Dret i Empresa en temps de coronavirus
- 23/03/2020
- 0 comments
- redacció
- Categoria: Actualitat
- 0
Marc Congost: “Ara mateix tenim la feina continua i constant de consultar al BOE per conèixer el dia a dia de les regulacions”
L’advocat soci d’Advor dona respostes a interrogants legals en temps de confinament a causa del coronavirus
IMATGE | Marc Congost des del despatx d’advocats Advor, situat a Caldes de Montbui.> CEDIDA
Són temps difícils en què la incertesa s’apodera dels nostres pensaments i emocions. Després de decretar-se 15 dies més de confinament a domicili, el petit comerç, empreses, treballadors i autònoms comencen a perdre les esperances de recuperar la normalitat en la seva activitat laboral. Sobretot comencen a sorgir cada vegada més interrogants: Em poden acomiadar? Hi ha alguna llei que protegeixi als treballadors i/o empreses en situacions extraordinàries com la que estem vivint? Què passarà amb els autònoms? Com s’ha de procedir en matrimonis divorciats amb custòdies compartides?… Marc Congost, advocat soci del despatx d’advocats amb seu a Caldes de Montbui, Advor, ens aporta una mica de llum a aquestes i altres qüestions.
· Estem vivint una situació mai vista, en què les activitats laborals de molts ciutadans s’ha vist obligatòriament aturades i, conseqüentment, els seus ingressos dels quals molts en depenen de forma exclusiva. Hi ha alguna Llei que protegeixi els seus drets?
Malauradament no és així. No existeix cap llei especial que doni protecció a treballadors, autònoms o empreses, més enllà de les regulacions que van sortint i publicant-se a través del Reial Decret. Per tant, ara mateix tenim la feina continua i constant de consultar al BOE per conèixer el dia a dia de les regulacions.
Amb l’ERTO el que s’aconsegueix és una suspensió del contracte de treball, la empresa s’estalvia el pagament de les cotitzacions a la seguretat social, i la persona treballadora cobrarà el 70% de la seva base reguladora per part del SEPE
· Quines mesures poden prendre ara mateix les empreses que es veuen obligades a tancar i aturar la seva activitat, però que en canvi se’ls mantenen les despeses?
Per ara, el que fan les empreses és adoptar mesures de contenció, tal com aplicar ERTO’s als treballadors per causa de força major, com és aquesta pandèmia d’abast mundial. Amb l’ERTO el que s’aconsegueix és una suspensió del contracte de treball, la empresa s’estalvia el pagament de les cotitzacions a la seguretat social, i la persona treballadora cobrarà el 70% de la seva base reguladora per part del SEPE.
Cal dir que els treballadors afectats per aquests ERTO no consumiran atur mentre duri aquesta situació, i que no es necessari tenir els períodes mínims de cotització per accedir a cobrar per part del SEPE. Aquesta mesura s’aplica tant a autònoms com a empreses amb personal laboral.
Per ara, els treballadors que les empreses així ho requereixin estan obligats a anar a treballar
· I poden les empreses acomiadar als seus treballadors en aquestes circumstàncies?
Sí, les persones treballadores poden ser acomiadades sempre, per causes objectives com seria una crisi econòmica o decreixement d’ingressos, per causes disciplinaries o bé via acomiadaments improcedents. Per tant, les mesures tals com els ERTO no obsten a que les empreses puguin optar a acomiadar alguna part de la plantilla.
· L’Estat ha decretat la fase d’alarma i es demana el confinament a domicili, optant al teletreball. Però pot donar-se la situació en què empreses obliguin als seus treballadors a seguir la seva activitat…
Per ara, els treballadors que les empreses així ho requereixin estan obligats a anar a treballar, però l’empresa ha de posar i garantir les mesures adients per evitar el contagi o propagació de la Covid-19 entre els seus treballadors.
Aquesta situació no és igual per a tots els treballadors, ja que n’hi ha que estan dins d’àmbits en els que s’ha decretat el tancament obligatori, com per exemple els bars i/o restaurants. També hi ha empreses que són d’obertura obligatòria com els supermercats o les farmàcies. Aquests tenen la obligació d’obertura al públic.
