Jordi Martí: “L’èxit del pàdel resideix en què és un esport per a tothom”
- 05/02/2019
- 0 comments
- Albert San Andrés
- Categoria: Esports
- 0
El creixement exponencial de palistes en els últims anys situa el CN Caldes en un dels referents d’aquest esport a la zona
IMATGE | A dalt i a baix, els palistes del CN Caldes en diverses de les competicions organitzades pel club i a les Lligues Catalanes.> CEDIDA
Als anys 80 un nou esport de pala arribava a Espanya. Marbella era la primera ciutat a construir una pista de pàdel, un esport nascut als 70 a Mèxic després que Enrique Corcuera modifiqués una pista de frontó que tenia a casa seva. Des de llavors, el creixement exponencial d’aquest esport a tot el món –principalment als països llatinoamericans i Espanya– ha estat espectacular i segons el Consejo Superior de Deportes, ja el practiquen quatre milions al territori espanyol.
A Caldes ja fa uns anys que el Club Natació Caldes va apostar per aquest esport construint, fa cinc anys, una pista que va sumar-se a les dues existents. Llavors, l’esport començava a créixer, però potser el que no s’esperaven era que ho fes tan ràpid. Un any després feien dues pistes més i en uns dies inauguraran dues noves que en faran un total de set. Els 250 usuaris del club, amb 130 federats i nou equips en competició, han fet del pàdel un dels esports més practicats a la vila.
“L’èxit del pàdel resideix en què és un esport per a tothom. Socialment és molt nou i és en els últims cinc anys en què ha crescut molt” explica Jordi Martí, dinamitzador del CN Caldes i un dels responsables de la secció, juntament amb Xavi Iniesta, coordinador. “Passar la pilota a l’altra banda del camp és relativament fàcil per a qui no ha jugat mai. És molt més fàcil que el tenis, ja que tens un vidre al darrere, que si no arribes et torna la pilota. Juguen quatre i no s’han de moure tant com en el tenis. Juguen, riuen, parlen i fan esport. Pot jugar cadascú al seu nivell i es pot jugar amb diferents edats” afegeix Martí.
El club nedador té diferents nivells i edats, que comencen a l’escola de pàdel, on Fran Rodríguez, 75è al rànquing català, és un dels professors, i arriben a jugadors a la vora dels 70 anys. Una cinquantena de nens des dels vuit als 15 anys formen part de l’escola, on entrenen un parell de dies a la setmana i els dissabtes juguen entre ells, es coneixen gràcies a l’esport.
Al pàdel, “en poc temps s’evoluciona molt i això és el que més enganxa d’aquest joc, ja que veus que vas aprenent molt ràpid. Pots practicar i pots fixar-te en els altres i així vas agafant nivell, tot i que d’aquí a ser professional hi ha un món, ja que és un esport molt tècnic” remarca el dinamitzador, sobre un esport en què els professionals poden arribar a guanyar més de 100.000 € l’any.
Al rànquing mundial masculí, cinc dels deu palistes del Top 10 són espanyols, mentre que, al femení, les 10 són espanyoles, amb la catalana Lucía Sainz en cinquena posició com a màxima exponent de l’esport català.
El World Padel Tour va començar com a campionat només disputat a Espanya, tot i que ara ja se celebren màsters als Estats Units, Andorra, Argentina, Anglaterra, Bèlgica, França o Portugal, entre d’altres.
El pàdel també és l’esport que més creix a internet, amb un augment del 97% de seguidors els últims anys i un 107% a Youtube, en què es poden veure partits en directe en obert.
En l’àmbit competitiu, el club té quatre equips absoluts masculins, tres femenins i dos veterans masculins, i ha perdut aquesta última temporada el sub-16, ja que des dels 15 anys els jugadors poden jugar amb el sènior.
Els equips competeixen a la Lliga Catalana, amb un equip a Primera Catalana i un dels veterans a Segona i han assolit tres ascensos consecutius. El ràpid creixement a Catalunya d’aquest esport crea un concepte molt curiós: “hi ha equips a Sisena Catalana amb més nivell que a Tercera, ja que els nous clubs han de començar a competir des de l’última categoria encara que tinguin un molt bon nivell” explica Martí, que confirma que aquesta temporada seran uns 9.000 jugadors a les lligues catalanes –que han donat començament aquest cap de setmana– segons dades de la Federació.
Davant l’allau de padelers, el club calderí vol engegar un torneig social amb els practicants del club. Un social que torna a funcionar després de tres anys, abans de morir d’èxit, ja que es va deixar de celebrar per falta de pistes, una carència saldada a dia d’avui.
Autor
Addicte de l’esport i al món del motor. Llicenciat en periodisme per la UAB i màster esportiu per Blanquerna, col·laboro en diversos mitjans locals en ràdio i paper. Fotògraf accidental i amant de la velocitat. Enamorat de Caldes de Montbui.