

Coincidint amb el Mercat de l’Olla d’enguany el museu Thermalia tenia previst inaugurar l’exposició “Presos Polítics a l’Espanya contemporània” de Santiago Sierra, però l’escalat de la pandèmia de la Covid-19 i el confinament total de la població va aturar l’exhibició de la controvertida mostra. Amb l’entrada a la fase 2 de desescalada el museu calderí reobre les portes i ja es pot visitar de forma presencial aquesta exposició fins al dia 25 de juny. L’acte d’inauguració va tenir lloc el divendres dia 5 de juny en un format virtual on hi van participar l’alcalde Isidre Pineda, la regidora de Turisme i Termalisme Carme Germà, la directora del Museu Anna Monleón, el senador d’ERC Bernat Picornell i Jaume Maspons en representació del Grup de Suport a Raül Romeva, entitat que juntament amb Free Romeva han portat l’exposició a Caldes de Montbui.
Amb la reobertura, el Museu Thermalia, a pres mesures per adaptar-se a la “nova normalitat” i per fer possible que les visites presencials siguin segures, ha de mantenir un aforament màxim de 10 persones, els visitants hauran de fer ús obligatori de mascareta i s’haurà de mantenir la distància de seguretat.
Una exposició prohibida a ARCO 2018
“Presos Polítics a l’Espanya contemporània” de l’artista Santiago Sierra (Madrid, 1966) presenta 24 fotografies en blanc i negre de rostres pixelats que fan referència a 74 presos polítics de posicions molt diferents, artistes, sindicalistes, polítics i independentistes de l’àmbit català com Oriol Junqueres, Jordi Cuixart i Jordi Sànchez Aquesta mostra es va instal·lar a la Fira Arco de Madrid el febrer de 2018 però de seguida va estar prohibida i retirada per les pressions que va rebre la galerista que va portar l’exposició. L’obra pretén fer visible l’existència de presos polítics a l’Estat Espanyol que, avui dia, han estat condemnats a causa de les seves ideologies, especialment d’esquerres. L’artista madrileny, amb aquesta mostra, reflexiona sobre l’efecte de la tradició franquista i la prolongació dels conflictes nacionalistes després de la Transició que han generat que algunes activitats poden ser considerades de “terrorisme”. Santiago Sierra ha exposat arreu del món i és especialment conegut dins el món de l’art polític pel seu treball de denúncia del capitalisme, l’explotació o el mercat laboral.