Ainhoa Campabadal, campiona d’Espanya de natació a Gijón
- 19/11/2019
- 0 comments
- Albert San Andrés
- Categoria: Esports
- 0
La nedadora del Club Natació Caldes fa història guanyant l’or en els 200 lliures, amb dues plates en 100 i 400 lliures
IMATGE | A dalt, la nedadora del CN Caldes, Ainhoa Campabadal, posa amb les tres medalles aconseguides al Campionat d’Espanya de natació a Gijón. A baix, Lourdes Becerra i Ainhoa Campabadal en la piscina del CN Santa Olaya de Gijón durant la competició. > CEDIDA
Carrer número dos. Final dels 200 lliures del campionat d’Espanya absolut de natació en piscina de 25 metres. Amb casquet rosa, Ainhoa Campabadal, un prodigi de la natació calderina disposada a fer història. Abans, dues plates en el 100 i el 400 lliures. La confiança al màxim. Sona la botzina, es capbussa i arrenca la cursa, arribant tercera al primer gir. Al seu costat, la favorita pel carrer tres, Lidón Muñoz del CN Sant Andreu, mana des de l’inici. L’Ainhoa aguanta el ritme sense dubtar, començant els 75 metres segona. Primera en els 125, en un frec a frec sense treva amb la barcelonina. Últims metres amb les dues nedadores escapades i Campabadal toca la paret blava de la piscina del CN Santa Olaya de Gijón en primera posició. 1:56,59 per 1:56,63 de la rival. És campiona d’Espanya!
La del club blau es mira amb incredulitat els resultats, saluda esportivament a Lidón, però sense mostrar cap mena d’alegria, com si no s’ho creies. Capbussa de nou el cap, buscant l’aigua fresca que la torni a la realitat. Però la realitat no canvia, és la campiona. Poc després, allunyada del focus mediàtic de la televisió, somreia des d’un cantó de la piscina.
“Tenia més confiança que abans de començar la competició. L’esforç dels entrenaments
ha donat els
seus fruits”Ainhoa Campabadal, nedadora del CN Caldes campiona d’Espanya de natació
Campabadal, una noia de només 16 anys ha fet història, aconseguint el seu primer campionat d’Espanya absolut i el primer pel seu club, el CN Caldes. L’entrenadora Lourdes Becerra, finalista olímpica a Atlanta 96, la mira des de fora amb l’alegria continguda de veure com la seva deixeble ha aconseguit l’èxit. El José Muñoz -marit de la Lourdes i també entrenador- esclata de joia davant de la tele.
Un èxit però, que no sorprèn gaire, ja que l’extens currículum de la nedadora deixava entreveure que els campionats absoluts arribarien tard o d’hora. Amb 14 anys ja havia aconseguit guanyar l’or als 50 i als 200 lliures en categories inferiors. Va començar tard a competir, amb 10 anys com a benjamina de segon any i el 2015 ja es convertia en campiona de Catalunya en 100 i 200 lliures i 100 esquena. Des de llavors una projecció meteòrica on l’esforç, l’entrenament i la perseverança han estat les màximes de l’atleta blava que suma els tres metalls a una plata i un bronze el 2018, una 5a plaça als 4×200 lliures i una sisena en 200 lliures al campionat d’Europa júnior representant Espanya. Un cinquè lloc al campionat del món en el 4×200 apuntala el currículum d’una nedadora amb una projecció brutal i que es referma com a una de les màximes esperances de la natació nacional en el futur.
“Segurament no s’ho esperava, però aconseguir la plata en els 100 i en els 400 -disputats a les jornades anteriors- l’ha ajudat a tenir més confiança” explica Becerra a aquest mitjà des de la concentració asturiana. Amb aquests antecedents, res podia sortir malament. “És un fet històric, és el millor resultat de la història pel club i molt positiu per a tothom. Fa sumar molt i l’Ainhoa serà un mirall per a tots els nedadors. Per assolir un èxit així s’han de donar molts factors: que tot estigui en ordre, molt treball i una sincronització perfecta en tots els àmbits de la nedadora, per sort, tenim un equilibri perfecte entre el treball del club, la família i l’esforç de l’Ainhoa” completa l’entrenadora.
L’Ainhoa es mostra sorpresa quan l’entrevistem. Està nerviosa i es mostra tímida. Li costa parlar del seu èxit, com si encara no se’l creies. Com si encara estigués capbussant el cap en la piscina al final de la competició. “Tenia més confiança que abans de començar la competició. L’esforç dels entrenaments ha donat els seus fruits” explica la nedadora, que compagina els estudis i la competició en el Centre d’Alt Rendiment de Sant Cugat. Al començament va pensar “em quedo darrere aguantant fins al final” per iniciar la remuntada a meitat de la prova, subratllant que la “preparació mental és vital”.
Campabadal va acabar diumenge l’actuació amb una quarta plaça en la loteria dels 50 metres lliures, on no aconseguia una bona sortida ni un bon viratge. Tot i això, tanca una actuació estel·lar en el campionat.
Aquesta ha estat la primera de les proves per l’any olímpic. Tòquio 2020 pot ser una de les principals opcions per la del Club Natació Caldes, tot i que amb la seva edat no és un repte principal. Abans però, haurà d’aconseguir bones marques als estatals de Barcelona de l’abril en piscina de 50 metres -la de mida olímpica- on “canvia molt tot” segons explica. “Els jocs olímpics són un objectiu, però no vull desconcertar-me” diu tocant de peus a terra la nedadora que ha portat els colors del CN Caldes a l’alçada de clubs històrics com el CN Sabadell, CN Sant Andreu, Mediterrani o Real Canoe.
Autor
Addicte de l’esport i al món del motor. Llicenciat en periodisme per la UAB i màster esportiu per Blanquerna, col·laboro en diversos mitjans locals en ràdio i paper. Fotògraf accidental i amant de la velocitat. Enamorat de Caldes de Montbui.