Teresa Rebull, un clam a la lluita i a la cultura catalana
- 18/03/2019
- 0 comments
- redacció
- Categoria: Actualitat
- 0
El visionat del documental sobre l’artista i activista política va ser l’acte commemoratiu escollit per enguany
IMATGE | Una cinquantena de persones van assistir al visionat del documental “Teresa Rebull. Ànima desterrada”.> I. HIJANO
Dedicat al Dia Internacional de la Dona que se celebra cada 8 de març, l’Ajuntament de Caldes de Montbui, juntament amb la Fundació Santa Susanna, l’Associació Cultural de la Dona, la Coordinadora de Gent Gran i la Diputació de Barcelona, va organitzar el visionat del documental “Teresa Rebull. Ànima desterrada” de la productora Susana Barranco.
L’acte commemoratiu va tenir lloc el dimecres 13 de març a Les Cases dels Mestres, on prop d’una cinquantena d’assistents van fer memòria històrica arran un documental que gira entorn a la vida de Teresa Rebull: “És un clam a la passió i a l’art, però també a tota una vida de lluita des de l’exili”, explicava Rosa Bigues, en representació a La Barranco Films.
Teresa Rebull, artista i activista política, es va veure obligada a optar per l’exili a França l’any 1939, i durant 76 anys va seguir, més enllà de les fronteres, perpetuant i reivindicant la cultura catalana a través del seu cant. “La mateixa protagonista, una dona de 80 anys encara molt enèrgica i activa, explica com a través de l’art, la pintura i la música, cercava la seva manera particular de lluita”, seguia comentant Bigues abans del visionat.
El documental de Barranco es centra en la vida de Rebull explicada en primera persona, i compta amb la participació d’altres testimonis claus de l’època com en Lluís Llach o Marina Rossell. Es pretenia recollir el que seria el seu últim recital a Catalunya, però abans de poder-se celebrar, Rebull morí el 15 d’abril del 2015, i la producció va acabar mostrant la cerimònia del seu adéu.
Tot i posposar l’acte oficial 5 dies després de l’efemèride, el mateix 8 de març va tornar aplegar a un grup notòriament nombrós davant la porta de l’Ajuntament de Caldes. El consistori convocava a la ciutadania a les 12 hores del migdia per aturar-se uns minuts en senyal de protesta i reivindicació. “Parem perquè no hi ha qui ens pari” era el missatge, escrit en lletres de color violeta que es podia llegir en una de les pancartes visibles durant la concentració calderina.
SEGUEIX LA LLUITA CONTRA LA VIOLÈNCIA DE GÈNERE
Des del passat 27 de febrer, cada dimecres a Les Cases dels Mestres es du a terme una nova sessió del taller gratuït, i organitzat per la regidoria d’Igualtat de l’Ajuntament de Caldes: “Apodera’t”.
El taller d’autodefensa per a dones, que persegueix el reconeixement i la prevenció d’agressions sexuals i de gènere, és impartit per la professora d’arts marcials i formadora en autodefensa Karin Konkle.
Al llarg de les diferents sessions, les assistents treballaran continguts, amb incidència en els aspectes físics i emocionals, que s’estructuren en quatre blocs: mantenir la calma, gestionar l’espai personal, gestionar la comunicació i la defensa física.
Tot i haver començat, les inscripcions al taller continuen obertes.