L’esperit del Nadal torna a Caldes gràcies a la Fira
- 04/12/2018
- 0 comments
- Jordi Rius
- Categoria: Actualitat
- 0
La renovada plaça de la Font del Lleó ha acollit un any més la Fira de Nadal, que ha aconseguit brillar gràcies a l’afluència de més visitants
IMATGE | Els germans Jordi i Josep Bofí treient les gàbies amb verdura i carn d’olla al punt del migdia de diumenge per preparar les racions. > J. Serra
Per calendari, és una de les primeres fires de Nadal que se celebren a Catalunya i un gran esdeveniment turístic destacat per a Caldes, que veu que el nombre de visitants a la Fira de Nadal –que enguany ha arribat a la 33a edició– es multiplica. Enguany, la nova plaça de la Font del Lleó ha fet que tot plegat llueixi més. La gran olla de brou termal d’1,5 metres de diàmetre i amb capacitat per a encabir-hi 1.600 litres de brou –la més gran de Catalunya– s’ha col·locat aquesta vegada davant de les Termes Romanes, fet que ha facilitat una bona disposició de les parades de productes nadalencs i que la imatge de l’espai fos més encisadora. El regidor de Turisme i Termalisme, Isidre Pineda, admetia dies abans de la celebració de la Fira que “la plaça de la Font del Lleó està ara més preparada per acollir esdeveniments turístics i culturals”.
Un bon termòmetre per a mesurar l’èxit de visitants a la Fira de Nadal i al Mercat d’Artesans és veure les llargues cues que s’han produït per tastar el brou termal fet amb foc de llenya que arribaven fins al Molí de l’Esclop. Això va fer que, per exemple, durant la jornada de dissabte s’esgotessin les racions de brou i de carn d’olla ben aviat. A la tarda, una hora i quart va ser suficient per acabar amb totes les racions de brou. Durant el cap de setmana passat, es van fer dues olles i, per tant, es van repartir durant aquests dos dies 3.200 litres de caldo –unes 10.000 racions– i unes 2.500 racions de carn d’olla. Diumenge a la tarda, Pineda admetia que la Fira havia estat un èxit rotund i “podem afirmar, a nivell de sensacions, que ha estat multitudinària”. D’aquesta manera, si l’any que hi va haver més afluència van visitar Caldes 30.000 persones, “la previsió és que superarem aquestes expectatives”.
L’activitat es fa amb la col·laboració dels restaurants locals i altres establiments de proximitat que col·laboren amb l’aportació d’ingredients com ara carnisseries, xarcuteries, polleries i llocs de venda de verdures i hortalisses. Un dels cuiners encarregats de la cocció del brou, Josep Bofí, explicava als micròfons de Ràdio Caldes que per fer el caldo, tasca a la que s’hi van posar divendres a la nit, a més d’aigua termal hi posen verdura i ossos de vedella del genoll i d’espinada, carcanada de pollastre, api, pastanagues, xirivies, col i naps. “Quan ha bullit tot durant tota la nit, ho treus cap allà les cinc de la matinada de dissabte i llavors poses a coure la carn que vols: vedella, costelló de vedella, peus de porc, orella, cansalada a més de cigrons, patates, col, pastanaga i carbassa”. Bofí admetia que l’aigua termal li dona un toc especial al brou.
Una senyora que s’esperava a la cua davant de Thermalia admetia que anava la tarda de dissabte a buscar el brou perquè al matí li va ser impossible d’assistir a la fira, però va manifestar la seva decepció al veure que “les racions de carn d’olla només es reparteixen al matí”, amb la qual cosa es va haver de conformar amb un got de brou.
A banda dels gots de brou molts infants van participar en les activitats familiars que inclou el programa. Així es va celebrar el caga tió, tallers nadalencs, espectacles infantils i un concurs de pessebres de petit format. Moltes escoles també tenien parades amb la venda de dolços i pastissos amb la intenció de trobar finançament per a les colònies. Per exemple, alumnes de l’escola Montbui van fer per tota la plaça de la Font del Lleó espectacles de titelles i de ball per recaptar diners per a les convivències que faran a Lloret.
