El 7,3% del PIB per ajudes a empreses i autònoms
- 27/04/2021
- 0 comments
- redacció
- Categoria: Opinió
- 3
> PSC Caldes de Montbui
L’Executiu central va aprovar el Reial Decret 5/2021 amb una dotació d’11.000 milions d’euros per ajudes a empreses i autònoms. Aquests diners, es sumen als 24.000 milions d’euros ja transferits per l’Estat a les Comunitats Autònomes per la pandèmia. Tots aquets diners van directes per cobrir les necessitats d’empreses i autònoms sense requerir la seva devolució, situant l’Estat al primer lloc de la llista de països de la Comunitat Europea. El total d’aquestes ajudes suposen el 7,3% del PIB front la mitjana del 3,3% de tota la Comunitat Europea, o països com França o Itàlia amb el 6,4% i el 6% del PIB respectivament.
De la dotació d’11.000 milions d’euros, podem destacar-ne una primera línia d’ajudes dotada amb 7.000 milions d’euros, 2.000 van destinats a les Illes Canàries i a les Illes Balears i Pitiüses, les comunitats autònomes més afectades per les restriccions. Són ajudes per aquelles empreses i autònoms amb una disminució de la facturació al 2020 superior al 30% en relació al 2019. Amb aquestes premisses, es destinen 3.000 milions per als autònoms que tributin per estimació objectiva (més conegut per mòduls) i entre 4.000 i 200.000 euros per a la resta d’empreses per al pagament de despeses fixes, deutes o factures de proveïdors. Així mateix, a les PIMES que tinguin fins a 10 persones treballadores se les podrà ajudar amb fins el 40% de la caiguda addicional d’ingressos (per sobre del 30%), i a les que tinguin més de 10 persones treballadores, se les podrà ajudar amb fins el 20% d’aquesta caiguda d’ingressos. Les ajudes són finalistes i es podran menester per a pagar proveïdors i altres creditors financers i no financers, així com també per pagar despeses fixes que s’hagin meritat entre l’1 de març de 2020 i el 31 de maig de 2021.
Addicionalment, es crea una segona línia per la reestructuració de deute financer que està dotada amb 3.000 milions d’euros i s’estructura en tres línies d’acció: ampliació dels terminis de venciment de préstecs, conversió d’aquests préstecs participatius i una tercera opció, excepcional, de reducció del principal del finançament avalat durant la pandèmia.
Per una altra banda, es crea un fons de recapitalització de les empreses, dotat amb 1.000 milions d’euros i gestionat per COFIDES, organisme que depèn del Ministeri d’Indústria, Comerç i Turisme encapçalat per la companya socialista Reyes Maroto. Aquest fons ve per complimentar el que ja gestiona la SEPI de 10.000 milions d’euros, amb l’objectiu de recapitalitzar empreses més petites, viables en 2019 i que s’enfronten actualment a problemes de solvència.
Aquestes ajudes, es sumen a la resta de mesures posades en marxa pel Govern socialista que ve ajudant des del minut zero de la pandèmia i sense aturador, amb la posada en funcionament dels ERTO i els préstecs ICO, entre d’altres, amb un total d’un milió d’operacions que sumen un finançament de 122.000 milions d’euros.