
“Les dones som imprescindibles, sense nosaltres el món s’atura”
- 10/03/2021
- 0 comments
- redacció
- Categoria: Actualitat
- 0
Caldes segueix en la incansable lluita per aconseguir un món més just i igualitari, reivindicant uns drets encara més malmesos en temps de pandèmia
IMATGE | Recull d’imatges de l’acte central del dissabte 6 de març, a la plaça Molí de l’Esclop, i la lectura del manifest del 8 M.> AJ. CALDES
La commemoració del 8 de març d’aquest any, quan es compleixen 12 mesos de pandèmia i greu crisi sanitària, econòmica i social, ha posat de relleu l’evident pas enrere que hem viscut amb relació a la preservació de tots els drets a les dones d’arreu del món. Tal com anomenava el manifest promogut per l’Associació Catalana de Municipis i la Federació Municipis de Catalunya, “la pandèmia ha agreujat encara més les discriminacions i la precarietat que patim les dones. La crisi global està provocant greus repercussions en el mercat de treball, fet que ha augmentat la taxa d’atur de les dones, i ha aprofundit les desigualtats de gènere”. També com descrivia el manifest, “la pandèmia ha estat l’agreujament manifest de totes les formes de violències masclistes derivades de la convivència obligada”, i en el marc d’aquest lamentable context, Caldes de Montbui s’ha alçat -un any més- per a la reivindicació i lluita d’un món més just i igualitari, on cap dona sigui discriminada pel fet de néixer dona en un macro-sistema encara massa tacat per l’omnipotència masclista.
La celebració del Dia Internacional de la Dona va donar el tret de sortida a la vila el divendres 5 de març, amb l’acte “Espai d’expressió 8M” organitzat per l’Espai Jove El Toc. El mateix dia, l’entitat Acció Cívica Calderina va presentar el llibre ‘Imparables. Comunicación para mujeres que pisan fuerte’ de l’autora calderina Teresa Baró.
Un dia després, el dissabte 6 de març, al matí, la plaça del Molí de l’Esclop va acollir l’acte central de la commemoració, amb una aplaudida jornada cultural que va comptar amb nombroses participacions d’entitats culturals i artistes calderines. “Ara més que mai, visibilitzem l’art i la cultura de les dones calderines” va comptar amb un dilatat tast de diferents disciplines artístiques (música en directe, poesia, escriptura, pintura, dansa i art efímer), totes elles protagonitzades per veus femenines. L’esdeveniment va esgotar les 70 localitats gratuïtes disposades per complir amb les mesures de control de la Covid-19.
Diumenge 7 va celebrar-se el ‘Vermut de Bruixes’ organitzat per La Forca i la Universitat Popular de Caldes, una xerrada-tertúlia virtual al voltant del món de les bruixes, a càrrec de l’especialista en Història en clau de gènere, Mercè Borràs. El mateix dia, a la tarda, la Sala d’Art del Casino va acollir la inauguració de l’exposició “Dones en Complicitat II” comissariada per l’artista local, Esther Tenedor.
El dilluns 8 de març, Dia de la Dona, l’Ajuntament de Caldes va commemorar la jornada amb la corresponent lectura del manifest anteriorment citat, a càrrec de l’alcalde de la vila Isidre Pineda, la regidora d’Igualtat Ángeles Llive, la regidora de la CUP Marta Barnils i la representant de JuntsXCat, Sandra López. “Qualsevol dia podria ser 8 de març, però avui aixequem una mica més la veu per una causa que és justa”, apuntava Isidre Pineda abans de la lectura del manifest, qui afegia que “és una causa que ens uneix a totes les forces polítiques pel que farem la lectura del manifest de manera conjunta”. La regidora d’Igualtat Ángeles Llive va ser la responsable de cloure l’acte, qui va posar l’accent a la necessitat d’impulsar, des de tots els governs, noves polítiques socials i feministes que generin igualtat d’oportunitats, a més de recalcar la importància de seguir en la lluita: “El compromís del nostre Ajuntament és de seguir treballant amb la mateixa fermesa que fins ara, des d’una mirada transversal i oberta, per defensar els drets i llibertats de les dones, i aconseguir una igualtat real”, qui afegia que “les dones som imprescindibles, i sense nosaltres el món s’atura”.