L’estiu ressentit per la pandèmia
- 16/07/2020
- 0 comments
- redacció
- Categoria: Actualitat
- 0
El sector turístic local descriu una situació preocupant amb baixes quotes d’ocupació turística en aquest estiu post-Covid
IMATGE | Clients i clientes de l’Hotel Termes Victòria gaudint de la piscina exterior, ahir dimecres 15 de juliol.> CEDIDA
Aquest estiu no està sent fàcil pels hotelers de Caldes, tampoc pel sector turístic local, en general. Ara per ara, la vila només compta amb un dels tres hotels del municipi operatiu, el Termes Victòria, l’ocupació del qual ronda el 20% “quan en un any normal hauríem d’estar al voltant del 80%”, explica Joan Anglí, director general del Grup Victòria, qui afegeix que “en aquests moments hem obert l’hotel només amb el servei d’esmorzar i la zona termal”.
“Actualment hi ha més cancel·lacions que reserves”
Maite Marti, d’Aquae Calidae Viatges
Lluny de revertir la situació, el mes d’agost també es preveu sota mínims: “En aquests moments estem amb previsions d’ocupació força baixes pel mes vinent” segueix Anglí, i es fa difícil preveure el moviment final quan “estem notant que la reserva es fa molt a última hora”. També les circumstàncies post-Covid han alterat el tipus de client habitual del grup calderí, que majoritàriament estava format per “persones de la tercera edat, un dels col·lectius més vulnerables de la pandèmia”. En aquest sentit, el Termes Victòria està rebent a un públic més jove, “que cerca escapades relaxants i curtes d’un o dos dies”, també a client corporatiu i “el del tipus que anomenem de dia, que és aquell que no s’allotja a l’hotel però que fa ús de les instal·lacions termals”.
Les sensacions no són molt més positives des del sector de les agències de viatges. Segons Maite Marti, d’Aquae Calidae Viatges, “la situació és totalment negativa, no té res a veure amb altres anys”. Les escapades a Europa es veuen limitades “a visitar a la família”, i sense la possibilitat de programar viatges transcontinentals a causa del tancament de les fronteres, “les reserves que actualment es duen a terme són a hotels de muntanya i platja o balnearis, tot molt pròxim perquè la gent té por que hi hagi un rebrot i es quedin tancats a una zona sense poder sortir”. Amb la incertesa imperant i l’amenaça de nous brots de la Covid-19, “les reserves ja no són a llarg termini i es demana assegurança de cancel·lació que permeti anul·lar l’operació dos dies abans de la reserva”. De fet, “actualment hi ha més cancel·lacions que reserves” acaba Marti.
“L’Estat ha de portar a terme un pla de xoc real i ambiciós, ja que fins ara les decisions preses ens han portat a allargar pagaments i endeutar-nos. I això no és sostenible en el temps”
Joan Anglí, director del Grup Victòria
Tot i la davallada en el sector del turisme, “que és el que més ha rebut l’impacte de la crisi del Covid-19” diu Anglí, “nosaltres tenim la sort que tenim un producte que històricament estava adreçat al client nacional i aquest sembla que serà l’únic amb el que es podrà comptar aquest estiu” segueix el director del Grup Victòria. En mig d’aquest trist panorama en l’àmbit ja no local sinó nacional, Anglí demana que l’Estat porti a terme “un pla de xoc real i ambiciós, ja que fins ara les decisions preses ens han portat a allargar pagaments i endeutar-nos, i això no és sostenible en el temps”. Joan Anglí resumeix la situació amb una dicotomia d’opcions per part de l’executiu: “O l’Estat es planteja ajudes directes al sector, o si la pandèmia s’allarga –com sembla que passarà- serà complicat evitar tancaments i acomiadaments, cosa que seria catastròfica per l’economia en general, ja que entraríem en dinàmiques com les del 2008”.