Victòria Azón: “L’objectiu del ‘yoga’ és fer persones lliures”
- 03/09/2019
- 0 comments
- Albert San Andrés
- Categoria: Esports
- 1
Yoga-Ashram clausura els actes del 20è aniversari a Caldes, amb un Festival de Yoga per apropar-se a aquesta pràctica
IMATGE | Una de les classes al centre de Yoga-Ashram del carrer General Padrós amb diferents alumnes que practiquen aquesta disciplina. > CEDIDA
El Kriya-Yoga –el yoga de la serenitat o interiorització– és una de les branques d’aquesta disciplina més adaptades al món occidental i des de fa vint anys es practica al centre Yoga-Ashram de Caldes sota el guiatge de Victòria Azón, coneguda com a Swami Danda. Aquest dissabte es tancaran els actes del 20è aniversari amb el Festival de Yoga de Caldes, en què hi haurà classes gratuïtes i demostracions, a més d’un concert de música ètnica.
El yoga neix de la tradició ancestral de l’observació de la natura i les seves lleis en la recerca del benestar físic i mental del practicant. El Kriya –una de les variants existents– va ser creat per Swami Janardan a l’Índia, i la mestra Azón és descendent directa de la doctrina iniciada pel missioner claretià Jaume Guasch –Swami Gushananda– que va importar aquesta branca a Espanya fa gairebé cinc dècades. “Quan existeix un llinatge no hi ha res de nou. Només et dediques a transmetre la tradició. Aquest és un yoga que s’ha conservat amb molta puresa” explica Azón, que, a més de dirigir el centre calderí, forma part de la tercera generació del Kriya espanyol.
Arribada des dels anals de la història, la disciplina del yoga té una tradició de transmissió oral que l’ha mantingut pur durant segles. Poemes o cançons eren la manera més ràpida i senzilla de transmetre’l durant generacions, per tant, és molt difícil establir una data inicial. Tot i això, Azón ha volgut plasmar aquests aprenentatges a El aprendiz de yoga, un manual iniciàtic per als més neòfits en la matèria i el primer dels dos llibres que ha escrit, que omple el buit que ella mateixa va trobar en iniciar-se el 1973. De aprendiz a maestro és el segon, en què es profunditza en una matèria que busca el benestar del practicant.
A dia d’avui, en la pràctica del yoga encara hi ha certa controvèrsia, entre els que el cataloguen com a una cosa sectària –en els inicis el moviment Kriya a Catalunya va arribar a catalogar-se com a secta per interessos econòmics contraris– i qui l’entén com un mode de vida. “M’he arribat a trobar persones que li van demanar permís per venir al capellà perquè pensaven que això era una cosa rara”, relata, mentre no amaga que “encara hi ha qui en té un concepte sectari, perquè ha existit gent que l’ha aprofitat per això, però realment el yoga és molt asèptic: no té una ideologia vers al practicant. El practiquen persones de totes les edats i religions” conclou. L’objectiu principal és “cuidar la persona perquè després aquesta faci el que vulgui. És fer les persones lliures. Hi ha un mosaic molt ampli d’edats i gent, des de mestresses a executius, nens i avis”. Swami Danda afegeix que “no toquem el tema personal en quant a condicionaments, però sí que ho fem respecte a la salut o a la naturalesa de les persones, una faceta que és comuna a tots per igual a qualsevol part del món”.
Lluny dels tòpics creats en el passat, en l’actualitat el yoga és una disciplina que “dona eines per millorar el que necessites a la teva vida, sigui salut física, ment o emocions, però no es fica en res més que això”. El centre Ashram està convalidat per la Generalitat de Catalunya com a centre formador.
Amb uns inicis complicats, Azón, procedent del centre Gushananda Yoga Ashram –un centre de meditació creat per Guasch a Moià– va instal·lar-se a Caldes on “al principi em va costar arrelar”, però on els metges “fa temps van començar a recomanar-lo” i ja se sap que “amb el vistiplau dels metges i els capellans [riu] tot va anar millor”.
“Ara ja fa vint anys que som una escola reconeguda a tot Catalunya” explica Swami Danda, presidenta del Yoga International Institute d’Espanya, entitat creada en l’àmbit mundial per Mahatma Gandhi, i membre d’honor de la Federació Internacional de Yoga, entre d’altres.
Durant els actes de celebració d’aquest 20è aniversari s’han celebrat diverses activitats, que es clausuraran amb una jornada al centre del carrer General Padrós, 42, dissabte 7 de setembre. Hi haurà vint tallers variats entre yoga, taitxí, pilates, zen dinàmic, yoga per a nens o massatge tailandès, entre d’altres, que començaran a les 10 del matí fins a les 19.00 h.
Els cursos seran impartits per mestres del centre com Swamini Ajna –filla d’Azón– i especialistes com Jivana Mukti –reiki– o Jaume Bhagvan –yoga per a nens i pilates– a les quatre sales de les quals disposa el centre. La diada la tancaran els músics Shyam Sunder i Ravi Ram –única activitat de pagament– amb un concert de música ètnica i devocional.
Autor
Addicte de l’esport i al món del motor. Llicenciat en periodisme per la UAB i màster esportiu per Blanquerna, col·laboro en diversos mitjans locals en ràdio i paper. Fotògraf accidental i amant de la velocitat. Enamorat de Caldes de Montbui.