
Cada acció importa, cada ampolla (des)compta
- 17/12/2019
- 0 comments
- redacció
- Categoria: Actualitat
- 0
L’establiment Caprabo de Caldes va acollir, dijous passat, el segon tastet #reWine celebrat al Vallès
IMATGE | Cristina Madrilley de Caprabo i Mercè Ferrer del Celler Falset Marçà fent el tast #reWine dijous passat. > I. HIJANO
Que la sostenibilitat és imprescindible per fer front a l’emergència climàtica actual és una evidència que no necessita massa proves empíriques. El reciclatge i la reutilització són clau en el que hauria de ser l’objectiu més immediat, comú i urgent de cada individu, país i societat.
En aquest sentit –i perseguint aquest mateix propòsit– va nèixer #reWine, un projecte basat en la reutilització d’ampolles de vidre que pretén demostrar la viabilitat tècnica, ambiental, social i econòmica d’un sistema sostenible de recollida, neteja i reutilització d’ampolles en el sector vitivinícola de Catalunya.
Des del setembre del 2016 es desenvolupa una prova pilot de la reutilització d’ampolles de vi, des del rentat, etiquetatge, embotellament i distribució al mercat fins a la recol·lecció, involucrant consumidors, cellers, bars, restaurants empreses distribuïdores, botigues i deixalleries.
Fins ara, el projecte ha aconseguit recuperar 67.440 ampolles de vi, el que equival a evitar aproximadament més de 20 tones de residus d’envasos de vidre. Segons Marta Bertran, directora de projectes deRezero, una de les entitats impulsores de #reWine, “la reutilització comporta beneficis tant mediambientals com econòmics: redueix la contaminació que genera el procés de producció de noves ampolles i la generació de residus i, a més, disminueix el cost de la gestió de residus i suposa un estalvi econòmic per als cellers”.
Tot i la quantitat d’ampolles assolida fins ara, l’objectiu és aconseguir la xifra de 100.000 ampolles el 31 de gener del 2020. Com fer-ho? Mitjançant la crida a la ciutadamia a sumar-se al projecte. Al Vallès Oriental, els consumidors que comprin als establiments Caprabo ampolles dels vins Ètim El Viatge –de la Cooperativa Falset Marçà– i Viña Sol –de Cellers Torres–, podran retornar les ampolles a tres deixalleries gestionades pel Consorci per a la Gestió dels Residus del Vallès Oriental (la de Caldes de Montbui, Granollers Sud i Mollet del Vallès), i participar en un sorteig per guanyar una experiència vitivinícola. Per facilitar la tasca, les ampolles dels dos vins estan identificades amb l’etiqueta reWine.
Per tal de presentar el projecte als consumidors i ciutadans de Caldes de Montbui, dijous passat, 12 de desembre, va celebrar-se un tast dels vins amb l’etiqueta #reWine al Caprabo de l’avinguda Pi i Margall. A més de Bertran, a l’acte també hi van ser presents Jaume Mauri, segon tinent d’alcalde i regidor d’Espais Públics i Mobilitat, Plantejament Territorial, Serveis Municipals i Barris Interurbans; Ignasi Valls, gerent del Consorci per a la Gestió dels Residus del Vallès Oriental; Cristina Madrilley, responsable social i de medi ambient de Caprabo, i Mercè Ferrer, directora comercial de la Cooperativa Falset Marçà –celler que fins ara ha recuperat més 10.000 ampolles de vi. Tots van expressar el seu entusiasme vers la iniciativa i la necessitat de recolzar projectes que ens portin cada vegada més a fer un ús eficient dels recursos.