Caldes recupera la plaça de la Font del Lleó amb tot l’esplendor
- 20/11/2018
- 0 comments
- Jordi Rius
- Categoria: Actualitat
- 1
L’espai s’inaugurarà el dia 25 amb la presència de Roger Torrent i un concert de l’Orquestra de Cambra Terrassa 48
IMATGE | El lleó de la font sembla observar amb calma els últims preparatius per tenir enllestida la plaça per aquest diumenge després de 9 mesos de treballs. A sota, l’aspecte del nou espai ahir al matí amb les obres pràcticament acabades. La vida torna a la plaça on alguns vianants ja han passejat pel nou espai remodelat, transformat en una plataforma única. > Q. PASCUAL
La plaça més emblemàtica de Caldes de Montbui és a punt d’inaugurar-se. De fet, l’acte d’inauguració, que estava previst per a diumenge passat, s’ha hagut d’ajornar per a aquest diumenge a causa de la pluja i comptarà amb la presència del president del Parlament, Roger Torrent, i l’actuació de l’Orquestra de Cambra Terrassa 48. “Volíem inaugurar-la amb una activitat cultural que esperem que concentri molta gent, amb una de les màximes representacions institucionals del país, com és el president del Parlament, per tant, crec que serà una inauguració molt lluïda”, constata l’alcalde de Caldes, Jordi Solé.
La plaça “que hem generat és un espai ciutadà, un espai per fer-hi moltes activitats, un espai envoltat de patrimoni, segurament és l’espai del centre neuràlgic del casc antic, que simbòlicament i històrica és el més important del municipi”, afegeix l’alcalde.
Les obres van començar la segona setmana de febrer amb la retirada de llambordes i l’afectació total de la plaça, encara que els treballs preparatius van començar abans. Els treballs es van adjudicar a la unió temporal d’empreses (UTE) integrada per ROGASA i REHACSA per valor de 902.086,07€ (es va licitar per 1.187.254,63€) i compten amb una subvenció de la Llei de Barris, que cobreix el 50% del cost.
El resultat final de la plaça “és un espai que ha quedat molt més diàfan, en un sol nivell, senzill a nivell arquitectònic, no hem buscat cap floritura, però el conjunt, el resultat de tot plegat, és relligar i realçar tot el patrimoni que tenim en aquesta plaça”, adverteix Solé.
La urbanització de la plaça s’ha fet segons el projecte presentat per l’estudi Volta Arquitectura + AR47, que va incorporar a la proposta les exigències urbanístiques, geològiques, socials i turístiques d’aquest indret, i també els resultats d’un procés de participació ciutadana que recull les prioritats d’entitats i veïns de Caldes de Montbui. El regidor de Via Pública, Jaume Mauri, ha explicat que “l’accessibilitat a la plaça s’ha aconseguit amb les llambordes històriques del poble, un dels objectius i una dificultat a superar”. La típica llamborda de Caldes s’ha tallat per la meitat i s’ha aconseguit una superfície plana. “Amb aquestes llambordes hem volgut dibuixar en superfície el que hi ha amagat sota terra, que és el patrimoni arqueològic romà”, apunta Mauri. La llamborda polida i tallada linealment s’ha col·locat al centre, on conviu amb llamborda de granit als perímetres, i fent servir les alineacions de la pedra per integrar i donar protagonisme als elements patrimonials que acull la plaça, com les Termes o la Font.
El joc de paviments distingeix els diferents espais i nivells de la plaça, perquè tot l’espai està construït en un únic pla que facilita la celebració de tot tipus d’esdeveniments i l’accessibilitat.
VAPOR TERMAL
La nova plaça vol potenciar la presència d’aigua termal en totes les seves versions. Per això incorpora una nova font, que fa de muret davant les Termes Romanes, i soluciona el difícil accés a la Font del Lleó per a persones amb mobilitat reduïda. Com un recordatori permanent de les natatios que existeixen al subsòl, els perfils d’aquestes antigues piscines romanes incorporen a la superfície de la nova plaça un circuït tancat d’aigua termal que s’obrirà els mesos d’hivern perquè, en contrast amb el fred, aporti vapor a l’emblemàtica plaça fent un homenatge constant al fet termal que caracteritza Caldes de Montbui. “Entenem que la plaça de la Font del Lleó tenia aquest dèficit, que era una plaça on naixia tot el termalisme del poble, però en superfície no es veia prou. I amb aquesta actuació arquitectònica el que hem fet és realçar el nostre termalisme, tenir molta més presència termal”, assegura el regidor de Via Pública.
