Fa uns dies apareixia en els mitjans de comunicació la notícia sobre l’emergència de residus tòxics al riu Besòs. A causa de l’incendi de la planta de reciclatge químic de Montornès del Vallès molts animals han mort i el mal causat en l’hàbitat és irreparable. Repoblar d’espècies i tornar a crear un ecosistema propi al riu Besòs ha estat una tasca de molts anys, amb un llarg esforç per part de la comunitat científica i les institucions. Cal no oblidar com era l’estat fa unes dècades en què es trobaven molts dels rius de Catalunya pel seu mal ús, ja que alguns eren l’abocador d’indústries i zones urbanes. El cas del Besòs és un de molts sobre la contaminació i la sistemàtica destrucció de la fauna i flora a Catalunya. Actualment, hi ha proves suficients per demostrar com el capitalisme i el model de vida actual estan destruint la vida al planeta.
Per això mateix, cal que tots prenguem consciència individual i col·lectiva en els nostres àmbits de vida i ser conseqüents de les nostres accions a petita escala i com aquestes afecten la comunitat. Hi ha múltiples iniciatives que tenen en compte la destrucció progressiva del planeta i una bona proposta per aturar-la és el reciclatge, que ha demostrat ser sostenible en donar una nova possibilitat als envasos i residus, però també pels beneficis econòmics que això implica. Tornar a donar vida al paper, al plàstic, al vidre i altres materials és al nostre abast.
Però, sobretot, cal que es prenguin mesures per aturar la contaminació a gran escala, i per això cal denunciar i assenyalar la complicitat i responsabilitat dels governs nacionals i locals que col·laboren amb grans multinacionals i bancs per fer negoci amb la vida del planeta. Els mateixos governs que fan Cimeres Mundials pel Clima per rentar-se la cara, però que després no apliquen els acords mínims fruit d’aquestes, utilitzen aquests espais de trobada de la comunitat internacional per fer un mercadeig que permet als més poderosos contaminar i carrega la culpa sobre els més pobres.
No hi ha excuses vàlides quan està en perill la supervivència del nostre planeta; és l’hora d’actuar.