Amb moltes ganes d’un canvi de fase de cara a dilluns vinent
- 24/05/2020
- 0 comments
- redacció
- Categoria: Actualitat
- 0
En la Fase 1, estaran permeses les reunions de fins a un màxim de 10 persones i es reobriran al públic les terrasses a l’aire lliure i els locals d’espectacles culturals
IMATGE | La parròquia de Santa Maria de Caldes de Montbui ha reprès les misses setmanals. A la imatge, una calderina, a l’interior de l’església de Caldes, pregant amb la mascareta posada. > j. serra
La notícia s’espera amb moltes ganes, l’anhel de la ciutadania per fer camí cap a un desconfinament cada vegada més real, tot i mantenir mesures restrictives i, sobretot, el distanciament social que es preservarà durant temps per evitar qualsevol rebrot del virus, a falta de la vacuna o de medicaments més efectius.
El dilluns 25 de maig serà el dia en què Caldes avanci a la Fase inicial de la desescalada: “Tot apunta que sigui així, tot i que no ho sabem amb certesa. La decisió depèn d’organismes superiors, i s’està sent molt prudent”, explicava Isidre Pineda, alcalde de la vila termal, ahir al matí en l’atenció als mitjans de comunicació.
Arran la flexibilització de les mesures socials d’aquesta nova etapa, els calderins i calderines podrem retrobar-nos amb els nostres éssers estimats que durant més de 60 dies només hem pogut veure a través d’una pantalla de mòbil o d’ordinador. Els avis i àvies podran tornar a veure els seus néts i nétes, fills i filles que podran tornar a reunir-se amb els seus pares i mares, amics i amigues que se sentiran de nou més a prop. El proper dilluns serà, de ben segur, un dia ple d’emocions, com quan és Nadal i les famílies es reuneixen de nou després de temps separades.
Això es farà realitat gràcies a la responsabilitat de tots i de totes, pel fet d’haver respectat les mesures establertes per les autoritats sanitàries, quan podrem tornar a sentir, amb més intensitat i desig que mai, l’escalfor i el caliu els nostres. Però Pineda, en la seva intervenció en roda telemàtica, tornava a insistir en el fet de “no abaixar la guàrdia”: “Quan estàvem confinats no teníem risc de contagi, però ara sí. Per tant, ara més que mai, demanem la responsabilitat dels ciutadans, que en la seva majoria ho està fent molt bé”.
Tot i que en la propera fase que estrenem la setmana vinent es permeten les reunions de fins a un màxim de 10 persones, en aquestes reunions caldrà seguir respectant la distància de seguretat de 2 metres i utilitzar mascareta, així com altres mesures de protecció, com la higiene de mans.
Però no només les famílies o colles d’amics i amigues estaran de celebració, també els restauradors i establiments d’espectacles culturals. En la nova Fase 1, es podran reobrir al públic les terrasses a l’aire lliure dels establiments d’hostaleria i restauració, tot i que amb una ocupació màxima de 10 persones per taula o agrupació de taules, i només estaran permeses el 50% de les taules respecte a l’any anterior. En aquest sector també es prioritzarà l’ús d’estovalles d’un sol ús, s’evitaran les cartes impreses i s’eliminaran productes d’autoservei, com els tovallons, setrills, escuradents o altres utensilis.
L’altra gran notícia en termes de reobertura és el dels locals o establiments on se celebrin actes o espectacles culturals, sense superar un terç d’aforament. No es podrà lliurar programa de mà ni cap documentació en paper, i tampoc estaran permesos els serveis complementaris com cafeteria, botiga o guarda-roba.
LLIURE CIRCULACIÓ DINS DE LA REGIÓ SANITÀRIA
En la fase inicial de la desescalada s’autoritza la lliure circulació per la regió sanitària de residència, sense cap limitació d’horari, excepte per a les passejades i la pràctica d’esport individual, per les que continuen les franges horàries concretes. Es manté la possibilitat de desplaçar-se a altres regions sanitàries per motius sanitaris, laborals, professionals o empresarials, de retorn del lloc de residència familiar, assistència i cura de persones grans, dependents o amb discapacitat o per força major.
També en aquesta fase inicial es permet viatjar en vehicles particulars i privats de fins a 9 places ocupant tota la capacitat del vehicle, sempre que els ocupants siguin persones que resideixen al mateix domicili no sent necessari l’ús de mascareta. En canvi, si els ocupants no viuen en el mateix domicili, només poden viatjar dues persones per fila de seients i sempre amb mascareta.
