Retorn del mercat amb il·lusió i distància
- 16/05/2020
- 0 comments
- Albert San Andrés
- Categoria: Actualitat
- 0
El canvi d’emplaçament és la principal novetat després de més de 60 dies sense activitat comercial al carrer
IMATGE | Un paradista i una clienta durant una venda. L’afluència va ser menor que en un dia normal, però els comerciants es van mostrar satisfets.> A. SAN ANDRÉS
Dimarts va ser un dia diferent a Caldes, quelcom va canviar. Tot i no ser un dimarts dels habituals, el retorn del mercat setmanal va tornar a convertir el principal eix comercial de Caldes en el carrer més concorregut de la vila durant unes hores. El canvi de localització i les mesures de protecció van ser el més destacable d’una jornada on una vintena de parades de fruita van reiniciar l’activitat comercial estancada des de mitjans de març.
El confinament i la subsegüent desescalada ens ha canviat la vida a tots, fent-nos sortir al carrer amb mascareta i guants i mantenint distàncies amb qui normalment li faríem dos petons, una abraçada o li donaríem la mà. De moment això no ho podrem tornar a fer fins d’aquí a unes setmanes i dimarts les salutacions amb els fruiters del mercat van ser més fredes de l’habitual. El silenci i el poc soroll ambiental van contrastar en la jornada de reestrena del mercat, un lloc on normalment el rebombori és una de les qualitats més destacades.
Disposat al llarg del carrer Pi i Maragall, des de la confluència amb Santa Teresa i Homs, 18 paradistes van tornar a instal·lar-se al mercat setmanal, aquesta vegada però, sobre les llambordes de l’eix comercial principal de la ciutat. Un nou emplaçament buscat per a millorar l’accés a la gent i evitar el col·lapse dels estrets carrers on s’ubica habitualment.
Des de les sis de la matinada, els paradistes van haver de lluitar perquè els palets no es quedessin enganxats a les llambordes, un dels inconvenients que potser no s’havia tingut en compte a l’hora de seleccionar la ubicació. Una opció escollida d’entre poques més, ja que Pi i Maragall és l’únic carrer de la zona centre amb amplada suficient per a no haver de mesclar als vianants i als compradors.
En tota la llargada ocupada pel mercat, la vorera esquerra -mirant en direcció centre- era de baixada cap a l’estació i la dreta de pujada cap al centre. La Policia Local i Protecció Civil van vetllar durant tota la jornada pel compliment de la normativa sense gaires incidents rellevants, llevat d’avisos a compradors per incompliment d’alguna de les normes.
El centre del carrer va estar reservat pels compradors que havien d’esperar rere les tanques de separació guardant la distància social entre ells, per entrar a la parada durant el seu torn en un màxim de dues persones en les parades petites o tres a les grans.
Francesc Esteve, membre voluntari de Protecció Civil i un dels encarregats de vetllar pel bon funcionament va qualificar la jornada de “bona” destacant que “hi ha hagut força afluència i la gent ha fet cas de les indicacions”. El ‘Siscu’ com és més conegut, també va explicar que “és cert que hi ha alguns despistats que no els hi agrada que li hagis de dir, però en línies generals, la gent està molt conscienciada i fa el que toca”.
L’afluència però, tot i ser més alta del que s’esperava inicialment, no va arribar ni de llarg a la d’un dia normal d’abans del confinament, amb diversitat d’opinions dels paradistes al respecte.
Josep Maria Planas de Fruites Planas va valorar positivament aquesta tornada: “La majoria de la gent s’està prenent bé haver de fer cua i nosaltres podem vendre, que sempre és millor que estar a casa. Faig cinc mercats i cap d’ells està obert”, afirma, coincidint amb Mari Carmen Requena de Fruites Hidalgo, que va remarcar que “a alguna persona li has de dir però en general estan ben conscienciats”. Marc Socarrats, de Fruites Socarrats afegeix que “la gent està respectant les distàncies i l’aforament i està anant bé, tot i que la dinàmica de feina és més lenta, havent de servir a tothom”, una opinió coincident amb la dels dos únics paradistes que no venien fruita, Ferran Alcaide (Pollastres Avi Manel) i Jordi Vilella (Ous Can Vilella).
Durant aquests dies el repartiment a domicili ha estat l’única solució al problema de la inactivitat per la pandèmia. Tot i això, “ningú ens podia garantir les mesures de seguretat i higiene repartint porta a porta i aquí sí que tenim aquesta seguretat amb la presència dels cossos de seguretat. Tot i això, la gent ja està molt acostumada a les mesures de seguretat després de setmanes comprant així” remarca Planas, tot i que “la gent gran és a qui més li costa, ja que en ocasions no entenen com funciona”. Socarrats afegeix que “l’únic mercat on podíem vendre era a Sant Feliu de Codines i hem estat venent a domicili a Sabadell, on hem obert mercat i on segurament continuarem fent comandes”.
