
De magatzem a sala d’exposicions
- 19/02/2019
- 0 comments
- Marta Puigdueta
- Categoria: Cultura
- 0
El col·lectiu local Fem Coses impulsa la vessant artística de l’Ateneu Molí d’en Ral
IMATGE | En el nou espai d’exposicions de l’Ateneu Molí d’en Ral es poden veure quadres com aquest realitzat per l’autora Hina Vagina. > Q. PASCUAL
L’entresolat de l’Ateneu Molí d’en Ral ha esdevingut en un espai artístic i de creació autogestionat oficialment. Diumenge 10 de febrer Fem Coses, el col·lectiu impulsor d’aquesta iniciativa, va inaugurar l’antic magatzem de l’entitat un cop reconvertit en una sala d’exposicions oberta.
Paula Lafuente, membre de Fem Coses i estudiant de Belles Arts, va explicar l’objectiu de l’acció: “Acabem de plantar una llavor. La idea de futur és crear exposicions i cicles artístics. El primer pas ha estat la inauguració de l’espai i ara caldrà fer-nos-el nostre”.
Lafuente també va insistir en les possibilitats de la sala, espaiosa, plena de llum i ben distribuïda: “Ens agradaria que les persones amb ganes de crear activitats al voltant de l’art trobessin aquí un espai on adreçar-se, tant per proposar tallers com mostres. Això sí, tot des de l’autogestió”.
Després de dedicar-se a adequar l’espai, el col·lectiu va poder inaugurar-lo amb una exposició d’artistes locals. Més d’una desena d’obres van vestir les parets acabades de pintar de la sala. Vuit creadors de Caldes de Montbui majoritàriament, però també de Sant Feliu de Codines i de Barcelona, va voler mostrar les seves peces.
Mikel Adan, escultor calderí, va ser un d’ells. Adan va presentar una escultura d’alabastre: “No treballo mai des de la persona sinó des de la forma. Mai personalitzo el meu ideari, el formalitzo. Aquesta obra volia ser plaent a la vista, trencar la racionalitat de la forma i, un cop feta, em suggereix una enclusa de manera orgànica”.
El jove escultor va valorar positivament aquesta iniciativa que comença: “Pot ser molt potent, això, cal explotar-ho oferint un espai no tan formal per exposar, que ens diferencïi de la Sala Delger. És una oportunitat per a tots aquells artistes que comencen”.
Fem Coses neix de l’assemblea gestora de l’Ateneu Molí d’en Ral, una motivació de fer créixer la vessant artística de l’entitat partint del talent local. La pròxima acció consistirà en convertir l’altell en un taller durant un mes i mig. Es proposarà als artistes treballar a la sala i finalment exposar-hi les obres, que compartiran el mateix fil conductor.
Una trentena de persones es van acostar a la inauguració d’aquest espai, que fins ara no havia estat obert al públic. S’hi va poder veure gravat, pintura, instal·lació, vídeo, fotografia i escultura. La connexió entre les obres de tècniques diverses era la presentació dels artistes com a tals. Un joc apel·lava al públic: sense el nom dels autors a les obres, calia que els espectadors n’endevinessin l’autoria.
La mostra es podrà veure durant un mes i mig sempre que hi hagi un acte a l’Ateneu Molí d’en Ral. Serà el cas de la Cauçotada, de la calçotada del Ball de Diables de la vila i els dies de Vermut de l’Ateneu.
L’artista Aina Dominguez va ser una de les pintores calderines que va col·laborar en l’exposició: “Crec que serà un pol d’atracció per a l’Ateneu i que farà que s’organitzin més activitats de tot tipus. Per als petits artistes del poble i per als aficionats significa una oportunitat”.
Cristóbal Martínez va ser un dels espectadors de la mostra: “Em sembla molt bé que els joves de Caldes tinguin un espai on exposar. No sabia que ells mateixos havien rehabilitat l’espai sense cap ajuda externa. Ara poden fer cultura”.
Jaume Martínez, membre de l’Ateneu Molí d’en Ral, recorda que l’entitat fa més de cinc anys que lluita per trencar el mite que l’Ateneu només organitza actes festius: “Aquesta nova plataforma per als artistes és només una de les moltes activitats que des de la gestora organitzem per contribuir en l’oferta cultural i d’oci del municipi. De fet, provem d’oferir un ventall complet de propostes; les classes d’activitat física, amb el taller de Funcional Training, en són un exemple”.
Ha nascut, doncs, un espai per a una escena creixent d’artistes locals novells que promet potenciar la creació de xarxes d’interacció entre els nous creadors d’art de la comarca. No hi ha límits, estan oberts a qualsevol artista de qualsevol disciplina. Tenen el full en blanc i ara només els cal escriure’l.
Autor
Enganxada a Caldes de Montbui i la seva gent. Em caracteritzo per ser una persona feliç. Graduada en Periodisme per la Universitat Pompeu Fabra, corresponsal d'Ona Codinenca i la Xarxa a la vila termal. Anteriorment Cap de Redacció del Setmanari Montbui. El que em mou és veure què té d'interessant cada persona que m'envolta i explicar-ho.