“Cap dada prova que persones al·lèrgiques siguin més vulnerables al coronavirus”
- 04/05/2021
- 0 comments
- redacció
- Categoria: Actualitat
- 0
> Ivette Hijano
No obstant això, les al·lèrgies respiratòries poden agreujar-se per casos severs de Covid
IMATGE | El temps primaveral multiplica els casos d’al·lèrgies, en convivència enguany amb l’amenaça de la Covid. > J. SERRA
Cada any, podria dir-se que l’arribada de la primavera s’ensuma a cada passa, però l’ús obligat de les mascaretes avui dia dificulta gaudir de l’aroma de les flors i de les plantes, de la verdor que brota en la seva màxima esplendor en aquesta temporada de l’any. Però en la cerca d’avantatges a una primavera emmascarada, podem pensar que les mesures de protecció de la Covid-19 també poden estar protegint-nos d’altres patòlegs externs, com són les al·lèrgies respiratòries tan característiques dels temps primaverals.
Entre els mesos de març i abril, els arbres i la vegetació floreixen i la concentració ambiental de pol·len és màxima. Aquest fet, que per moltes persones pot passar gairabé desapercebut, ocasiona importants dificultats respiratòries a moltes altres que enguany, entre l’ús de les mascaretes i la por a patir símptomes severs de la Covid-19, poden sentir nivells més elevats d’angoixa respecte a altres anys.
“De moment no hi ha cap dada que faci pensar que les persones amb al·lèrgies respiratòries siguin més vulnerables al contagi de la Covid-19” explica el metge de família del CAP de Caldes de Montbui, el doctor Carles Monsó. “La vulnerabilitat a la Covid – segueix explicant Monsó- la determinaria una alteració immunitària (un baix nivell de cèl·lules de defensa), i la predisposició a les al·lèrgies la marca una hipersensibilitat de les cèl·lules que contenen histamina”. Tractant-se de dos processos diferents, s’evidencia que les al·lèrgies conegudes com a primaverals no potencien la Covid, ni a l’inrevés, però en qualsevol cas, “un pacient amb símptomes severs de la Covid podria tenir sobreafegit els símptomes respiratoris propis de l’al·lèrgia, i això agreujaria el quadre mèdic” apunta el metge de família.
Durant aquest hivern passat s’ha focalitzat tota l’atenció en el coronavirus, però els refredats i les grips també han estat presents, com cada any. “Més del 90% dels tests d’antígens i de les PCR que hem practicat per símptomes catarrals i gripals han estat negatius i, per tant, es tractava efectivament, de refredats o de grips” apunta Monsó. El mateix resultat es pronostica en el cas dels processos d’al·lèrgies primaverals: “L’ús de les mascaretes ha frenat certa exposició a diferents virus i de la mateixa manera actuarà amb determinats pòl·lens, per la qual cosa la incidència de refredats i d’al·lèrgies primaverals serà quelcom menor que en anys anteriors” declara el professional sanitari, qui preveu atendre a un nombre molt similar de casos per al·lèrgies que altres anys.