Ja fa uns dies que alguns de nosaltres podem començar a notar falta d’oxigen, esternuts i congestió nasal, envermelliment i llagrimeig als ulls. Si es presenta aquest quadre mèdic, molt probablement som víctimes de les conegudes com a al·lèrgies primaverals, i més concretament de la famosa al·lèrgia al pol·len, que prolifera sobretot a partir del mes de maig.
A la primavera és quan es dona una important floració i pol·linització abundant de la vegetació, i per això l’alliberament del pol·len de les plantes i la seva extensió per l’aire és causa de nombrosos casos d’al·lèrgies, que actualment afecten entorn un 15% de la població: “l’al·lèrgia al pol·len s’està convertint en un greu problema de salut pública atès que cada any augmenta la seva prevalença, així com la despesa sanitària”, explica Carme Jarca, metgessa de família del CAP de Caldes. En el marc d’aquest tipus de reaccions al·lèrgiques, aquests dies s’arriba a atendre “més de 30 casos al dia, que es tradueixen en el 10% del nombre total de visites al centre de salut calderí”, segueix comentant la doctora.
Davant dels primers símptomes d’al·lèrgia, “el més recomanable és consultar el metge de família o pediatre del CAP de la zona, qui farà el diagnòstic correcte”, explica Jarca, “i recomanarà el tractament més adient en cada cas, així com també les mesures d’educació sanitària preventives”. Segons la metgessa, és molt important consultar les prediccions de pol·len a la zona on residim (un dels portals que faciliten aquesta informació actualitzada és el web www.polenes.com).
Entre els principals consells de prevenció, els experts recomanen tancar les finestres i portes durant la nit; procurar no desplaçar-se amb moto o bicicleta; evitar les activitats a l’aire lliure al matí, fonamentalment de 5 a 10 h; estendre la roba dins de casa per evitar que s’hi acumuli el pol·len; rentar i pelar la fruita i la verdura que ingerim; utilitzar ulleres de sol; procurar respirar pel nas perquè aquest filtri l’aire, i intentar passar més temps en espais interiors amb aire condicionat durant les estacions en què el recompte de pol·len sigui més alt.