Jordi Soler: “Si es mantenen uns períodes de pluja que mantinguin la humitat estarem tranquils”
- 20/07/2020
- 0 comments
- redacció
- Categoria: Actualitat
- 0
El cap de bombers de l’estació de Caldes fa un repàs de l’actualitat forestal i explica com esperen que sigui aquest estiu
Juntament amb la sanitat, els cossos de bombers són una de les autoritats més importants de la societat. Són aquells capaços de solucionar algunes de les situacions més complexes, on sovint es juguen la seva vida per tal de salvar la dels altres. Després de la pandèmia que hem viscut, sense gairebé treva, els bombers s’han bolcat en la temporada forestal, on sembla que els incendis estan donant certa tranquil·litat en l’inici de l’estiu i no estan sent notícia en aquest començament com ha passat en els darrers anys. Un aspecte però, que entre tots hem de seguir cuidant per evitar que els incendis centrin el focus d’atenció.
D’aquest aspecte i d’altres ens va parlar Jordi Soler, cap de l’estació de bombers de Caldes de Montbui, que va explicar-nos com van viure els mesos de confinament i quines feines van haver de fer.
Com heu viscut la situació de confinament des dels bombers?
Ha sigut un any estrany. La pandèmia ens va agafar per sorpresa i desprevinguts, però ens hem anat adaptant i rebent instruccions de com actuar correctament i com adaptar les actuacions. Qualsevol servei s’havia de fer de la mateixa manera, però prenent mesures de protecció extra. Al principi el material va ser difícil de rebre, però ara ja estem preparats. A banda dels serveis normals, també hem fet desinfeccions de residències que era un servei que no havíem fet abans. Hem ajudat en tot el que hem pogut.
Potser la feina dels bombers és la que més desapercebuda ha passat durant la pandèmia, tot i ser una de les més importants. A banda de les feines habituals, quina ha estat la vostra funció durant la pandèmia?
Durant el brot al març i abril, la circulació va disminuir molt i els accidents van ser escassos. Als bombers se’ls va demanar que tots els que tinguessin una titulació sanitària donessin una mà a l’equip de sanitaris. La segona acció va ser donar suport en la desinfecció de locals, sobretot residències, que és on es van centrar els esforços, a més de la construcció d’hospitals de campanya, com és el cas de l’Hospital Taulí de Sabadell. Dins del cos de bombers voluntaris tenim electricistes o soldadors que van ajudar en moltes d’aquestes feines.
Una altra fita important per a vosaltres era l’Escaldàrium que aquest any no s’ha pogut celebrar.
L’Escaldàrium ha estat la crònica d’una mort anunciada. Ja ens anàvem fent a la idea, veient com avançaven les dates. Jo era dels més contraris a cancel·lar-ho perquè ho veia molt lluny i tenia l’esperança que tot s’arreglés i tornar a la normalitat i fer-lo servir com a símbol de celebració de la nova normalitat. El fet ha estat que hem xocat amb la realitat i a les reunions inicials ja es van anar desactivant coses com les novetats, tot i que després es va veure que ni així es podia fer. Ficar 5.000 persones en una plaça era impossible i cancel·lar ha estat l’opció més responsable.
Com es preveu l’actual campanya d’incendis forestals d’aquest estiu?
Sí, nosaltres ens basem molt en la meteorologia. Ha estat un any estrany. Hem tingut un gener molt càlid, un maig molt càlid, però un juny molt plujós que ho ha canviat tot. El fet de les pluges al juny ha fet que tinguem una massa arbòria molt hidratada, però per contra ha fet créixer una massa molt fina d’herbes i matoll, que és un combustible molt fi que corre molt i és perillós si s’asseca. Si es mantenen uns períodes de pluja que mantinguin la humitat estarem tranquils. No hem tingut sequera generalitzada com en altres anys. A dia d’avui de moment estem tranquils i si no ve una onada de calor extrema salvarem la campanya.
De fet, sembla que gràcies en part al confinament, els incendis forestals han disminuït.
Sí, tot i que la gent torna a sortir. També hi havia una mica de por perquè sempre s’ha fet molta neteja i a principis de campanya no s’havia fet. Tot i que ara ja ho tenim, el juny plujós ha ajudat.
Un altre aspecte molt important són els rescats. Sobretot a la muntanya, on després del confinament ha pujat molt l’afluència. Serà un estiu complicat en aquest aspecte?
És així. Aquesta campanya, que va del 15 de juny al 15 de setembre hem fet els mateixos rescats de ciclistes caiguts o gent que s’ha perdut que de sortides per incendis forestals. Suposo que el confinament ha fet que la gent exploti i tingui ganes de sortir a la muntanya. De fet, durant el confinament, es va demanar que la gent no sortís a la muntanya per prevenir que passes res i no haver de destinar recursos a aquest aspecte.
A banda dels incendis i rescats, que són potser la feina més visible dels bombers, feu moltes més. Quina és la feina més rara que heu fet en els últims temps?
Anecdòtic va ser el rescat d’un parapent que es va quedar penjat d’un arbre. Va ser en la zona entre Sant Llorenç Savall i Sant Feliu de Codines, prop de Gallifa. Li va canviar la tèrmica i es va quedar enganxat en un arbre i no podia baixar. No es va fer mal però va ser molt curiós. Les sortides on ningú es fa mal són més simpàtiques.
Una reivindicació històrica dels últims anys dels bombers és la falta de materials d’intervenció. Com està el tema a hores d’ara?
Sempre demanem l’última versió de tots els materials. La setmana passada es van presentar els nous 4×4, que rebran els parcs de bombers. En el cas de Caldes rebrem un de Mataró amb tres anys per substituir el Nissan Patrol dels 90 que tenim. Però ens preocupen més els materials de protecció individual, que a vegades triguen una mica a arribar. Fa un parell d’anys ens van canviar la jaqueta i tot l’equip, que feia temps que estava caducat. Nosaltres sempre intentem demanar el millor.
Una part important del cos de bombers són els bombers voluntaris. Quina és la seva aportació?
Els model dels bombers de la Generalitat són un cos de model mixt, en el qual el 50% són funcionaris estratègicament col·locats i reforçats pels voluntaris. Caldes som un parc 100% de voluntaris però que tenim la nostra feina, però que dediquem molt temps al parc. Hi ha moments on tens coses a fer i no pots sortir i van els de Mollet. A l’estiu ens marquen uns dies de guàrdia per a tenir la regió vigilada i ens coordinem amb la resta, perquè dels 10 parcs que hi ha, hi hagin almenys 5 oberts.
Quines recomanacions faries als calderins i calderines per evitar incendis?
Sobretot el seny al bosc. L’herbàcia que tenim ara als boscos pot iniciar molts incendis, encara que sembli molt innocent. En aquesta campanya s’ha retirat la figura dels guaites, que s’han recol·locat en altres indrets, ja que ara mateix qualsevol persona amb un mòbil pot avisar. Sobretot això: trucar al 112 sempre que es vegi una columna de fum.