Finalment, es conserven els fanals i es potencien les zones verdes amb una espècie d’alzina autòctona del mediterrani “que coincideix amb el que ens va certificar en els seguiments arqueològics, que tota la vegetació que hi havia al voltant de les termes romanes eren alzines”, assegura Mauri.
ACCÉS RESTRINGIT A VEÏNS I SERVEIS
La circulació d’aquesta plaça serà restringida només a veïns i serveis. “Ningú més podrà accedir a la plaça perquè volem que sigui la plaça de les persones, de les famílies, dels nens… i volem donar una protecció a tota aquesta activitat humana que hi hagi a la superfície sense el perill que passin cotxes”, admet Mauri.
Des de diumenge passat, la plaça de la Font del Lleó compta amb un servei d’accés a WiFi públic que permetrà conèixer la percepció de la ciutadania i de visitants gràcies a unes enquestes anònimes que s’hauran de respondre per poder-se connectar. La prova pilot, possible gràcies a un conveni amb la plataforma Eduzone, va començar diumenge 18 de novembre i s’allargarà fins al 18 de març.
UN ESPAI QUE SEMPRE HA ESTAT EL CENTRE DE LA VILA
Els orígens de la plaça es remunten a l’època romana amb el gran complex termal
La plaça de la Font del Lleó pertany a l’antiga vila murallada de Caldes i se situa al centre neuràlgic de l’actual vila. Al llarg de la història ha rebut diferents noms. El 1880 rebia el nom de plaça Major perquè era la més important del poble. Altres noms van ser plaça de la Constitució, de la República i d’Espanya. Des del 1979 rep el nom de Font del Lleó.
Els seus orígens es remunten a l’època romana, ja que a l’entorn s’hi va situar el gran complex termal de l’època, cosa que va fer créixer la vila al seu voltant. Les termes, d’època imperial, eren de grans dimensions i s’estenien per l’actual museu Thermalia, pels balnearis Rius i Broquetas, per la plaça de la Font del Lleó i segurament més enllà d’on hi ha l’actual Ajuntament. Les termes van continuar durant l’Edat Mitjana i van ser la causa del progrés del poble. “Un fet important que hem pogut constatar amb les excavacions de la plaça és que al segle XVI hi ha una reforma important de l’espai, ja que s’amplia sobretot a la zona sud. Per tant, entenc que hi havia necessitat que el lloc fos una mica més ample”, assegura Pere Lluís Artigues, director de les excavacions de la plaça.
En tractar-se d’una zona d’interès arqueològic, les obres d’urbanització de la plaça han estat condicionades per tot un seguiment arqueològic previ que es va fer l’any passat, i per les troballes de restes romanes i medievals. En aquest sentit, les excavacions prèvies, que es van fer l’any 2017, van propiciar dues grans descobertes. Una va ser un cap de marbre blanc de mida natural que havia format part d’una escultura romana. Una representació del déu Apol·lo esculpida en marbre de Paros (Grècia) a la Roma del segle II dC i que va aparèixer en el rebliment de la piscina termal que hi ha al davant del conjunt visitable. Es troba en bon estat de conservació i suposa el primer cap d’escultura romana que surt a Caldes de Montbui associat a una estratigrafia. L’altra va ser la nova piscina romana descoberta al subsòl de la plaça i davant el Museu Thermalia, de dimensions més reduïdes. Amb aquesta, ja són quatre les piscines localitzades en aquest àmbit, la més important la natatio de davant les Termes Romanes, una bassa rectangular de 15 metres d’allargada considerada una de les més grans de Catalunya i de tota la península Ibèrica. També es van localitzar altres restes, com una petita piscina, part d’una tercera i una zona de conduccions d’aigua i probable enjardinament que confirmen l’extensió i complexitat del conjunt termal. Durant l’excavació també es van poder datar restes de l’urbanisme baixmedieval de la vila termal, com uns forns de tractament metal·lúrgic que daten entre els segles XIV i XV.
Hi ha una part de la plaça en la qual les actuacions no han tingut afectació al subsòl, la zona de davant del Cafè Totote, per tant “no m’estranyaria que hi pogués sortir algun element romà”, afirma el director de les excavacions arqueològiques. A la plaça s’ha excavat una porció en extensió que “si l’obríssim i rebaixéssim encara en sortirien més restes, però això volia dir allargar molt les obres”.
IMATGE | Diferents imatges de principis del s.XX de la plaça amb la Font del Lleó presidint l’espai. >ARXIU
Autor
Ha treballat a mitjans comarcals, com ara El Punt, i també a Barcelona. Ara fa una aposta per descobrir els racons amagats de Caldes.