També hi havia parades solidàries com les del Proyecto Pol, on es podia lliurar la carta al Pare Noel, fer una fotografia gratuïta solidària i aportar un donatiu que anirà destinat a la investigació mèdica de Sant Joan de Déu per a la Hiperglicinemia No Cetòsica (HNC – NKH), malaltia minoritària que pateix el jove calderí Pol Molinos. La campanya Free Romeva va organitzar el taller ‘El meu estel per la llibertat’ en la qual es podia confeccionar un estel per reivindicar la democràcia i la llibertat aquest Nadal. La intenció és que cada persona s’hi fes una foto i pujar-la a Instagram amb l’etiqueta #ElMeuEstelPerLaLlibertat.
Les més de 150 parades d’objectes de Nadal, artesania diversa, antiguitats, brocanteria, alimentació, cuina sobre rodes i activitats repartides entre les places de la Font del Lleó i de Can Rius i els carrers del Forn, Joan Samsó i del Pont convidava als vianants a perdre-s’hi. De vegades, en trams estrets com el del carrer Forn es feia difícil avançar i es produïen alguns taps. Eva Termes, d’Embotits Pedragosa, comentava a la parada que tenia davant de l’establiment del carrer Joan Samsó que l’afluència de visitants s’estava traduint en vendes.
Les parades d’aliments oferien la possibilitat de fer alguns tastos com una que venia mousse de diferents tipus a més d’arròs negre amb sípia. També va fer el seu agost el forn de pa artesà cuit amb forn de llenya, que era al costat de la cua que esperava la seva ració de brou termal i estava situat en un lloc estratègic per vendre pans. N’hi havia de tipus normal, d’all, de ceba, de nous, de xocolata i d’olives. Molts dels establiments del carrer del Forn feien ofertes especials amb motiu de la Fira. Tant a la zona de l’Església com a la plaça de la Font del Lleó i el carrer del Pont hi havia arranjaments florals fets per Miró Jardineria, una mica per identificar els diferents accessos a la Fira de Nadal i donar una imatge nadalenca diferent.
CONCURS DE DESITJOS DE NADAL
Fins ahir diumenge es va celebrar el concurs de desitjos de Nadal de Caldes de Montbui. Enguany un desig realitzable solidari, esbojarrat o simplement original el portaran a terme els comerços adherits a la UCIC – Caldes Centre Comercial.
El concurs organitzat per l’Ajuntament de Caldes, la UCIC – Caldes Centre Comercial i Ràdio Caldes pretén fer partícip a tot el poble i visitants d’una iniciativa nadalenca i original. Tots aquells que hi vulguin participar podien enviar un missatge de veu amb el seu desig al WhatsApp de Ràdio Caldes (tel. 608 970 864) indicant quin comerç de la UCIC – Caldes Centre Comercial volia que fes realitat, escrivint nom, cognom i municipi de residència.
Ràdio Caldes va aprofitar la seva presència amb un programa especial en directe a la Fira des de la plaça de la Font del Lleó per enregistrar desitjos entre els visitants. El jove realitzador del programa L’hora gusarapa, Arnau Ecke, recollia a peu de plaça els diferents desitjos dels visitants. Tots els desitjos seran emesos en antena per Ràdio Caldes i per la megafonia de Nadal del poble. El programa, que es va fer dalt d’un escenari del Museu Thermalia, va servir per presentar alguns dels realitzadors dels programes de la ràdio, que ha estrenat nova temporada.
Els establiments de la UCIC – Caldes Centre Comercial adherits a la campanya del concurs dels desitjos han lluït un cartell identificatiu a l’aparador, «Aquest establiment pot fer realitat el teu desig». La UCIC – Caldes Centre Comercial destinarà 300 € a fer realitat el desig. El 17 de desembre s’anunciarà el desig guanyador i la persona que el va formular. Els organitzadors es posaran en contacte amb la persona guanyadora a través del número de telèfon des del qual es va rebre el missatge de veu.
