L’Ajuntament posa el tercer precinte a Can Cararac però l’empresa el trenca i continua l’activitat
- 19/09/2019
- 0 comments
- Jordi Rius
- Categoria: Actualitat
- 0
Els veïns demanen que el consistori faci un pas més endavant i interposi una “denúncia criminal” per aquest fet
IMATGE | El precinte que va col·locar l’Ajuntament de Caldes de Caldes davant de l’entrada de Can Cararac || Aj. Caldes
L’Ajuntament de Caldes de Montbui, decidit a demanar al titular de l’empresa GRP Recycling Process que cessi l’activitat a Can Cararac i acati el decret d’alcaldia de tancament de juliol passat, va anunciar ahir que precintava per tercera vegada l’explotació. El precinte va durar poc perquè al migdia l’activitat a la finca i l’entrada de camions es va tornar a reprendre. En tot cas, l’Ajuntament va anunciar després del trencament del precinte que “seguirà fent ús de tots els mecanismes legals al seu abast per aturar l’activitat fins la seva definitiva legalització”.
L’extracció d’àrids a Can Cararac és una activitat autoritzada per la Generalitat de Catalunya i pendent del permís d’obres, llicència que és competència municipal. Per aquest motiu, l’Ajuntament va decretar el tancament el passat juliol. Des de juliol fins ara, l’empresa ha desobeït dos precintats, fet que ha estat posat en coneixement de les autoritats judicials, i justament ahir l’Ajuntament n’havia executat el tercer.
L’ordre de tancament del juliol es va fer després d’haver tirat endavant diferents expedients sancionadors amb multes coercitives –dues en el que va d’any de 3.00 euros cadascuna- per incompliment de la normativa municipal, iniciats l’any 2018.
A més del precinte, l’Ajuntament “ha demanat mantenir converses amb la Direcció General de Mines de la Generalitat de Catalunya per requerir més control sobre l’extracció d’àrids i la reposició d’arbres a Can Cararac”, va assegurar la primera tinent d’alcalde de Caldes, Núria Carné.
Segons la normativa urbanística vigent l’extracció d’àrids a Can Cararac és una activitat legalitzable pendent de la tramitació d’un Pla Especial i l’obtenció de la llicència d’obres municipal. La tramitació del Pla Especial, que ha de fer l’empresa, “permetria a l’Ajuntament proposar més mecanismes de control sobre l’activitat, però no il·legalitzar-la”, matisa Carné .
L’empresa va denunciar l’ordre de tancament al jutjat del juliol i va demanar unes mesures cautelars que li permetin mantenir l’activitat a l’espera de la resolució judicial.
UNA HISTÒRIA QUE VE DE LLUNY
L’Ajuntament va prohibir les activitats extractives al municipi en la revisió del Pla d’Ordenació Urbanística Municipal de l’any 2004. Contra aquesta prohibició es va interposar un contenciós administratiu per part de les empreses extractives. La resolució d’aquest contenciós va obrir de nou la porta a la inclusió d’activitats extractives al terme municipal. Per això, la normativa urbanística aprovada l’any 2009 recull la possibilitat d’autoritzar extraccions al municipi, però prèvia aprovació d’un Pla Especial, document que incrementa els mecanismes de control d’aquest tipus d’activitat.
El segon tinent d’alcalde i regidor de Planejament Territorial, Jaume Mauri, va apuntar que “un Pla especial per a una activitat és, per exemple, una llicència d’obres d’una casa. El ciutadà ve a l’Ajuntament, diu que vol fer una casa, ha de presentar un projecte de la casa què vol fer. Aquest projecte s’ha d’ajustar a la llei i després l’Ajuntament li dona la llicència d’obres per fer la casa. Amb l’activitat extractiva, el Pla Especial és el projecte –diu com farà l’extracció, com farà la reposició, com farà el replantat dels arbres, etc-”. Com aquest Pla Especial no existeix, “nosaltres no li donem la llicència municipal d’obres i, per tant, no pot tenir activitat”.
Mauri ha reconegut que el consistori va mantenir converses amb l’empresa al juliol, en el sentit que fins que no tingués el Pla especial “l’activitat no és legalitzable i havia de tancar i això li hem dit de veu i per escrit”. El fet de tancar el precinte de la instal·lació “és un delicte penal, la policia ho ha posat en coneixement del Jutjat i el fiscal i estem pendents de la resolució”, ha conclòs Mauri.
VÍDEO | Els camions van poder accedir a quarts de tres de la tarda després que l’empresa trenqués el precinte. || ADENC
ELS VEÏNS DEMANEN MÉS FERMESA
Els veïns, després que l’Ajuntament ordenés el tercer precinte, van anunciar davant la porta de l’Ajuntament, que des del 2008, l’extracció d’àrids ha seguit funcionant sense llicència d’activitats. “És com si poséssiu una residència d’avis sense llicència, us la tancarien immediatament. Doncs aquí això no ha passat”, sentenciava un dels veïns, Josep Fontcuberta.
Els veïns van denunciar que a Can Cararac s’han anat sobreposant terres “amb un control pràcticament nul”. “De vegades hi ha hagut denúncies d’abocaments impropis com runes, vàters, uralites, ferros i productes químics”, apuntava Fontcuberta. L’Ajuntament, per iniciativa seva i pressió dels veïns, “va intentar posar les coses en ordre. D’alguna manera, li va dir al propietari que fes el que tocava fer, que és el Pla Especial. L’Ajuntament va decidir tancar l’explotació mentre no es complís la legalitat”, assegurava el veí. Tot i això, l’explotació ha estat tres cops paralitzada “però l’empresa ha seguit treballant obrint un accés addicional nou a l’explotació i, per tant, saltant-se la llei. Se salten un decret de tancament i això és un delicte”. Per tot això, els veïns consideren que l’Ajuntament “hauria de fer una denúncia criminal per aquest trencament de precinte” ja que es troben que “l’Ajuntament està posant denúncies administratives”.
Altres notícies
Autor
Ha treballat a mitjans comarcals, com ara El Punt, i també a Barcelona. Ara fa una aposta per descobrir els racons amagats de Caldes.