Revitalitzar el nucli antic
- 03/09/2019
- 0 comments
- redacció
- Categoria: Actualitat
- 2
Veïns i comerciants del barri vell es queixen que la zona està cada vegada més deserta i desproveïda de serveis
IMATGE | Un domàs amb l’eslògan ‘Viu el Casc antic’, corona un dels balcons de la plaça de la Font del Lleó com a símbol de reivindicació veïnal i comercial per revitalitzar el barri. > Q. PASQUAL
Normalment el barri vell d’una població acostuma a ser el pol d’atracció de visitants i la majoria d’activitats econòmiques es concentra en aquella zona. Com que també acostuma a ser singular, la majoria de les administracions municipals s’afanyen a tenir-lo ben arreglat i apte per al trànsit dels ciutadans i visitants. Si ens fixem en Caldes de Montbui, veurem que els carrers del nucli antic estan totalment adequats per al passeig de veïns i visitants amb clares restriccions al trànsit de vehicles. Però què és que passa? “El nucli antic del poble ha quedat arraconat per una sèrie de decisions bàsicament polítiques”, explica Salvador Codina, tresorer de l’Associació de Veïns i Comerciants del Casc Antic (AVCAC). Fent un repàs a les intervencions que han anat minvant el trànsit de gent pel nucli antic “hi ha la decisió de treure el mercat setmanal dels dimarts sota el pretext que si es feia per aquests carrers impediríem l’accés d’actuacions d’assistència”, argumenta Codina, “però quina casualitat que la majoria de fires es fan en aquest carrers”, afegeix, “encara que són coses puntuals et diuen”. Tot i que és comerciant, Codina coneix els veïns del barri, i conclou que “o realment es pren la decisió valenta o el futur comercial i no comercial a mitjà termini del barri no el veig clar realment”.
Aquest SOS que llança el membre de l’AVCAC passa per recuperar una activitat setmanal pels carrers del barri. L’associació fa uns anys ja va tirar endavant un mercat ecològic artesà dissabtes al matí “però va arribar un moment que estàvem esgotats perquè suposava molta feina”. Veïns i comerciants del barri han manifestat que s’han posat en contacte amb l’Ajuntament per fer possible el mercat ecològic els dissabtes al matí però que la resposta municipal “ha insistit molt que sigui diumenge, tot i que nosaltres volem que sigui de dilluns a dissabte perquè necessitem que vingui gent”, constata Codina. L’alcalde de Caldes, Isidre Pineda, ha apuntat com a solució la celebració d’un mercat de productes de proximitat “que sigui l’herència del mercat ecològic que organitzava el nucli antic” però que es tractaria de “dotar-lo d’esperit més comercial”.
Al nucli antic hi ha actualment uns vuit locals buits per llogar. El membre de l’AVCAC assegura que moltes persones que poden venir interessades en obrir algun negoci pel barri vell “es posen a comptar la gent que passa per aquests carrers i no els surt a compte”. Pineda ha subratllat que les obres a la plaça de la Font del Lleó i els carrers del barri “potser serveixen per posar en valor aquests locals i contribuir a la dinamització econòmica de la zona”.
A la realitat comercial del barri també s’hi ha d’afegir el dia a dia del veïnat. Codina també critica la decisió en el seu dia de traslladar el CAP des del centre cap a la seva ubicació actual, “cosa que va perjudicar la gent gran que viu al barri”. També s’hi afegeix el fet que en convertir en zona de vianants els carrers “tenim menys coses per atreure visitants, el Taller d’Art i l’Escola de Música els traslladen i les monges se’n van”. En definitiva, el barri resultant “està totalment adaptat per a vianants, no hi ha serveis ni botigues”. Comerciants i veïns tenen dipositada la seva esperança en la reforma de la plaça de la Font del Lleó però hi ha el temor “de si després l’omplirem de contingut, perquè fer-hi una vegada l’any l’Escaldàrium no surt a compte”. Si la plaça es va fer pensant en els turistes, quan aquests passegin “tindran la sensació que el barri està mort perquè no hi ha botigues obertes”. Pineda ha proposat que la Fira de Nadal, que es fa a la plaça de la Font del Lleó, allargui la seva durada durant tot el mes de desembre, “que es convertís en un referent en aquest tipus de fires com un mercat nadalenc d’estil europeu”.
