Tres dies per celebrar la Diada a Caldes
- 18/09/2018
- 0 comments
- Jordi Rius
- Categoria: Actualitat
- 0
Un ple extraordinari de l’Ajuntament aprova atorgar la Medalla d’Honor a Raül Romeva
IMATGE | Un representant de l’ANC, una de les setze entitats presents a l’acte institucional de la diada, amb l’estelada es dirigeix a fer l’ofrena floral a la plaça 11 de setembre. > J. Serra
El fet que la Diada enguany caigués en dimarts ha facilitat la celebració d’actes al llarg del cap de setmana previ. Així, diumenge 9 es va celebrar una cercavila castellera seguida d’una actuació que, excepcionalment, i a causa de les obres de la plaça de la Font del Lleó, es va traslladar a la plaça Catalunya. L’actuació va comptar amb les colles de Caldes i de Mollet. Els Castellers de Caldes van aixecar dos pilars de 4 i van carregar tres castells (un 4d6, un 2d6 i un 3d6). Els Castellers de Mollet, per la seva banda, van aixecar un pilar de 4 senzill i un de doble i van carregar els castells de 3d7, 4d7 i 3d6.
La plaça Onze de Setembre va ser l’escenari de la ballada de sardanes, una de les més emotives i més concorregudes dels darrers anys, ja que la trobada, organitzada per l’Agrupació Sardanista Calderina, i que comptava amb l’actuació de la Cobla Ciutat de Terrassa, estava dedicada a Josep Balaguer, el “Boter” calderí i promotor per excel·lència de la sardana a Caldes, que va morir aquest setembre. L’acte, al qual va assistir la família de Josep Balaguer, va acollir parlaments de l’Agrupació Sardanista i es va fer una rotllana de germanor en honor seu.
MARXA DE TORXES I PLE EXTRAORDINARI
Com ja és habitual els darrers anys, el dilluns 10 de setembre Caldes de Montbui per la Independència va organitzar la marxa de torxes per la independència. La comitiva va arrencar a la plaça de Catalunya per després passar a l’avinguda Pi i Margall, el carrer del Forn i acabar a la plaça Onze de Setembre.
Els actes previs de la Diada d’enguany es van tancar dilluns al vespre amb la celebració d’un ple extraordinari amb un únic punt: l’aprovació de l’atorgament de la Medalla d’Honor de la Vila a Raül Romeva. L’acte va comptar amb la presència del Grup de Suport a Raül Romeva, representat per Pepe Beunza; la directora general de Memòria Democràtica de la Generalitat de Catalunya, Carme Garcia, i la presidenta d’Òmnium Cultural de Sabadell, Teresa Mira. L’alcalde de Caldes, Jordi Solé, va admetre que hi havia molts motius per donar la Medalla a Romeva, però en va destacar tres: “Reconeixement a la seva trajectòria acadèmica i política, un agraïment al seu compromís democràtic i amb la justícia social, la llibertat individual i col·lectiva, i amb la llibertat del país i el que fem, des de l’Ajuntament és reconèixer un pres polític i demanar que ell i la resta tornin a casa”. Pepe Beunza va assegurar que la Medalla no és un reconeixement “sinó un compromís que lluitarem per tots els mitjans, d’una forma no violenta, per la seva llibertat i la dels seus companys, i que els conflictes polítics s’han de resoldre d’una forma política”. La directora general de Memòria Democràtica de la Generalitat de Catalunya va explicar que, amb el Grup de Suport de Caldes i el grup Free Romeva –del qual n’és membre– “estem treballant per fer possibles dues coses: Reivindiquem-nos i treballem el màxim d’units possible, sempre pacíficament i en positiu, sempre forts per avançar en aquesta situació”.
El Conseller d’Exteriors cessat pel 155 va viure a Caldes de Montbui dels 9 al 22 anys i hi va establir lligams personals i associatius que van propiciar un vincle amb la vila que ha perdurat fins l’actualitat. Està previst que l’acte de lliurament de la Medalla d’Honor de la Vila, representada en una insígnia de solapa que consistirà en una reproducció de la caldera de Caldes de Montbui i una peça escultòrica de l’artista Àngels Llop, tingui lloc el proper 29 de setembre. La distinció la rebrà en nom seu Diana Riba, esposa de Raül Romeva, ja que ell continua empresonat des del 23 de març passat, dia en què el magistrat del Tribunal Suprem d’Espanya, Pablo Llarena, va ordenar-ne el reingrés a presó, després d’haver-hi estat entre el 2 de novembre i el 4 de desembre del 2018. A continuació, a les 21 h, a la Sala Noble de Can Rius, hi haurà un sopar de celebració amb amics i companys de Raül Romeva i de la família, a més de veïnat de Caldes.
