Pautes psicològiques per fer front al confinament
- 03/04/2020
- 0 comments
- redacció
- Categoria: Actualitat
- 0
Com procurar-nos un millor benestar psicològic en temps de confinament? Ho parlem amb Sònia Pitarch, responsable de l’àrea d’adults del Centre Psicològic Caldes
Imatge | Sònia Pitarch, responsable de l’àrea d’adults del Centre Psicològic de Caldes.> CEDIDA
Ja fa més de 20 dies d’ençà que es va declarar l’estat d’alarma i la recomanació a tota la població que es quedi a casa per evitar la propagació del virus Covid-19 i reduir els possibles casos de contagi. A hores d’ara, només està permès sortir del domicili per fer les compres de primera necessitat. Com pot afectar aquest canvi radical en la vida de les persones? Com ens afecten aquestes mesures, psicològicament parlant?
Hem parlat amb la Sònia Pitarch, responsable de l’àrea d’adults del Centre Psicològic de Caldes perquè ens resolgui aquests i altres dubtes. Aquests dies de confinament són complicats per tots, però hi ha una sèrie de consells que podem seguir per tal de trobar-nos millor.
Per poder enfocar un confinament de la forma més saludable possible, Pitarch ens proposa consells com “aixecar-nos cada dia i arreglar-nos, vestir-nos i no caure en estar despentinats o tot el dia en pijama, perquè moltes persones poden tenir tendència a deixar-se i aquest pensament l’únic que aporta és més malestar, deixar de tenir cura de nosaltres mateixos farà que les emocions siguin més negatives al llarg dels dies. Seguir unes rutines diàries, dedicar temps a cada cosa, mantenir un horari de feina, de hobbies i d’altres tasques ens ajudarà a mantenir unes rutines que ens ajudaran a passar els dies”.
Aquesta crisi sanitària també ens ha obligat a relacionar-nos amb les persones del nostre entorn de forma diferent, mantenir contacte en l’àmbit social, amb els familiars i amics mitjançant les xarxes socials o les videotrucades fa que ens veiem i sabem dels altres, però la psicòloga recomana que “no ens instal·lem en la negativitat, podem desfogar-nos mínimament, però si el nostre discurs amb l’altre sempre és negatiu aconseguirem també que el nostre estat d’ànim decaigui encara més”.
Durant el confinament les famílies amb nens pateixen aquest tancament davant la impossibilitat de poder fer activitat a l’exterior, des del Centre Psicològic ens recomanen “ajudar als nens a expressar les emocions, ja que sovint els nens no són capaços de dir-nos el que senten, però els veiem més nerviosos i si nosaltres també ho estem, i no ajudarà a cridar-los i hem d’entendre que ells també estan passant per aquesta situació tan estranya”.
Una altra pauta a seguir durant aquest confinament és no estar tot el dia pendent de les notícies, “només reservar un temps al dia per informar-nos si és que volem però no estar tota l’estona reben notícies sobre la crisi de la Covid-19 “ apunta Pitarch. La incertesa que provoca aquesta situació i el no saber que passarà ens dóna una sensació de falta de control que pot provocar por, “tenir aquest sentiment és normal, però l’important d’aquesta por és que podem intentar regular-nos quan entrem en pànic, no deixar que el nostre cap entri en bucle i començar a pensar en què ens passarà, molts de nosaltres passarem el virus no de forma tan negativa com està passant” i Pitarch recalca que “és important fer cas a les autoritats i ajudar al fet que el sistema sanitari no és col·lapsi, d’aquesta manera estem fent coses també per nosaltres, per si ens toca que el sistema sanitari estigui en la millor forma.”
Aquesta situació de crisi sanitària i confinament clarament portarà més problemes psicològics, de moment estem tots en una situació traumàtica. A llarg termini pot arribar a desenvolupar-se un Trastorn per Estrès Posttraumàtic. Símptomes depressius i angoixa són comuns. Els símptomes poden durar força temps després del confinament, requerint ajuda terapèutica.
Des del Centre Psicològic Caldes s’estant prenent diferents mesures per ajudar psicològicament, “la nostra feina continua encara que sigui en línia, i durant aquestes sessions podem abordar les mateixes coses que en una sessió presencial, les persones que ja portaven en teràpia estan fent una continuació i les noves consultes les atenem a mesura que van arribant”.