Enguany, Caldes de Montbui s’ha adherit al projecte Ciutats Defensores dels Drets Humans, iniciativa que des del 2013 organitzen diferents municipis catalans amb activitats i xerrades de sensibilització sobre el paper dels defensors/es de drets humans, persones que posen en risc la seva seguretat i la seva llibertat per denunciar vulneracions de drets.
Del 9 al 14 d’abril, la vila termal va rebre la visita de cinc activistes que formen part del projecte, procedents de Colòmbia, Guatemala, Hondures, Brasil i l’Estat espanyol; tots ells implicats en la lluita i defensa dels drets humans arreu del món. La seva visita es va traduir en xerrades adreçades a alumnes dels instituts de Caldes i l’Escola Pia, així com a la ciutadania en general, on narraven les seves pròpies vivències. Un exercici de conscienciació a través de la denuncia de vulneracions de drets que encara actualment es pateixen en molts indrets.
Patricio Vindel, defensor dels drets LGTBI i ex director d’OPROUCE a Hondures, va ignorar les jornades a la vila termal amb la seva xerrada dirigida als alumnes de 3r d’ESO de l’institut Manolo Hugué el dilluns 9 d’abril. Més tard, a Les Cases dels Mestres i en el marc de la Taula de Cooperació, Solidaritat, Pau i Drets Humans, la defensora del dret de Pau, Sílvia Berrocal, va dirigir la xerrada en un acte obert a tota la ciutadania. Berrocal és a Catalunya en el marc el Programa català de protecció de defensors i defensores dels drets humans, arran les amenaces per a la seva seguretat que ha rebut com a resposta al seu compromís i participació activa en les negociacions de pau entre les FARC i l’executiu colombià a l’Havana. Chema Caballero, defensor dels drets dels infants i del dret a la pau, coordinador de l’ONG DYES i col·laborador al bloc “África no es un país” d’El País va visitar els centres educatius Manolo Hugué i l’Escola Pia de Caldes. El dijous 12 d’abril va ser el torn de Edilberto Daza, defensor del dret a la pau, al també Manolo Hugué. Daza és el líder camperol dels departaments del Meta i Guaviare (Colòmbia) i ha patit en carn pròpia el desplaçament forçat, amenaces, un atemptat i diverses detencions il·legals. Finalment, Dimir Viana, defensor de l’art i el compromís social, va visitar l’institut Pic del Vent, tancant així les jornades de visites i xerrades a Caldes de Montbui.