Una altra reivindicació de l’AVCAC és muntar la Fira de Sant Jordi pels carrers del barri en lloc del parc de l’Estació. “A la majoria de ciutats amb un nucli antic important, aquestes fires es fan per aquests carrers, no amb sorra com és el cas de Caldes amb el parc de l’Estació”, assegura Codina.
Un altre dels hàndicaps que esmenten els veïns i comerciants de la zona és el Museu Thermalia, “que considerem que no està obert al poble” i que està “ple d’obres de Picasso i de Manolo Hugué i tu no ho saps”. Segons Badia, “caldria anunciar molt més que tenim aquestes obres”, ja que seria un gran reclam per als visitants.
Una altra iniciativa per revitalitzar el barri vell que planteja l’alcalde és debatre amb els comerciants la declaració de la zona com a nucli turístic “perquè això permetria als comerços obrir els diumenges al matí i seria una reactivació dels establiments”.
LES SOLUCIONS PER A LA RESTA DE PARTITS
En el debat electoral que va organitzar El Calderí el 16 de maig amb els candidats a les eleccions municipals, la comerciant Marina Meneses, de la llibreria Joc de Paraules, ubicada a la plaça de l’Església, va demanar als caps de llista quines propostes formularien per revitalitzar el nucli antic.
Carla Millán, del PSC, va reivindicar que la dinamització del nucli antic ha de ser des de diferents fronts, com cultural, comercial i fins i tot gastronòmic, alhora que va demanar “la creació d’una finestreta única empresarial per facilitar la implantació de nous negocis” o la facilitat per a les entitats perquè facin activitats per l’àmbit del nucli antic. La portaveu de la CUP, Marta Barnils, es va mostrar favorable a obrir un procés participatiu amb els comerciants “per saber què necessiten perquè el barri es potenciï” i va llançar la proposta de creació d’un alberg municipal “a l’edifici de Can Rius”.
Pere Morcillo, de Junts per Catalunya Caldes, va explicar que “a través de la cultura aconseguirem la dinamització del barri vell”. En aquest sentit, Morcillo va parlar de la cessió d’ús de l’edifici de l’escola del Carme, on s’hi podrien ubicar diferents entitats amb diferents espais de trobada, definir “què hem de fer a Can Rius, perquè ha de ser l’eix vertebrador de la cultura i l’educació a Caldes” i la bonificació de llicències per a nous establiments comercials del nucli antic. Montse Romano, del PP, va parlar de la possibilitat “de celebrar una consulta popular perquè la ciutadania valori la possibilitat que el mercat setmanal se celebri a la plaça de la Font del Lleó”.
UN CEL PLE DE FILS
Una de les darreres iniciatives de l’AVCAC ha estat la creació d’un envelat fet amb ganxet que s’ha penjat a la plaça 11 de Setembre i que encara es pot veure aquests dies. Sota aquesta ombra, es va celebrar la festa de l’escuma, amb repartiment de gelats, mentre que a la plaça de la Font del Lleó es va fer una trobada d’intercanvi i mercat de plaques de cava. Aquesta iniciativa se suma a la festa de primavera que també organitza l’entitat i la dinamització que fa pels carrers del nucli antic la setmana abans de la Fira de Nadal. L’any passat, el barri vell El Casc Antic de Caldes va participar per tercer any consecutiu en la 8a campanya «Barris antics. Molt per descobrir, molt per oferir», promoguda per la Generalitat, que sortejava paquets turístics de 37 municipis catalans. El programa està emmarcat en la llei de barris.