Més de sis-cents anys tenint cura de la gent de Caldes
- 22/01/2019
- 0 comments
- Jordi Rius
- Categoria: Actualitat
- 3
La Fundació Santa Susanna és el gran referent en recursos a les persones en l’àmbit social i sanitari, i atén especialment les persones grans
IMATGES | A dalt, a la nova entrada del carrer Sentmenat la directora de la Fundació Acollida Santa Susanna, Annabel Mateos, la directora de la Fundació Sociosanitària, Anna Ayguasanosa, i la gerent de la Fundació Santa Susanna, Assumpció Ros. A baix, usuaris del centre del dia realitzant diverses activitats com jocs de dominó o tallers de psicomotricitat. >J. SERRA
Parlar de la Fundació Santa Susanna a Caldes, amb més de 600 anys d’història, és parlar d’un autèntic referent pel que fa a l’atenció a les persones, sobretot a la gent gran. També és una de les grans empreses de la vila, ja que hi treballen més de 200 professionals, que també compten amb l’assistència d’uns 45 voluntaris. Els calderins també valoren la seva tasca d’acolliment i la seva voluntat d’oferir una atenció integral, principalment a les persones grans, així com cada vegada més amb serveis orientats a persones de totes les edats.
L’edifici del carrer Font i Boet, seu de la Fundació des del 1978, és un reflex de com han anat evolucionant les necessitats socials de la població. Entre 1978 i 1988, l’edifici estava gestionat per la comunitat religiosa de la Sagrada Família d’Urgell, “però no deixava de ser una residència per a vàlids o per a persones autònomes, era com una mena d’hotel”, assegura Assumpció Ros, l’actual gerent de la Fundació Santa Susanna.
A mesura que la manera de viure l’envelliment ha canviat, així com la demanda de serveis per a persones amb dependència o amb malaltia, l’edifici ha anat fent reformes, fins al punt que “els darrers 27 anys hem estat fent obres”. Les darreres han estat eixamplar portes, instal·lar dutxes dins de les habitacions o suprimir balcons per fer-les més grans.
Fa quasi un any, la institució es va reordenar internament i va crear dues fundacions assistencials, sobretot per donar compliment al seu gran creixement en els darrers 25 anys pel que fa a serveis, usuaris atesos i treballadors. La Fundació Acollida Santa Susanna gestiona la residència, el centre de dia, els serveis diürns i l’atenció domiciliària. L’altra fundació, la Fundació Sociosanitària Santa Susanna, inclou els serveis d’internament, hospitalització, hospital de dia, consultes especialitzades i rehabilitació. Ros considera que “tot el projecte sociosanitari és un projecte més vinculat a la comarca, amb un perfil d’ocupació i d’usuari molt diferent al que decideix venir la residència o l’atenció domiciliària, que és unservei més de proximitat, de Caldes”. La fundació històrica, la Fundació Santa Susanna, es dedica al manteniment del patrimoni, prestar serveis i donar suport a les dues fundacions.
SERVEIS
La Fundació Santa Susanna té 110 places de residència –de les quals 60 són públiques i 50, privades–, “que tenim plenes perquè la gent valora el nostre servei”, assegura Ros, que afegeix que “en general, es tracta de gent que arriba aquí després d’utilitzar altres recursos alternatius que oferim”. Segons la gerent de la Fundació Santa Susanna, “es tracta d’un trasllat de domicili, les persones venen aquí, però intentem que mantinguin els seus vincles familiars i socials; en lloc de viure en un carrer, viuen al carrer Sentmenat, 6 –l’adreça i el nou accés de la Fundació Acollida des de desembre passat”. Cada planta és una unitat de convivència i “des de fa uns anys la Fundació Santa Susanna treballa amb un model d’atenció centrat en la persona i no en la seva malaltia”.
Dins els serveis d’atenció diürns hi ha el centre de dia, que té dos tipus d’usuaris: la persona amb deteriorament cognitiu i les persones amb dependència funcional amb diferents graus. Es tracta de persones que poden venir a la Fundació pel seu propi peu o amb els mitjans de transport adaptat de què disposa la institució.
La Fundació ofereix Serveis d’Atenció Domiciliària, especialment dissenyats per donar assistència i confort a persones grans que viuen al seu domicili i volen continuar-hi malgrat que necessitin l’ajuda de professionals especialitzats. És un servei concertat amb l’Ajuntament –si més no fins al 2020– i també facilita descomptes per a la Cooperativa 70.
Dins de l’àrea sociosanitària cal destacar l’hospital de dia, un recurs destinat a persones grans amb problemes de salut i malalties cròniques que requereixen mesures integrals de suport, rehabilitació, tractament i seguiment especialitzat en règim diürn ambulatori. Es tracta de persones que “potser s’han trencat el fèmur, han estat ingressades aquí però un cop se’ls han donat l’alta han de tornar a fer rehabilitació”, explica Ros. Dins d’aquest àmbit sociosanitari, hi ha les places de llarga estada destinades a persones amb malalties cròniques o persones dependents per a les activitats de la vida diària que necessiten, temporalment, una estada en un centre sociosanitari; les places de mitja estada polivalent i el PADES, un programa d’atenció domiciliària en què un equip format per un metge, una infermera i una treballadora social realitzen valoracions sociosanitàries i de suport als equips d’atenció primària socials i sanitaris. “Es tracta de recursos concertats amb Sanitat i que venen derivats dels hospitals de referència de Mollet i de Granollers, de les Àrees Bàsiques de Salut del nostre entorn”.