L’Ajuntament de Caldes de Montbui ha instal·lat enllumenat festiu i megafonia per dinamitzar els principals eixos comercials del municipi (l’avinguda Pi i Margall i carrer Major, el centre històric, el carrer Montserrat i l’avinguda Fontcuberta).
La megafonia de Nadal, enguany amb contingut nadalenc i falques dels comerços locals, tot produït per Ràdio Caldes, va començar l’1 de desembre. La megafonia sonarà en horari comercial (de 10 a 14 h i de 17 a 21 h) fins al 5 de gener de 2019.
IMATGES | Diferents instants de la Fira de Nadal amb el repartiment de brou i tallers infantils. > J. SERRA
WIFI GRATUÏT A LA PLAÇA DE LA FONT DEL LLEÓ
La Fira de Nadal ha estat el primer esdeveniment en el qual ha estat possible veure l’efectivitat del wifi gratuït de la plaça de la Font del Lleó. L’Ajuntament de Caldes i la plataforma Eduzone van firmar a principis de novembre un conveni amb l’objectiu de conèixer millor l’estat d’opinió de la ciutadania i els visitants esporàdics de la vila a través de les dades que es recolliran dels usuaris en l’accés de connexió a wifi gratuït. Durant la Fira, es preguntava al visitant que es volia connectar al servei de wifi gratuït el seu municipi de residència, quina valoració feia de la fira i com s’havia assabentat de la celebració.
Aquesta prova pilot, que tindrà una duració de 4 mesos, forma part de la xarxa de laboratoris urbans Catalonia Smart Lab a través de la plataforma Eduzone. Mitjançant la instal·lació de micro-cel·les a l’accés wifi públic, Eduzone podrà gestionar i analitzar de manera totalment anònima la percepció de la ciutadania i visitants sobre el municipi gràcies a les enquestes anònimes que els usuaris hauran de complementar per poder connectar-se al punt wifi. L’eina garanteix una connectivitat segura i adaptable a les xarxes públiques.
El període de prova, vigent fins al 18 de març, permetrà conèixer les dades obtingudes també al ball de Sant Antoni, el 20 de gener del 2019, i el Mercat de l’Olla, el 16 i 17 de març.
ESCALFAR-SE A RITME DE SWING
Una de les activitats originals de la Fira ha estat Una nit al swing, anys 50 a càrrec de Fusió de Perruqueries Calderines que es va celebrar dissabte a la tarda a la Sala Noble de l’Espai Can Rius. Era una bona opció per resguardar-se del fred que feia fora. “Es tractava d’un xou molt diferent respecte a altres anys. Tothom que volia podia venir a ballar i, a més, a pentinar-se” explicaven des de la perruqueria Elementho. Els monitors eren alumnes de la Universitat de Barcelona, que van fer una classe oberta de swing. Els pentinats buscaven reproduir l’estil pin-up típic dels anys 50 però “amb versió termal”.
Si no es volia passar fred, hi havia altres opcions sota teulada. Així, l’empresa Pastes Sanmartí va obrir la seva fàbrica durant la Fira, on es podia veure el funcionament d’una màquina empaquetadora a més de veure les màquines antigues i les barres on s’assecaven els espaguetis. També hi havia la possibilitat de comprar diferents paquets de pasta en diversos envasats. Aprofitant la celebració de la Fira a la plaça de la Font del Lleó, el Museu Thermalia oferia la possibilitat de visitar la mostra temporal ‘Calderins d’arreu’, una exposició en la qual es vol estirar del fil de la memòria de calderins i calderines d’arreu del món que, per raons diverses –polítiques, econòmiques, aventureres o amoroses– van arribar a Caldes, i aquí van bastir casa seva. A l’exposició s’han utilitzat dos recursos: la memòria narrativa i les biografies dels objectes que van viatjar amb ells. A la mostra es poden veure les cartes que arribaven de la República Dominicana o de Siles, la samarreta de futbol del Peñarol, la verge de Quito o la ‘capacha’ amb la que els homes de Baeza anaven a treballar al camp.
Autor
Ha treballat a mitjans comarcals, com ara El Punt, i també a Barcelona. Ara fa una aposta per descobrir els racons amagats de Caldes.