El virus no frena la màgia dels Reis Mags d’Orient
- 12/01/2021
- 0 comments
- Albert San Andrés
- Categoria: Cultura
- 0
Fins a un total de 4.700 visitants van poder gaudir durant tres dies de ses majestats els reis al parc de Can Rius
IMATGE | El patge reial durant el discurs de benvinguda en la recepció de Ses Majestats, els Reis Mags d’Orient, diumenge passat 3 de gener, al parc de Can Rius. > A. SAN ANDRÉS
Amb l’arribada de la covid-19 ens hem acostumat a privar-nos de les coses més elementals que ens ofereix la vida: no sortir a un bar amb els amics, no poder fer un sopar amb la família o ni tan sols marxar de vacances de Nadal. Però hi ha coses amb les quals no es pot negociar: la il·lusió dels més petits, que aquest any han patit les conseqüències de la pandèmia, sovint en silenci i sent els primers a adaptar-se a aquesta difícil situació. Només per ells i per a ells, l’esforç de la Comissió de Reis i de l’Ajuntament de Caldes durant tres dies ha valgut la pena, en una recepció reial que ha substituït amb escreix la cavalcada tradicional.
En els textos bíblics, lloc d’origen de la tradició, en cap lloc es fa servir la condició de monarca pels reis, sent aquesta una nomenclatura posterior. Magós, en grec, no només té el significat de bruixot, sinó que també es refereix a home savi o a home de ciència, termes que potser són més adients a la condició d’aquests tres herois que cada nit del cinc de gener entreguen regals als nens -i no tant nens- d’arreu del món.
Una tradició que no es podia aturar per la pandèmia, tot i que feia mesos que sabíem que la cavalcada seria impossible realitzar-la tal i com la coneixíem fins ara. La normativa per a evitar aglomeracions de gent obligava a replantejar el pas pels carrers de la vila per a fer-ho de manera que es poguessin mantenir les distàncies i la seguretat.
IMATGE | També els Reis Mags d’Orient van respectar les distàncies de seguretat i les mesures Covid en la recepció dels infants calderins. > A. SAN ANDRÉS
La tradició fou establerta al segle V pel papa Lleó I, que va ser qui va marcar el nombre oficial de tres reis per la cristiandat -es parla de fins a 12 en altres cultures- i no és fins al 5 de gener de 1855 que a Barcelona s’organitza la primera de les recepcions a ses majestats, tot i que és Alcoi amb la de 1866 qui reclama el privilegi de ser la primera cavalcada com a tal de l’estat espanyol. Sigui com sigui, a Caldes és tradició des del 1962, tot i que anteriorment ja es feien actes diversos per a rebre als reis.
Actualment és la Comissió de Reis qui s’ocupa de l’organització, juntament amb el consistori, que van haver de plantejar una nova situació de cara a l’edició de 2021. “Quan a l’octubre vàrem rebre l’encàrrec de SSMM els Reis de poder veure i saludar a la canalla calderina vam treballar en dues hipotètiques situacions: en cas de confinament total i en el cas que hi hagués restriccions” explica Marta Masclans de la Comissió de Reis. Aquesta edició s’havia transformat en un repte on “tots ens imaginàvem un acte estàtic, amb reserva prèvia i amb un aforament limitat. Un cop vam fixar aquestes mesures, es va començar a desenvolupar la idea principal agafant semblances amb un pessebre vivent”.
I així es va començar a treballar: dos vessants possibles a l’espera de com havia d’estar la situació uns mesos després. “Podem dir que ha estat fàcil i difícil a parts iguals. El mandat de Ses Majestats era clar, volien tant sí com no veure a tots els nens i nenes i es van predisposar a tot el que creguéssim oportú per aconseguir-ho” explica Masclans. La Comissió i l’Ajuntament van començar a treballar en les dues opcions possibles de manera simultània, la del confinament total i la de la situació amb restriccions, per a garantir que el mandat reial es pogués complir en qualsevol de les situacions possibles.
IMATGES | Els nens van poder deixar les cartes abans de ser rebuts pels Reis Mags. El patge donava la benvinguda als visitants. > A. SAN ANDRÉS
Tot es va poder simplificar en el moment que una de les opcions es va poder deixar enrere, ja que “van ser ells mateixos -els reis- qui ens van dir que si calia venir abans ho farien per no deixar a ningú sense poder-los veure. A partir d’aquí tot va anar molt més rodat, tot i la dificultat d’organitzar un acte com aquest en la situació actual, partint de zero i fet de manera totalment voluntària” remarca l’organitzadora.
Tot i ser gratuïtes, es va establir un sistema de venda d’entrades on-line, que va anar rodat i aviat es van exhaurir els gairebé 800 tiquets que donaven accés a 4.700 persones a l’acte, repartit en tres dies des del tres al cinc de gener. El parc de Can Rius va esdevenir en la seu reial a la vila de Caldes, on tancat al públic durant els tres dies, va servir també de magatzem reial d’alguns dels regals.
Diumenge dia 3, Melcior, Gaspar i Baltasar feien acte de presència creuant el pont d’accés al parc des de l’Espai de Can Rius, on l’alcalde Isidre Pineda i la regidora de cultura, Laia Cuscó -principal responsable del consistori en la recepció-, van donar pas als parlaments, on el patge reial va declarar oberta la recepció calderina.
Cuscó ha explicat a aquest diari que “ha comportat moltes hores de reunions, pensar i dissenyar tot plegat. Hi ha hagut implicació màxima de part de la comissió de reis que valorem i agraïm moltíssim la feina, i de l’equip de la regidoria de cultura” i afegeix que “se’ns va plantejar tot un repte perquè mai s’havia fet una cosa així a Caldes. Però amb la il·lusió de la comissió i l’entusiasme de la regidoria vam aconseguir un parc màgic”.
A partir d’aquí, la màgia va fer la resta. El passadís central del parc va servir per a guiar als visitants, que eren rebuts per l’estrella de Nadal. El recorregut, envoltat de patges i ajudants reials, va convertir el parc en un espai on la tradició es va donar la mà amb les restriccions, per recrear un lloc on els més petits no van trobar res a faltar.
Des del tradicional dipòsit de xumets, a les col·laboracions de Bombers i Protecció Civil, el plat fort es trobava a l’entrada al recinte on els tres mags rebien pel seu nom a cada nen que arribava de visita. “Hem rebut una allau de comentaris molt positius. Hi ha hagut un gran nombre de visitants que han demanat que es mantingui la idea per altres anys, però en això és la Comitiva Reial qui té l’última paraula. El que ens ha agradat molt és que no només hem sorprès als més menuts, sinó que també ho hem fet amb els més grans” conclou Masclans.
Autor
Addicte de l’esport i al món del motor. Llicenciat en periodisme per la UAB i màster esportiu per Blanquerna, col·laboro en diversos mitjans locals en ràdio i paper. Fotògraf accidental i amant de la velocitat. Enamorat de Caldes de Montbui.