a les necessitats actuals, com l’ampliació de Les Cases dels Mestres o les partides per finalitzar l’Institut Pic del Vent. Altres creiem que tenen un plantejament erroni en la seva mesura com la rehabilitació de la plaça Catalunya, excessiva en cost pel canvi real que patirà la zona.
Reiterem la necessitat de fer plans d’acció per fer les campanyes d’asfaltats realment efectives. I celebrem que la Generalitat, després de molts anys i reclamacions per part del PSC al Parlament, s’hagi decidit a executar el pas soterrat cap al Cementiri. Seguirem reivindicant altres necessitats com la variant sud cap a Sentmenat o solucions als problemes de trànsit a la C-59 a la rotonda de Palau o els punts de risc a la zona adjacent amb Sant Feliu”.
· LA MIRADA POSADA EN EL FUTUR
Cap a on hem de seguir avançant els pròxims dos anys de legislatura?
“Cal seguir treballant cap a una recuperació social i econòmica. Els efectes d’aquesta pandèmia duraran temps i cal preparar plans i accions a curt, mitjà i llarg termini perquè ningú quedi enrere i per fer que la ciutadania, les empreses i les entitats calderines surtin el menys afectades possible. Cal aprofitar aquest moment de replantejament per fer partícip la ciutadania i el teixit associatiu d’aquest canvi, crear plans transversals que tinguin sempre presents les òptiques socials, feminista, ecologista i municipalista. Utilitzant eines com els Objectius Desenvolupament Sostenible com a pilars i guies per aquests plans”.
· DEL PLA POLÍTIC AL PLA PERSONAL
Com has viscut aquest darrer any de pandèmia en el pla més personal, i com creus que ha influït en el teu dia a dia. Ha estat un abans i un després? Quins aprenentatges en podem extreure com a societat?
“El meu dia a dia va canviar radicalment d’un dia per l’altre. Vaig passar de tenir una gran activitat social totalment presencial a seguir encara avui dia teletreballant. Vaig viure sola els primers mesos de pandèmia, fet que sumat en ser persona de risc, va fer que compartís aquella soledat tan estranya que molts vam viure durant setmanes. Crec que ha estat un abans i un després per tothom. Hem après a adaptar-nos a situacions inimaginables i hem descobert l’essència de moltes coses que vivíem amb normalitat i ara ens semblen molt llunyanes”.