“Deixeu-me un tenor” com a millor obra
- 04/06/2019
- 0 comments
- Albert San Andrés
- Categoria: Cultura
- 0
Rauxa i disbauxa en l’entrega de premis més nombrosa del festival de teatre amateur calderí
IMATGE | L’actriu i cantant drag-queen, Hecatombe, va ser capaç d’agenollar l’alcalde en funcions i al tinent d’alcalde a la part final de l’acte. > A. SAN ANDRÉS
La 31a edició del festival de teatre amateur de Caldes de Montbui, el Taca’m, va tancar el concurs amb un sopar i la posterior entrega de premis a la Sala Noble de Can Rius, aquest dissabte passat. ‘Deixeu-me un tenor’, del Grup de Teatre Amics de les Arts de Terrassa, va ser la gran triomfadora de la jornada amb el premi a la millor obra.
El vespre de dissabte tot estava a punt per a l’entrega de premis a Can Rius, on més d’un centenar d’assistents, la majoria participants en el concurs teatral, va gaudir del sopar de germanor previ a l’entrega dels premis. Entre els participants, les 48 nominacions d’aquesta edició, una de les més nombroses segons els organitzadors, que es nodria d’anteriors guanyadors del festival i amb una aposta general d’actualització de clàssics del gènere amb Roja Selene, Dotze sense pietat o El florido pensil com a màxims exponents.
En aquesta edició, de les 70 companyies presentades, vuit van ser finalment les escollides per representar en el concurs, que durant la tarda dels diumenges del 3 de febrer al 24 de març van omplir la sala de l’escola d’arts escèniques de l’Stage al carrer Folch i Torres, nou escenari del festival a l’espera de la conclusió de les obres de millora del teatre de l’Ateneu, entitat organitzadora.
Aquesta ha estat una edició en què el públic assistent ha crescut fins a superar el centenar de persones en la majoria de les actuacions i on es comptabilitzen una xifra total de més de 800 espectadors. La puntuació popular també ha vist augmentada la xifra, amb valoracions més altes en l’edició d’enguany, que ha arribat al 9,4 de la millor obra presentada.
Com no podia ser d’una altra manera, l’entrega va començar amb un show teatral, que va rememorar èpoques escolars passades, abans d’iniciar el lliurament dels premis, en què Cori Muntada (Les regles del joc) i Enric Castañé (Deixeu-me un tenor) es van emportar la ceràmica a la millor interpretació femenina i masculina, respectivament.
Els van seguir Mercè Coll (Deixeu-me un tenor) i Salvador Cormand (El florido pensil) com a millors actors secundaris, abans de conèixer el premi a la votació popular, que es va emportar Losers del grup Tàndem de Santa Perpètua de Mogoda, per davant dels terrassencs de Fatalitats Teatre, que van ser segons amb Roja Selene –obra adaptada de Bodas de Sangre de Lorca– i Dotze sense pietat de Reginald Rose, interpretada pel Grup Teatral de Sant Hipòlit.
En una de les sorpreses de la nit, l’actriu i cantant Laia López va posar la pell de gallina als assistents amb la interpretació d’un fragment de l’obra Otel·lo de William Shakespeare, acompanyada al piano pel jove virtuós Ricard Martí.
Amb els premis als apartats tècnics entregats, la companyia Rossegall (Vilanova i la Geltrú) va pujar a l’escenari per recollir el premi especial del jurat per Curs avançat de pintura ràpida, moments després d’una demostració còmica del que significa l’art per part dels conductors del programa. Els moments de rialla i festa van ser la tònica durant l’entrega de premis, amb un públic entregat i participatiu que va fer curta l’hora i mitja de l’entrega.
Ben entrada la nit calderina, es va desvetllar el secret millor guardat de la jornada, el nom de l’obra guanyadora d’aquesta edició. Es va imposar Deixeu-me un tenor d’entre les cinc nominades, per davant de Losers i Les regles del joc de Pam Teatre, i els premis els van entregar l’alcalde en funcions, Jordi Solé; el primer tinent d’alcalde, Isidre Pineda, i Pep Morella, president de la Federació d’Ateneus de Catalunya.
El colofó de la festa teatral va arribar amb la veu d’Hecatombe, una ballarina drag capaç de fer agenollar Solé i Pineda per l’entrega d’un premi inventat –fet d’una piruleta amb forma de cor– i fer ballar els assistents amb una versió adaptada de l’“YMCA” dels Village People.
“Moltíssims grups de teatre han passat per aquest concurs durant la seva existència, cosa que d’alguna manera ha convertit Caldes en un punt de trobada del teatre amateur”, va assenyalar Solé en el seu discurs, mentre que Morella va agrair la presència i va felicitar els organitzadors d’un concurs “consolidat” en què s’està fent “molt bona feina”, ja que es necessita “ateneus, associacions i grups de teatre, perquè són el motor d’aquest país”.
D’altra banda, Jaume Pieres, president d’El Centre, Ateneu Democràtic i Progressista, va remarcar que “és la festa dels grups de teatre” on “s’ho passen bé, tenen nervis i surt tot bé”. Un acte “comunitari” l’edició d’enguany del qual serà difícil de superar. Pieres va afegir que “s’ha de treballar cada dia” perquè cada concurs “té una idiosincràsia i una perspectiva que comença donant el jurat quan escull. Això garanteix una qualitat, que no deixa de ser la realitat d’un país. Són grups molt consolidats i juguem sobre segur perquè surti bé”.
Autor
Addicte de l’esport i al món del motor. Llicenciat en periodisme per la UAB i màster esportiu per Blanquerna, col·laboro en diversos mitjans locals en ràdio i paper. Fotògraf accidental i amant de la velocitat. Enamorat de Caldes de Montbui.