Quan rodem, fem-ho en català
- 06/11/2020
- 0 comments
- redacció
- Categoria: Actualitat
- 0
El passat 5 de novembre va celebrar-se l’acte telemàtic de presentació del nou lèxic basat en el ciclisme
IMATGE | L’acte de presentació va comptar amb l’assistència de l’alcalde, Isidre Pineda; la presidenta del Consorci per a la Normalització Lingüística, Ester Franquesa; la regidora de Foment del Català, Laia Cuscó, i el director del TERMCAT, Jordi Bover.> AJ. CALDES
Després de la publicació de dos lèxics anteriors, Cinc contra cinc, que feia referència al futbol sala, i De cap a l’aigua, que contenia mots de la natació, l’Oficina de Català de Caldes de Montbui ha liderat aquest nou projecte que comparteix amb altres oficines del Vallès Oriental. A rodar. Lèxic de ciclisme. Pedalem en català! té el mateix format que els vocabularis de futbol sala i el de natació, amb la voluntat que els identifiquin com uns lèxics d’una mateixa col·lecció. Així, inclou una història central que incorpora termes de l’àmbit del ciclisme que no necessiten definició, perquè s’entenen pel context, un glossari amb 55 entrades amb les corresponents definicions i una il·lustració d’una bicicleta amb el nom de cadascuna de les parts. Per a l’elaboració d’aquest vocabulari, s’ha comptat amb la col·laboració de membres d’Esport Ciclista Calderí, Club Ciclista de Sant Celoni, Club Ciclista Mollet i Club Ciclista Plana Lladó.
L’acte de presentació es va celebrar el passat 5 de novembre de manera telemàtica, i va ser presidit per l’aclade de la vila, Isidre Pineda, i la directora general de Política Lingüística i presidenta del Consorci per a la Normalització Lingüística, Ester Franquesa; conduït per la regidora de Foment del Català, Laia Cuscó, i amb la participació del director del TERMCAT, Jordi Bover. Aquest últim va ressaltar que aquest material vol donar a conèixer expressions de la pràctica no competitiva de l’esport i que el repte més important ha estat trobar l’alternativa catalana a expressions col·loquials que s’utilitzen en castellà.
D’altra banda, la directora general de Política Lingüística i presidenta del Consorci per a la Normalització Lingüística, va manifestar que amb aquest lèxic acostem la llengua als ciutadans i a la seva vida diària: quan rodem ho podem fer en català. I va afegir que aquest lèxic és útil per a les escoles, per als ciutadans, per als esportistes, per a les botigues, per als tallers i per molta gent que usa la llengua en l’àmbit del lleure.
L’alcalde va cloure els parlaments agraint la feina dels agents implicats en l’elaboració del lèxic i va proposar que el proper lèxic de la col·lecció fos el bàsquet.