Anna Monleón: “En la cultura sempre s’ha patit molt i ara ens tocarà tornar a reinventar-nos”
- 02/06/2020
- 0 comments
- Albert San Andrés
- Categoria: Actualitat
- 0
La directora de Thermalia explica com han viscut la crisi per la Covid-19 des del museu municipal
El Thermalia és un dels indrets més visitats de la nostra vila. Un museu centrat especialment en l’art i el patrimoni, amb dues plantes que exposen les obres de Manolo Hugué, a més d’un centenar d’obres de Pablo Picasso. Situat en l’antic Hospital de Santa Susanna, també organitza exposicions itinerants i alberga l’oficina de turisme de Caldes.
L’Anna Monleón és la directora del museu i va passar per les entrevistes en viu d’Instagram del Calderí per explicar-nos l’actualitat de la cultura després del confinament.
Com estàs vivint aquesta situació de confinament?
Al principi va costar molt acostumar-me. Mai vaig imaginar poder estar 15 dies tancada a casa. A hores d’ara ja ho porto amb normalitat, suposo que com tothom, adaptant-nos a aquesta realitat.
La cultura ha estat una de les facetes més castigades per la pandèmia. En quin estat es troba ara mateix?
El que hem intentat ha estat obrir el museu al màxim a la gent mitjançant les xarxes socials, que és el mitjà que ens ha permès estar en contacte amb la gent que ens coneix i nous visitants que poden haver descobert històries del Thermalia i del municipi. Les xarxes ens han ajudat a mantenir-nos vius.
Costarà recuperar l’estatus anterior a la pandèmia?
Crec que serà difícil. L’agost dels museus és del febrer al junt, quan tenim les visites escolars. Tot això s’ha perdut, ja que quan tornin no vindran. Per tant, ha estat una pèrdua important per la cultura. Hi ha molts webinars on pots interactuar que fer i com fer-ho, però de moment no hi ha res clar i ningú sap com respondrà la gent, tot i que els museus ens posicionem com espais saludables. No sabem que passarà ni quina resposta tindre. Obrirem amb horaris més reduïts i ens anirem adaptant segons la demanda. Ens haurem d’adaptar a la nova realitat i oferir el que la gent demandi.
Parlant d’art, la societat està educada en la sensibilitat i les emocions o s’està perdent aquest valor davant de la necessitat de les coses materials?
L’opinió general és que el 60% de la població no està educada en l’art ni visita museus i el que es fa des dels museus li costa molt arribar. Sempre he defensat que tinc uns companys de feina molt emotius que són capaços de fer que la gent vibri i s’emocioni amb l’art i el patrimoni del museu. Això és un valor afegit de Thermalia. La gent que forma part de l’equip és gent que viu la seva feina i és capaç de fer emocionar i educar a la gent perquè s’emocioni.
En quina situació es troben ara mateix els museus i els seus treballadors?
Depèn dels museus. En el cas de Thermalia tots som treballadors municipals. La realitat de la majoria dels museus és que tenen empreses subcontractades per oferir servei al públic i a les escoles. En aquest cas han hagut de suspendre l’activitat, però en el nostre cas tots hem continuat treballant fent i totes les activitats les hem fet entre tots. Però cada realitat és diferent, els museus petits ja partíem de públic i pressupostos més reduïts, no patirem mai tant com els grans. No teníem cues a la porta i ho viurem diferents. Els museus de la comarca són més petits i ho viurem bastant millor que els grans de Barcelona o d’altres províncies.
Divendres 5 de juny s’obrirà Thermalia amb entrada gratuïta. Com serà aquesta reobertura?
En el moment de tancar teníem tres inauguracions previstes. Una d’elles era a la sala Delger, on es feia una exposició d’homenatge a un artista de Sant Feliu de Codines, que malauradament ja no està entre nosaltres, i que s’havia d’inaugurar el divendres 13 de març. Aquesta inauguració no es va fer i s’ha suspès per fer-la més endavant durant la fira de nadal. Divendres i diumenge de la fira teníem previst inaugurar l’exposició de Santiago Sierra sobre els presos polítics que va ser censurada a ARCO i que mitjançant l’Associació de Suport de Raül Romeva havíem aconseguit portar-la a Caldes. Ara ens plantegem tornar a fer una inauguració virtual i allargar-la. D’altra banda, l’exposició permanent de termalisme l’obrirem però sense inauguració. De moment, fins que no canviem de fase no podem fer visites guiades, però ens plantegem fer servir les xarxes socials per a fer difusió del patrimoni: parlar de la font de lleó, de les obres d’art de Manolo Hugué o de l’exposició de termalisme. A mesura que comencem anirem programant activitats.