UNA SETMANA GAUDINT DE LA FASE AVANÇADA
La vila de Caldes, com a municipi pertanyent a l’àrea metropolitana de Barcelona, va entrar en fase 0 avançada –una fase intermèdia a l’espera de complir amb les condicions per passar a la fase inicial- aquest dilluns 18 de maig. En aquesta etapa s’han relaxat algunes mesures, on els principals canvis han afectat al comerç, als museus i biblioteques, llocs de culte i les vetlles i centres esportius professionals.
Sense dubte, un dels sectors a qui més ha afectat l’aturada arran la crisi sanitària és el petit comerç. No obstant això, tots aquells establiments comercials i locals fins a 400m2 ja han reobert aquesta setmana sense necessitat de cita prèvia, en el seu horari habitual, però amb una restricció d’un terç del seu aforament.
D’altra banda, els bars i restaurants han continuat oferint el servei a domicili o de recollida de comandes encarregades prèviament.
Altres importants novetats d’aquesta setmana, arran la permissibilitat de la fase 0 avançada, ha estat la reobertura de l’edifici de l’Ajuntament per atendre a la ciutadania, de manera presencial i amb cita prèvia, en els serveis de l’Oficina d’Atenció a la Ciutadania, l’Oficina d’Habitatge, serveis Socials, Servei d’Aigua i l’Arxiu municipal. En només el primer dia de funcionament, l’OAC va registrar una trentena de visites, 23 de les quals van ser per tràmits sobre el padró municipal. De les vuit visites restants d’aquest dilluns, sis van ser per sol·licitar a l’Ajuntament l’alta del certificat electrònic idCat, que permet la tramitació electrònica amb les administracions.
L’atenció en aquest serveis reoberts només s’ha dut a terme a persones que tenien hora concertada i, en aquest sentit, el consistori ha incidit en què cal “prioritzar, sempre que sigui possible, la tramitació electrònica a través del web www.caldesdemontbui.cat/tramits”, segons s’explicava en un comunicat de premsa aquesta setmana.
Altres equipaments que comptaven amb el permís de reestrena aquesta setmana eren les biblioteques i els museus, amb restriccions d’aforament en aquests últims. A Caldes de Montbui, el Museu Thermalia i la Biblioteca de Caldes han seguit tancats aquests dies, “mentre es treballa en el disseny de circuits segurs i en la instal·lació i compra de materials de protecció per a les persones”, segons apunta el consistori. La Biblioteca obrirà el 2 de juny el servei de préstec i seguiran tancades les sales de lectura. Pel que fa al Museu Thermalia, també es preveu la seva nova reobertura el pròxim 2 de juny.
També els centres de culte tenien l’autorització del Govern per a la seva reobertura al públic des d’aquest dilluns, tot i que només amb un aforament de màxim un terç. A la Parròquia de Santa Maria s’han restablert les misses setmanals, “que han comptat amb l’assistència d’entre quinze i vuit persones”, segons explica el Mossèn Xavier Blanco. I també s’hi han tornat a celebrar funerals i vetlles, sent permeses amb un màxim de 15 persones a l’exterior, i de 10 persones en el cas de ser en un recinte tancat.
L’ÚS DE LA MASCARETA
El BOE del 20 de maig ha publicat l’ordre SND/422/2020 mitjançant la qual es regulen les condicions per a l’ús obligatori de la mascareta. En aquest sentit, l’ordre estableix l’ús obligatori de la mascareta –en persones a partir de 6 anys- a la via pública, en espais a l’aire lliure i tancats d’ús públic, quan no sigui possible mantenir la distància de seguretat de 2 metres. També es recomanable el seu ús per a la població infantil de 3 i 5 anys.
No obstant això, queden exempts d’aquesta obligatorietat les persones que presentin algun tipus de dificultat respiratòria que es pugui veure agreujada per l’ús de la mascareta; les persones en les que la utilització de les mascaretes sigui contraindicada per motius de salut, degudament justificats, o que per la seva situació de discapacitat o dependència presentin alteracions de conducta que facin inviable el seu ús; en el desenvolupament d’activitats en les que, per la seva pròpia naturalesa, resulti incompatible l’ús de la mascareta, i per causa major o situació de necessitat.
Aquesta ordre és vigent des del dijous 21 de maig.