UNA VINTENA D’OFRENES
La celebració de la Diada de l’Onze de Setembre a Caldes de Montbui va tenir lloc a la plaça Onze de Setembre, on partits i entitats van deixar les ofrenes florals. En total, hi va haver una vintena d’ofrenes, 5 de partits polítics (ERC, Som Caldes, PDeCAT, Partit dels Socialistes de Catalunya i Units per Caldes) i 16 d’entitats i associacions calderines (UCIC, Castellers de Caldes, Assemblea Nacional Catalana, Coral del Centre, La Tortuga Avui. Associació Cultural de Caldes de Montbui, Fundació Santa Susanna, Òmnium Cultural Vallès Nord-Cingles de Bertí, ASPADINT, Associació Jardí Santa Susanna, Penya Blaugrana, Club de Futbol Caldes, Club Natació Caldes, Associació Cultural de la Dona, Arquers del Negrell, Grup de Caminades de l’Esplai, i Jovent Republicà).
Les formacions polítiques (PSC – PDeCAT – SC i ERC) també van oferir els seus parlaments i l’alcalde Jordi Solé va fer el discurs institucional.
Per acabar, els Castellers de Caldes van aixecar el Pilar de la Senyera, actuació castellera en la qual es construeix un pilar de persones i l’enxaneta desplega la bandera catalana. L’acte, que va aplegar unes 200 persones, també va comptar amb la participació de la Coral Guisla i la Coral del Centre per cantar el Cant dels Segadors.
IMATGE | L’alcalde Jordi Solé, amb part del consistori, fa el discurs de la diada a la plaça 11 de setembre, on s’hi van concentrar públic de totes les edats. A baix, ofrena de Jovent Republicà > J. SERRA
El mural de l’assemblea de joves al The New York Times
Una foto del mural que l’Assemblea de Joves de Caldes va fer el 2009 sota el lema “Seguim fent camí cap a la llibertat” serveix per il·lustrar l’article que el diari nord-americà The New York Times, el de més tirada dels Estats Units, dedica a la prèvia de la Diada. L’article, titulat “Catalonia Separatists Urge a Show of Strength on the Streets” (‘Els separatistes de Catalunya exigeixen un espectacle de força als carrers’) posa èmfasi en els moviments polítics a Catalunya i Madrid abans de la Diada.
Caldes es prepara per celebrar un any del referèndum
Dilluns 1 d’octubre farà un any de la celebració del referèndum per a l’autodeterminació, en el qual van votar 7.474 calderins i calderines, el 58,3% dels 12.000 ciutadans censats. Del total de vots comptabilitzats, 42 van ser nuls, 126 en blanc, 485 a favor del “no” i 6.821 a favor del “sí” a una Catalunya independent en forma de república. Segons han comentat des de l’ANC, encara s’està perfilant què es vol fer el diumenge 30 de setembre. L’entitat ha anticipat que aquest 1 d’octubre es vol fer una sopar de carmanyola a la nova plaça de l’1 d’Octubre, la resultant de les obres de transformació de l’aparcament del Sindicat, amb un escenari des d’on es faran els parlaments, encara que des de l’Ajuntament no s’ha acabat de confirmar que la plaça estigui a punt per aquell dia. La nova plaça 1 d’Octubre, on els treballs van començar el passat 20 d’agost, tindrà dues parts clarament diferènciades: una de més diàfana, especialment pensada per acollir activitats, i una altra dissenyada com a espai de trobada i d’oci amb jocs infantils, bancs i arbres que facin ombra. Els arbres no es plantaran fins més endavant, ja que la millor època per a la plantació d’arbres és avançada la tardor. La construcció de la plaça suposa embellir una de les entrades principals al nucli antic i termal de Caldes de Montbui.
IMATGE | Votació de l’1 d’octubre. > J. SERRA
Autor
Ha treballat a mitjans comarcals, com ara El Punt, i també a Barcelona. Ara fa una aposta per descobrir els racons amagats de Caldes.