Tot i l’esperada caiguda de les vendes respecte a jornades prèvies al confinament, Planas creu que “en comparació amb un dimarts normal potser estarem en un 70% menys de la venda, però s’entén la situació, ja que no tothom vol o pot sortir al carrer”, mentre que Requena culpa de la situació a que “la gent encara no sap on estem després de canviar de lloc i al principi costa” afegint que “està sent un dia molt fluix”. La tònica de la baixada de vendes és recolzada per Socarrats, tot i que prèviament eren més negatius respecte a la facturació: “Ens esperàvem un dia més fluix, perquè ens havien explicat que la gent encara està una mica espantada, però veient la situació s’ha animat molt”. Alcaide també va ser positiu en aquest aspecte, ja que “tot i no ser com un dimarts normal, per ser el primer dia, està anant força bé”, mentre que Vilella va valorar favorablement el mercat setmanal respecte a altres iniciatives: “Està anant força bé i estem contents. En altres ens ha anat pitjor, tot i que no venem la quantitat a la qual estem acostumats. La gent ha respost”.
El nou emplaçament, tot i presentar alguns problemes a alguns dels comerciants, ha estat rebut amb satisfacció per la major part dels entrevistats pel Calderí, on Planas destaca que “tot i estar més estrets que en la ubicació normal, ens adaptem al que calgui. Aquí costa més descarregar però no ens podem queixar”. Socarrats, Alcaide i Vilella creuen que la nova ubicació “és millor que l’anterior”, mentre que Requena va remarcar que “l’espai és més o menys igual que sempre i només s’ha de vigilar que la gent tingui una mica d’ordre”, una opinió que lògicament varia segons la situació anterior dels comerciants afectats.
La represa del mercat setmanal ha estat rebuda, en línies generals, com a molt satisfactòria per part de venedors i consumidors, ja que la falta d’un mercat estable ha arribat a col·lapsar a petits botiguers durant el tancament de la pandèmia i no han pogut aturar ni un segon l’activitat comercial. Ara, tot i la lògica davallada de vendes, podran respirar per primer cop en els últims 60 dies.
El retorn del mercat és un pas més fins a la nova normalitat i la fi de la pandèmia, un pas necessari per a tornar a veure llum a final del túnel, amb il·lusió… i distància!
IMATGES | Els comerciants van haver de servir els seus productes per complir amb les mesures establertes per les autoritats competents. Ferran Alcaide, de Pollastres Avi Manel, amb les mesures de protecció individual en la parada que regenta.> A. SAN ANDRÉS
Núria Carné:
“Pels marxants la nova ubicació ha estat un repte
L’afluència moderada al mercat setmanal de dimarts va permetre una transacció còmoda per venedors i compradors, sense poder preveure amb exactitud com transcorreria una jornada que es va tancar amb èxit i sense incidents. Tot i la davallada en les vendes, la recuperació del mercat és un pas més cap a la normalitat, tot i estar encara en la fase 0 del desconfinament i amb molts deures a realitzar.
“Ho podem valorar positivament. No coneixem incidències i la població ha estat responsable en general, respectant les mesures de seguretat i prevenció” ha valorat Núria Carné, regidora de Comerç i Consum. “Ha estat un mercat molt diferent, marcat per la fase 0 del desconfinament” explica.
La regidora destaca que “la màxima afluència de públic ha estat entre dos quarts d’onze fins a la una del migdia i hem notat que hi ha menys públic del que és habitual, que és el que està passant als mercats dels pobles del voltant”, mentre que des de l’ajuntament també valora positivament la celebració del mercat, confirmant que “durant el matí hi va haver una afluència constant de persones compradores que van respectar la normativa difosa sobre condicions de compra a les parades”, un dels factors més importants per a la continuació d’aquest durant les pròximes setmanes, ja que durant aquesta fase és potestat dels ajuntaments la decisió de la celebració o no del mercat.
Tot i estar en fase de prova, “la primera experiència de mercat sota l’estat d’alarma ha estat prou positiva per garantir la seva continuïtat si les condicions sanitàries ho permeten” s’explica des del comunicat de premsa del consistori, mentre es remarca que “l’ampliació estarà subjecta a l’evolució de les fases de desescalada i la valoració local sobre si es donen les condicions per incorporar altres parades”.
El més difícil era posar en marxa un nou sistema de funcionament per a comprar al mercat, amb les voreres com a pas per als vianants i la calçada com a nucli comercial, ja que molta de la gent poc habitual del mercat no coneixia les normes de circulació dels vianants. “Hi ha hagut un esforç a nivell de comunicació molt gran des de l’ajuntament perquè arribés la normativa a tothom” remarca Carné, un dispositiu reforçat per la Policia Local i agents de Protecció Civil a cadascun dels extrems i centre del mercat.
El nou espai ha pogut complaure l’exigència de la major part dels comerciants, una ubicació que segons la regidora s’ha buscat per tenir “l’espai més ample, amb una separació molt amplia entre parades per a afavorir la separació de dos metres entre persones, limitant l’espai de compra”.
“Pels marxants la nova ubicació ha estat un repte. Feia moltes setmanes que insistien per venir. Sempre hem posat pel davant la salut de les persones i ara que la situació de contagis va a la baixa, hem pensat que era el moment de fer-ho, però sempre amb unes mesures molt estrictes” conclou Carné.
Un dels punts més importants de tota la infraestructura del mercat ha estat el muntatge i desmuntatge de les parades, amb la coordinació dels vehicles de gran tonatge dels paradistes a càrrec de la Policia Local, per tal de prevenir aglomeracions i incidents a primera i última hora del matí.
Altres notícies
Autor
Addicte de l’esport i al món del motor. Llicenciat en periodisme per la UAB i màster esportiu per Blanquerna, col·laboro en diversos mitjans locals en ràdio i paper. Fotògraf accidental i amant de la velocitat. Enamorat de Caldes de Montbui.