Isidre Pineda: “El poble de Caldes està amb els presos i preses condemnats”
- 15/10/2019
- 0 comments
- redacció
- Categoria: Actualitat
- 0
Els actes de Festa Major previstos per ahir a la tarda es van cancel·lar amb motiu d’una resposta reivindicativa, impulsada per l’Ajuntament, a la sentència condemnatòria del Tribunal Suprem
IMATGE | Unes 2.000 persones es van reunir davant la porta del consistori amb motiu de resposta reivindicativa a la Sentència “del procés”.> AJ. CALDES
Després de dies d’espera, en què no hi havia cap fermesa en el dia i l’hora, va ser ahir dilluns 14 d’octubre, dia encara de Festa Major a Caldes, quan es va fer públic la resolució definitiva del llarg judici al que han estat sotmesos dotze dirigents independentistes catalans.
La sentència? Condemna per sedició –sense rebel·lió, i alguns amb malversació- als presos polítics: des dels 13 anys de presó a Oriol Junqueras; als 12 anys a Jordi Turull, Dolors Bassa i Raül Romeva; 11 i mig a Forcadell, i 9 anys a Cuixart i Sánchez.
La notícia va fer trontollar l’últim dia de Festa Major a Caldes, anul·lant els actes previstos per la tarda: “No tenim ganes de celebrar, doncs aquesta condemna és injusta i estem indignats. Avui, el poble de Caldes està amb tots els presos i preses polítics condemnats”, declarava Isidre Pineda, alcalde de la vila termal. L’ex- líder del consistori calderí, Jordi Solé, va ser el més matiner en expressar la seva decepció i indignació a través de Twitter: “Vergonya de sentència. Vergonya de jutges. Vergonya d’estat espanyol. Davant d’aquesta barbaritat, coratge, dignitat i contundència democràtica. No ens callareu mai, repressors”.
Els portaveus dels grups de l’oposició també opinaven respecte a la resolució. Segons el PSC, “el judici i la sentència són producte de l’error comès pels dirigents independentistes de saltar-se la llei i d’un fracàs de la política”. La portaveu del grup municipal, Carla Millán, afegia que “Caldes és un municipi amb una llarga tradició de tolerància a la llibertat d’opinió i de pensament, i com a tal, esperem que es respecti la llibertat de manifestar-se, així com la de no fer-ho”.
D’altra banda, Marta Barnils, portaveu de la CUP- Caldes, també va fer servir la paraula “injusta” per descriure la sentència del TS: “Aquestes sentències no són injustes pel fet que les penes siguin més o menys altes sinó perquè entenem que aquest judici farsa mai s’hauria d’haver celebrat”. La cap de llista de la CUP local anima a la ciutadania a participar de totes les mobilitzacions “pacífiques de forma sostinguda”: “No ens podem aturar, cal una ruptura amb el règim del 78, doncs no hi haurà amnistia sense autodeterminació”.
Des de Junts x Cat – Caldes també es rebutja la sentència del Tribunal Suprem espanyol: “Aquesta sentència no es res més que un escarment de l’estat espanyol contra uns dirigents que, seguint el mandat popular, van cridar a votar en el referèndum de l’1 d’octubre del 2017” declara l’agrupació tot afegint que “l’única sentència admissible hauria estat l’absolució”. Ja amb la mirada endavant, JxCat reitera que no defallirà en el seu “compromís ferm i absolut de reclamar la llibertat dels condemnats, la fi de la repressió de l’estat i l’efectiu exercici dels drets d’autodeterminació de Catalunya”. Amb motiu d’expressar el rebuig a la sentència, l’entitat calderina ha demanat la celebració d’un ple extraordinari que, previsiblement, tindrà lloc demà a les 19 hores.
Per últim, Montse Romano, portaveu del PPC Caldes, destacava “la fortalesa de la nostra democràcia” ja que “el judici s’ha fet amb totes les garanties”. Romano afegia que “ara es tanca una etapa on s’ha fet justícia. Molts catalans avui ens sentim reconfortats perquè l’estat de dret ha funcionat”.