El 4 d’octubre passat vam anar a Ourense, Galícia, a presentar la candidatura de Caldes de Montbui per formar part de l’EHTTA, que és la European Historical Thermal Towns Association, és a dir, l’Associació Europea de Viles Termals Històriques. Aquest era l’últim pas per incorporar-nos-hi com a membres, després de més de dos anys de feina des de l’Ajuntament, i concretament la Regidoria de Turisme i Termalisme. A l’Assemblea General vam fer una presentació del patrimoni calderí i també es va ratificar l’informe favorable que va emetre el Comitè Científic de l’Associació.
És, doncs, un pas endavant, i som el primer poble termal de Catalunya que forma part d’aquesta xarxa europea, ja que complim tots els requisits com a vila termal amb tradició històrica. Aquesta entitat sense ànim de lucre està formada per 40 ciutats termals europees de 14 països diferents: Bèlgica, Croàcia, República Txeca, Hongria, França, Alemanya, Grècia, Itàlia, Portugal, Romania, Espanya, Turquia i el Regne Unit. Així doncs, des d’aquest octubre, també formem part de la Ruta Cultural Europea, validada pel Consell d’Europa, assolint així uns estàndards de qualitat com a vila termal.
I què implica, això? Doncs, a grans trets, que entrem en estratègies de comunicació europees, que ens permetran intercanviar experiències per conèixer altres formes de gestió dels recursos termals i turístics i aplicar-les a casa nostra adaptant-les a les nostres singularitats, i que també entrem a formar part de projectes europeus de formació i de promoció turística subvencionats per la Comissió Europea.
Per tant, guanyem visibilitat i posicionament dins del mercat termal europeu. Caldes de Montbui, doncs, serà exportat fora de les nostres fronteres i serà present a fires termals, entrarem a una web internacional de l’EHTTA, apareixerem en totes les seves publicacions (guies turístiques, xarxes socials, conferències, jornades tècniques…), formarem part del projecte “The Thermal Atlas of Europe” (que es troba en la seva tercera fase), col·laborarem estratègicament amb l’Associació Europea de balnearis (ESPA), i assistirem a trobades i fires com Termatalia, per exemple. En definitiva, projectarem Caldes de Montbui com a vila termal de referència a escala europea.