I Caldes es va disposar a volar per sobre la riera
- 22/03/2019
- 0 comments
- Jordi Rius
- Categoria: Actualitat
- 0
El Mercat de l’Olla i la Caldera consolida l’anada de l’olla de la fira, enguany el salt de tirolina des de la riera, com un dels principals atractius
IMATGES | A dalt, Ceres, la deessa de l’agricultura observant les llargues cues per tastar els llegums cuinats amb aigua termal. A baix, un dels salts de tirolina, l’anada d’olla de la fira d’enguany. Seguidament, dues noies participant en el concurs de Ràdio Caldes a Instagram. Per últim, el tast de la cocció de llegums guisats a les olles gegants, el gran atractiu de cada edició de la fira.> Q. PASCUAL
“Ho sento, has d’anar al Parc de Can Rius per si queda algun forat. Nosaltres ja no fem venda anticipava”, comentava dissabte al matí el personal de Thermalia a tothom qui s’atansava per preguntar per la tirolina, l’anada de l’olla del Mercat de l’Olla i la Caldera, i que ha esdevingut la gran atracció d’enguany a més de la cocció de llegums. Les perspectives de trobar un forat eren més aviat escasses quan es comprovava in situ sota el pont de Can Rius. Una membre de Vent d’Events, que atenia les cues, admetia que era difícil trobar un forat perquè l’activitat anava una mica amb retard i, en tot cas, emplaçava als visitants a provar-ho l’endemà. La tirolina, amb un desnivell de 14 metres i 150 metres de recorregut –una de les més llargues d’Europa- arrencava des de sota el pont i acabava a la passera de la riera darrere del Safarejos.
Per aquells que no van aconseguir plaça, un dels consols era veure els que baixaven en tirolina. Per això, el Molí de l’Esclop ha esdevingut un mirador excepcional per veure el trajecte: d’una banda es veia el moment de tirar-se i de l’altra, la finalització del trajecte. “A mi no em faria res provar la tirolina, em fa més cosa el salt des del pont de l’any passat”, comentava una senyora des de l’improvisat mirador del Molí de l’Esclop. Durant els dos dies que ha durat el Mercat de l’Olla i la Caldera, l’ascensor que connecta el Molí de l’Esclop amb el pont de Can Rius ha estat permanentment funcionant per no perdre’s l’espectacle i immortalitzar els millors moments de les baixades. Fins i tot, es va sobrevolar la riera a la nit de dissabte, en horari de 22 a 24 hores, per aquells que els agradava posar més aventura al recorregut. En total, unes 200 persones s’han tirat per la tirolina. “És una activitat que ens ha deixat molt bon sabor de boca perquè hi ha hagut molta gent amb ganes de llançar-se i ha estat una activitat molt familiar”, assenyala el regidor de Cultura i Turisme, Isidre Pineda.
L’OLLA A LA PLAÇA DE LA FONT DEL LLEÓ
L’olla gegant amb 1.600 litres de capacitat per cuinar cigrons i llenties amb aigua termal i llenya ha permès fer quatre tasts populars amb un total de 6.000 racions de llegums, 1.000 més que l’any passat, cosa que fa preveure que la xifra de visitants ha estat de més de 20.000. Dissabte al matí, Maribel Merino, de Llegums Parellada, va coure llenties pardines amb xoriço calderí mentre que el cuiner Jordi Bufí va coure dissabte a la tarda i diumenge al matí i a la tarda cigrons acompanyats de botifarres calderines del perol i botifarra negra amb llardons. Bufí admet que “la nova ubicació de l’olla a la Plaça de la Font del Lleó –que ja es va posar a provar a la passada Fira de Nadal- ja és de per si tot un èxit”.
El Mercat ja va néixer fa 11 anys sota el lema “Fem bullir l’olla” amb l’objectiu de singularitzar i posar en valor els productes de proximitat i de qualitat i els productes típics calderins, cuinats amb aigua termal. A més de ser un homenatge a la gastronomia més propera amb parades de productes gastronòmics, el Mercat també vol potenciar el turisme familiar amb tallers. Dissabte, els més petits podien fer un receptari de llegums, pintar un bodegó, maquillar-se, decorar una galeta o fer jocs lliure a la plaça de Can Rius. Algunes activitats van canviar a la tarda com els tallers de banderoles amb estampació d’aliments mentre que diumenge es convidava a fer rams d’herbes aromàtiques. A més, tots dos dies hi va haver dos espectacles infantils.
Per fer més ambient, Ràdio Caldes ha fet tres programes especials des de la mateixa plaça de la Font del Lleó amb continguts basats en el programa d’activitats del Mercat i en les singularitats gastronòmiques calderines. Artesans, restauradors i responsables de la cocció en l’olla gegant calderina, entre altres, van desfilar per l’estudi mòbil de la ràdio municipal instal·lat davant del Museu Thermalia. A més, tots els visitants al Mercat podien fer-se una fotografia al photocall de la ràdio que hi havia a la plaça i pujar la seva foto a Instagram amb la possibilitat de guanyar un paquet termal.
100 PARADES AL NUCLI ANTIC
Els visitants del Mercat de l’Olla i la Caldera podien passejar per les 100 parades que es van instal·lar al centre històric. Es podia veure una demostració d’artesania i oficis antics relacionats amb la terrissa, la cistelleria i la cuina. Les parades estaven distribuïdes a les places de l’Església, de la Font del Lleó, Can Rius iels carrers del Forn, Roma, Samsó i Pont. Entre els productes d’alimentació artesana de proximitat i també d’arreu de Catalunya hi havia magdalenes, pastissos, codony, pizzes, creps, bolets, pasta, pa, caramels, mel, xocolata, formatges o embotits o tes. Hi havia també parades de bijuteria i joieria, vidre pintat, jocs d’enginy, espelmes, minerals, roba decorada, encens, ceràmica, coixins de llavors, nines de drap, joguines de fusta, plantes, plantes, perfums, cosmètica natural, estany, titelles, heràldica, calçat pintat; bosses de mà i moneders, artesania amb coure, sabó i remeis naturals.
PARADA I FONDA ALS RESTAURANTS
Aprofitant el Mercat de l’Olla i la Caldera, els restauradors calderins ofereixen un plat estrella a mans a les seves cartes des del cap de setmana passat i fins el 24 de març. Cada restaurant ha proposat un plat singular que homenatja la cuina de proximitat i de qualitat relacionat amb el fet termal. A les cartes dels restaurants es poden degustar plats com l’arròs caldós amb marisc que proposa Bàsic, la cassola vallesana del Cafè del Centre Cooperativa, els peus de porc guisats amb castanyes del Càmping El Pasqualet, el melós d’ibèric confitat amb ceba i espècies a la cassola de ferro de Canfanga, els peus de porc amb salsa d’El Pa Torrat, l’estofat de sèpia amb mandonguilles del Restaurant El Remei, l’olleta de la plana de Festuk Cafè, la cassola verda (amb llegums de proximitat I verdures de temporada) de Fika Brunch, el jarret de vedella amb salsa de ceps de l’Hotel Balneari Broquetas, els peus de porc a la cassola feta a foc lent de llenya de La Rectoria, la contracuixa de pollastre a la mel amb macco de faves seques a la siciliana de Na Madrona, el guisat a l’antiga de porc ibèric amb prunes confitades del Robert de Nola o la sopa de farigola de la muntanya del Farell del restaurant Rosset.
Autor
Ha treballat a mitjans comarcals, com ara El Punt, i també a Barcelona. Ara fa una aposta per descobrir els racons amagats de Caldes.