Titelles resistents a l’aigua
- 22/05/2018
- 0 comments
- Marta Puigdueta
- Categoria: Cultura
- 0
La 21a edició del Festival de Titelles Romà Martí repeteix èxit de participació malgrat la pluja
IMATGE | Un membre de Festuc Teatre dona vida a un tauró durant la representació del muntatge ‘La Sireneta’, dissabte al matí, envoltat de públic familiar. > Q. PASCUAL
El festival titellaire 2018 ha sabut vèncer la pluja. Encara que més del 50% dels espectacles del certamen en homenatge a Romà Martí han estat passats per aigua, tots aquells amb ganes de somniar no han fallat. Manel Ricard, director artístic del Festival de Titelles Romà Martí de Caldes de Montbui, ha valorat positivament la 21a edició: “Ha anat de meravella exceptuant la climatologia. Hem patit per poder col·locar tots els artistes i hi ha hagut persones que s’han quedat fora de les representacions per manca d’espai”.
Els matins del 19 i 20 de maig s’han pogut fer al carrer amb un ambient festiu i familiar a la plaça Can Rius i a la plaça Onze de Setembre. En canvi, les tardes han estat a porta tancada entre el Casino i la Sala Noble de Can Rius.
Ara bé, això no ha aturat milers de persones d’arreu del territori català de venir a Caldes per veure els espectacles d’aquest festival referent en el món titellaire. Aquells que van tenir la sort de conèixer en Romà Martí estan d’acord en el fet que “estaria molt orgullós de veure on ha arribat el festival; tothom que pertany al ram hi ha passat”.
Més del 50% dels espectacles han patit la pluja del cap de setmana
PROGRAMACIÓ 2018: EQUILIBRI ENTRE TRADICIÓ I INNOVACIÓ
Els espectacles d’aquesta edició del festival han seguit l’essència dels darrers vint anys: innovació sense perdre la tradició. Les onze companyies han presentat propostes molt diverses, però totes compartien un nexe d’unió: la funció dels titelles i de tot art, anar a contracorrent i exercir com a eina de crítica social. La companyia Holoqué va presentar un dels espectacles més innovadors del certamen. Hakan i el seu viatge per recuperar la llum és una representació única a Europa perquè combina el teatre d’objectes amb els hologrames.
El públic va haver d’entrar en un teatre amb capacitat només per a 16 persones i deixar-se endur dins del món dels somnis. La tècnica dels hologrames va resultar la clau per combinar el món físic amb el món oníric. Les localitzacions emblemàtiques també van acollir espectacles com el de la companyia Matito, titulat Matito i les seves aventures quan intenta no fer res, executat amb els titelles de tota la vida però sense ser carrincló. A més, al festival hi ha hagut espai per als tallers en família, un espai de col·laboració entre avis, pares i fills per donar vida a un objecte en comú.Els més petits es van poder endur una joguina a casa feta de material reciclat.
IMATGE | Titelles Naip va organitar un taller per a famílies dissabte al matí a la plaça 11 de setembre. > Q. PASCUAL
EL PÚBLIC CALDERÍ, VALLESÀ, BARCELONÍ I D’ARREU
El Festival de Titelles Romà Martí ha portat milers de persones a Caldes de Montbui. La motivació comuna ha estat una bona excusa per descobrir la vila termal i passar una estona agradable amb la canalla i tornar a ser petits. Molts asseguren que ho van sentir per la ràdio i ja coneixien el poble per les activitats per a nens que s’hi fan.
Visitants, curiosos i calderins han omplert les places del poble a vessar durant els matins, i a les tardes han fet cua per accedir a les ubicacions alternatives en cas de pluja. L’any 1993 titellaires d’arreu de Catalunya es van trobar a Caldes de Montbui per actuar en homenatge al titellaire Romà Martí, que es trobava en un estat molt avançat de la seva malaltia. Així va néixer aquest festival, que continua avui amb empenta per tirar endavant sense oblidar l’origen.
L’esdeveniment titellaire respecta la seva essència: posar en valor l’ofici i reconèixer la qualitat artística del sector, familiar, de carrer i gratuït. En definitiva, sembla que els titelles seguiran omplint de somnis els pulmons de tots aquells que s’acostin a la vila termal.
Altres notícies
Autor
Enganxada a Caldes de Montbui i la seva gent. Em caracteritzo per ser una persona feliç. Graduada en Periodisme per la Universitat Pompeu Fabra, corresponsal d'Ona Codinenca i la Xarxa a la vila termal. Anteriorment Cap de Redacció del Setmanari Montbui. El que em mou és veure què té d'interessant cada persona que m'envolta i explicar-ho.