L’experiència sensorial de l’aigua
- 15/04/2019
- 0 comments
- Jordi Rius
- Categoria: Actualitat
- 0
El Grup Victòria obre el centre lúdic termal Espai CEL, construït en els antics dipòsits que servien per refredar l’aigua
IMATGE | El nou espai lúdic s’ha construït en els antics set dipòsits del segle XVIII que servien per refredar l’aigua del balneari Termes Victòria. Les obres que s’hi han fet han durat més d’un any.> Q. PASCUAL
L’arquitectura, la història i l’autèntica aigua termal mil·lenària són els tres elements que conformen el nou centre lúdic termal del Grup Termes Victòria, Espai CEL, que s’acaba d’inaugurar. “Podríem dir que la galeria termal la tenim dividida en dos espais diferenciats. D’una banda tenim l’espai lúdic, que és l’Espai CEL, i de l’altra, el balneari clàssic, que és un espai terapèutic on fem els tractaments que hem fet en aquesta casa des de fa segles”, assegura Joan Anglí, que amb el seu germà Jordi comparteix la direcció general del Grup Victòria. “El que teníem molt clar és que no volíem trencar l’essència del que som, que és el balneari clàssic, però a la vegada teníem molt clar que al segle XXI havíem de tenir un espai termal adaptat a l’època en què estem”.
La nova oferta lúdica va adreçada a persones que, per exemple, busquen “termalisme de cap de setmana”. Si el tractament terapèutic de l’aigua termal comença a tenir efecte sobre la persona a partir de la segona setmana “amb tractaments de 10, 14 o 20 dies”, Espai CEL està pensat “per gaudir-ne unes dues hores”, assenyala Anglí.
El que fa singular el projecte de l’Espai CEL és que les set piscines d’aigua termal del centre s’han construït en els antics dipòsits termals que servien per refredar l’aigua del balneari, on s’ha conservat l’arquitectura original del segle XVIII amb l’espectacular volta catalana, creant un espai exclusiu que convida a la relaxació i la desconnexió. “Teníem sis dipòsits amb una capacitat de 200.000 litres i esperàvem que l’aigua termal que arribava a 74 graus s’anés refredant fins que la podíem utilitzar per a banyeres o dutxes de raig. Els dipòsits estaven en actiu fins fa un any”, comenta el director general del Grup Victòria, que afegeix que el que s’ha fet en el nou projecte és “accedir a aquests dipòsits i recuperar-los”. L’Espai CEL s’ha hagut d’adaptar a l’espai disponible, on hi ha l’estructura de la casa, amb tot de parets mestres. L’arquitecta Maria Almirall de l’empresa Arquetipus ha estat la responsable de la conversió de la zona dels antics dipòsits en el que és ara l’Espai CEL.
El projecte va néixer fa quatre anys. “Primer vam anar a veure espais històrics recuperats i a partir d’aquí tot el procés d’obres i la part tècnica perquè funcionin les set piscines. Ha estat un procés llarg i les obres han durat un any i tres mesos”, assenyala el directiu del Grup Victòria.
En el conjunt de Catalunya hi ha altres espais lúdics termals com el Magma de Santa Coloma de Farners i l’Aquatonic de Montbrió del Camp. “Els dos espais són espais moderns, però nosaltres hem recuperat un espai de més de dos segles”, destaca Anglí. A la resta de l’Estat, hi ha alguna experiència de recuperació d’espais històrics per a ús termal, però no són gaire sovintejats.
IMATGES | La intervenció que ha fet l’arquitecta Maria Almirall ha permès conservar l’arquitectura original del segle XVIII amb la volta catalana.> Q. PASCUAL
CARACTERÍSTIQUES PRÒPIES
Cada una de les set piscines de l’Espai CEL té les seves característiques pròpies. De les set piscines, n’hi ha cinc que estan entre 34 i 35 graus, un tepidari, que està a 40, i un frigidari, que està a 15. Durant les dues hores que es pot gaudir l’experiència, “el que hem buscat és que cadascuna de les piscines tingui alguna cosa especial. La idea és que la gent pugui tastar-les totes i s’estigui més estona en aquelles que li facin més gràcia. N’hi ha una de bombolles efervescents, una altra de dolls d’aigua a diferent pressió, n’hi ha una altra que té un cel obert, una altra d’aromàtica…”, diu Anglí. Les set piscines es completen amb un vaporari. També s’han reformat totes les cabines de massatges i estètica. Algunes de les cabines són dobles per donar cabuda a les parelles que busquen en el nou centre termal una experiència romàntica i puguin fer els massatges en una mateixa cabina. L’Espai CEL es pot combinar amb teràpies manuals com els massatges, reflexoteràpia o rituals de xocolata o amb estades al balneari.
BANYS TERMALS EL SAFAREIG
A Caldes, hi ha una oferta pública de termalisme, els Banys del Safareig a l’antic Safareig de Santa Esperança, darrere de l’església de Santa Maria. A més del bany, es pot completar amb paquets termals com el Dia Termal, que inclou, a més del bany, una visita guiada pel circuit termal del nucli antic, una entrada al Museu Thermalia i un àpat a algun restaurant de la vila. Una altra modalitat és el Passaport PassMuseum que afegeix la possibilitat de visitar quatre museus més de la comarca.
Balneari Broquetas
El complex de Balneari Broquetas actualment disposa de 83 habitacions, 8 apartaments de luxe, galeria de banys termals modernista de gran valor artístic i arquitectònic, amb sostre i detalls modernistes, sales per a massatges, tractaments corporals i d’estètica, piscina climatitzada coberta i descoberta oberta durant tot l’any. A la galeria de banys encara s’hi conserva una autèntica sauna romana (vaporari) del segle II, en forma d’estufa natural de pedra coberta amb una volta, al voltant de la qual els romans s’asseien en bancs de pedra.
Hotel & Spa Vila de Caldes
El balneari es va fundar el 1680. Des de la seva fundació, l’edifici es va convertir en un important centre cultural on artistes com Manolo Hugué, Picasso, Miró o Mir es reunien habitualment per fer-hi tertúlies. El pas del temps el va deixar obsolet, pel que els nous propietaris, la família Campos –propietaris també del Broquetas–, van fer la reconstrucció total de l’edifici, que es va reinagurar el 1992. Hotel & Spa Vila de Caldes disposa de 30 habitacions, balneari, cabines per a massatges, zona de tractaments corporals i d’estètica, piscina exterior de temporada, jardí amb terrassa i zona chill-out.
Autor
Ha treballat a mitjans comarcals, com ara El Punt, i també a Barcelona. Ara fa una aposta per descobrir els racons amagats de Caldes.