· D’altra banda, quina és la situació actualment dels jutjats? S’han paralitzat tots els judicis i/o tràmits?
Podem parlar d’una aturada en general dels jutjats. Només en casos excepcionals i de protecció de les persones aquests estaran habilitats. Així mateix, s’han aturat tots els terminis tant de prescripció com de caducitat.
Per tant, qualsevol reclamació que es vulgui portar a terme, com podria ser el cas de l’acomiadament d’una persona treballadora, que té 20 dies hàbils, aquest no començarà a comptar fins que s’aixequi l’estat d’alarma.
· I en casos de matrimonis divorciats amb fills, com els afecta aquesta situació en tema de custòdies i manutencions?
Pel que fa a aquest aspecte, cal no barrejar els conceptes. D’una banda tenim la cura i custòdia dels menors i, de l’altra, l’abonament de les pensions d’aliments. Pel que fa a aquesta última, és una obligació per part del progenitor que no té la cura dels menors, i per tant, no hi ha cap exempció que li permeti abonar-la. Que els jutjats estiguin paralitzats, i els terminis suspesos, no vol dir que el compliment d’obligacions essencials com la manutenció es pugui abandonar.
Els progenitors han de ser responsables amb la mobilitat dels infants, i fer-ho exclusivament pels canvis de cura i custòdia
D’altra banda, amb el tema de les custòdies, es mantenen les disposicions adoptades en les Sentències, i per tant, dir, els menors poden desplaçar-se d’un domicili a l’altre per complir amb els règims de visites, tant les custòdies compartides com en les exclusives.
Segons Protecció Civil (amb data del 22/03/2020), els menors poden desplaçar-se per a aquest efecte, fins i tot en localitats diferents entenent que es tracta “d’atendre a un menor”. No obstant això, no està permesa l’entrada i sortida en el cas dels municipis on hi ha decretat confinament (que són Igualada, Òdena, Santa Margarida de Montbui i Vilanova del Camí).
En relació a l’acord d’Unificació de criteris dels Jutjats de família de la ciutat de Barcelona, o també del cas de Granollers, i previstes les circumstàncies excepcionals de confinament i propagació del virus, en cas de contagi per part d’un menor, qui en aquell moment ostenti la cura pot actuar i prendre decisions sense haver de consultar a l’altre progenitor. No s’altera, doncs, el règim de custòdies, sinó la capacitat decisòria sobre el menor –en cas de contagi i necessitat d’ingrés hospitalari, per facilitar la gestió-.
Informació sobre els serveis d’atenció a dones en l’estat de confinament
Si aquests dies de confinament sentiu que casa vostra deixa de ser un espai segur per a vosaltres o els vostres fills i filles, truqueu al 900900120 o al 112. L’Ajuntament de Caldes de Montbui també recorda que el Servei d’Assessoria Jurídica us atendrà per via telefònica al T. 93 865 54 20
L’Institut Català de les Dones (ICD) del Departament de la Presidència i el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies han reorganitzat els serveis que gestionen per poder garantir l’atenció a les dones en situació de violència masclista durant els dies que duri el confinament per emergència sanitària amb l’objectiu que no hi hagi cap dona desatesa malgrat la dificultat de mobilitat i atenció presencial.
Per tot això s’estableix la Línia 900900120, que és un servei telefònic que pot garantir l’atenció en qualsevol moment i hora del dia, també d’emergències. Es tracta d’un servei telefònic confidencial i gratuït que atén durant les 24 hores els 365 dies de l’any
També s’estableix el correu electrònic 900900120@gencat.cat, model de comunicació escrita i sistema més operatiu quan la dona es troba confinada amb el seu agressor.
L’Ajuntament també recorda que disposa del Servei d’Assessoria Jurídica per a dones que, durant aquest temps de crisi sanitària, les dones que vulguin fer consultes poden fer-ho telefònicament trucant al T. 93 865 54 20 o enviant un per correu electrònic a bsocial@caldesdemontbui.cat
Aquest servei, dut a terme per advocades, és absolutament confidencial i ofereix la possibilitat de consultar sobre qualsevol dubte o problema que afecti les dones: drets familiars, violència de gènere, conflictes per propietats, drets laborals, conflictes penals, assetjament, maternitat, etc.