Des de Thermalia vau ser els artífexs de la iniciativa “ensenya Caldes des de la teva finestra i el teu balcó” per tenir documentada la pandèmia. Quina acollida ha tingut?
Estem molt contents de l’acollida. Quan fas una proposta no saps mai l’acollida que tindrà, però la quantitat de vídeos i fotos que hem rebut ens ha deixat molts satisfets. Ens va sorprendre la diversitat d’imatges rebudes, que són un bon recull per poder-ho mostrar de portes enfora de Caldes. El fet que el Ramon Soler ens posés la música als vídeos li va donar un altre toc.
Tindrà rèplica en el museu?
De moment no està previst, però es dipositarà en l’arxiu històric. Per festa Major la idea és fer una exposició a partir de les imatges antigues de Caldes desapareguda i aquestes imatges poden complementar l’exposició.
A més, sou l’oficina de turisme de la vila. En quina direcció s’ha de moure aquest sector a curt termini? I mirant al futur?
Crec que aquest estiu serà de turisme de proximitat. Penso que la gent tindrà ganes de sortir, però és un misteri per tothom i s’haurà de veure com evoluciona, com hem fet durant la pandèmia.
Aquest pròxim curs, l’Institut Manolo Hugué cursarà el grau superior en termalisme i benestar. En què ajudarà al sector local?
El termalisme a Caldes és molt important des de l’època dels romans fins a l’actualitat. Hi ha una bona franja d’oportunitat laboral en el sector dels balnearis.
Que li cal a Caldes per a ser un referent del termalisme, encara més potent?
Caldes ha avançat molt amb el termalisme. El Safareig ha atret un tipus de turisme que no teníem, portant gent que d’altra manera no vindria per a fer una estada d’un dia. El Termes Victòria ha fet una aposta molt forta amb l’Espai Cel, dirigida a un públic més jove i en general els balnearis treballen molt bé i són molt competents. Què ens falta? Potser l’oportunitat que ens coneguin i això a vegades no sabem per què passa. S’està treballant bé, ja que en els últims 10 anys el sector ha canviat molt a la vila. Des de la crisi de 2008, Caldes s’ha posicionat bé al mercat atraient a un públic que abans no venia, gent que abans es desplaçava més lluny.
Parlant del Safareig, quan podrem tornar a banyar-nos?
Ho desconeixem, ja que encara no es pot obrir ni per espai ni per aforament. Tots comencem a tenir ganes i quan s’obri caldrà veure com respondrà la gent.
Una altra faceta del museu és l’edició de catàlegs i llibres sobre les exposicions. Teniu previstos quins seran els pròxims?
Intentem que de cada exposició de producció pròpia editar un catàleg. En les primeres edicions no ho vam fer i teníem la sensació de perdre tota la producció de la feina de recerca després de desaparèixer l’exposició. La intenció és fer-ho amb totes les exposicions pròpies. Els PDF estan disponibles a la web per la consulta.
Quins projectes de futur hi ha?
Hi ha projectes, però hem de veure quin pressupost quedarà. Tenim moltes coses aturades, però a hores d’ara avançar que farem és molt difícil. No sabem el pressupost fins a final d’any ni el del pròxim i com a administració hem de treballar amb un pressupost. Idees hi ha moltes i anirem informant. En la cultura sempre s’ha patit molt i ara ens tocarà tornar a reinventar-nos pel que ha passat.
Autor
Addicte de l’esport i al món del motor. Llicenciat en periodisme per la UAB i màster esportiu per Blanquerna, col·laboro en diversos mitjans locals en ràdio i paper. Fotògraf accidental i amant de la velocitat. Enamorat de Caldes de Montbui.