SERVEI FUNERARI DES DEL 2016
L’any 1953 la Fundació ja prestava serveis funeraris a Caldes de Montbui. El 2016 va reprendre aquesta activitat amb la voluntat de seguir acompanyant les persones i ajudar-les a prendre decisions en els moments difícils. “Com que sempre hem atès les persones, des de fa més de sis segles, la mort també forma part d’aquesta atenció”, adverteix Ros. “Som l’única institució no lucrativa que presta aquests serveis a Catalunya, que potencien l’economia social i possibiliten la transformació social; reivindiquem que el servei a les persones no hauria de ser un negoci”.
Els Serveis Funeraris Santa Susanna van ser un dels projectes guanyadors de la primera edició dels Premis La Confederació l’any 2017. La Confederació és l’organització empresarial que des de l’any 1997 representa entitats no lucratives –associacions, cooperatives d’iniciativa social i fundacions– que presten serveis d’atenció a les persones a Catalunya.
NOUS PROJECTES
La Fundació té un pla especial aprovat per construir un nou tanatori als jardins de Can Mirambell. “És molt important tenir-lo al centre perquè facilita l’accés dels calderins i que no hagin d’agafar el cotxe per venir a vetllar un difunt”, admet la gerent de la Fundació. Més endavant hi ha prevista la construcció d’habitatges per a gent gran a les Hortes.
L’entitat va tenir el 2017 uns 7.712.463,28 d’euros d’ingressos, dels quals 168.721 euros provenien de donacions. La Fundació segueix demanant donatius econòmics o aportacions en espècie per acollir les persones en situació de pobresa, un nombre que actualment està creixent, i arribar a més persones que poden beneficiar-se dels serveis de la Fundació i oferir nous serveis per resoldre noves necessitats.
Un hospital nascut el 1386 a la plaça Font del Lleó per assistir pobres i malalts
IMATGES | A dalt, l’acte de col·locació de la primera pedra de l’edifici del carrer Font i Boet el 1917 i a baix, façana de la primera seu de la Fundació, l’hospital de la plaça de la Font del Lleó. > CEDIDES
La Fundació Santa Susanna té els seus orígens en la creació d’un hospital l’any 1386 a la plaça Font del Lleó gràcies a la iniciativa dels germans Pere i Bernat Lunes. Tots dos van adquirir un edifici de la plaça –el que avui és la seu del museu Thermalia– per annexionar-lo a uns altres dos de la seva propietat i dedicar-los conjuntament a l’assistència dels pobres i malalts de la vila. “Era una línia clàssica d’aquella època, un hospital per a malalts i desvalguts, un lloc per ser acollit”, explica la gerent de la fundació, Assumpció Ros. En aquest sentit, la Fundació Santa Susanna és contemporània a institucions com la Pia Almoina (1308), l’Hospital de la Santa Creu de Barcelona (1401), l’Hospital General de Granollers (1328) o l’Hospital de Cervera (1389).
El fet que hi hagi aigua termal “és un valor afegit” a la qual s’atribueix “un esperit curatiu o terapèutic dels malalts acollits”. L’administració i la continuïtat d’aquesta institució la van dipositar en mans de l’Església Parroquial i de l’Ajuntament amb els seus prohoms, una estructura que s’ha mantingut fins a l’actualitat. “Al llarg de la història, s’entén que sempre hi ha persones al poble que s’estimen l’hospital i que esmenen el seu temps i talent, la seva voluntat i els seus diners. La Fundació va funcionar molt de temps amb donacions”, explica Ros.
A partir de l’any 1394, l’Hospital ja comptava amb el seu òrgan de govern propi format per un consell d’administració que gestionava amb rigor els béns i recursos, fruit de donacions.
Des del segle XIV fins a principis del XX, l’Hospital fer funcions d’asil, hospital i escola i va anar evolucionant i adaptant-se als temps.
El 1917 es va col·locar la primera pedra per al nou Hospital de Santa Susanna, però l’edificació no va ser possible per manca de mitjans econòmics. Finalment, l’any 1969 el president de la Fundació Santa Susanna, Francesc Puig i Tiana, va reiniciar les gestions necessàries per prosseguir l’obra començada l’any 1917. Gràcies a la venda d’un immoble al carrer Preciados de Madrid procedent del llegat de Joan Samsó i Clapés es van tenir els recursos necessaris per finalitzar el nou edifici, que va ser inaugurat pel president Josep Coll i Roselló l’11 d’agost de 1978 al carrer Font i Boet. El nou edifici es va dedicar exclusivament a residència geriàtrica i va ser l’inici de la modernització de la institució.
Autor
Ha treballat a mitjans comarcals, com ara El Punt, i també a Barcelona. Ara fa una aposta per descobrir els racons amagats de Caldes.