Vint-i-cinc anys cremant l’olla
- 06/03/2018
- 0 comments
- Marta Puigdueta
- Categoria: Cultura
- 0
El Ball de Diables celebra el quart de segle de l’entitat amb un any farcit d’activitats. Una exposició inèdita de vestuari i material, la II Trobada de Bèsties, el llibre dels versots i un correfoc multitudinari seran els actes estrella de l’aniversari
IMATGES | Les imatges il·lustren diferents sortides celebrades recentment: a Thuir (França, 2016), a la Pobla de Mafumet (2017) i a Les Santes de Mataró (2017). > CEDIDES
El Ball de Diables ja fa vint-i-cinc anys que crema, des del 1993. L’entitat arriba al quart de segle amb una salut de ferro i ho vol celebrar amb tot el poble. Divendres passat, la inauguració d’una exposició amb elements de la colla, repartida pel municipi, va ser el tret de sortida dels actes commemoratius del 25è aniversari dels banyetes.
Des del 2 de març el Ball de Diables exposa el seu vestuari, material i instruments a cinc equipaments del municipi. L’Ajuntament, l’Espai Jove El Toc, el Museu Thermalia, el Centre Cívic i Cultural, Les Cases dels Mestres i la Biblioteca tindran exposats al públic tresors de l’entitat, com ara els vestits de Diablessa i Llucifer, la Godra, el ceptrot o bé maces de foc, fins al 20 d’abril. La idea és que els calderins vegin l’entitat per dins de casualitat, incorporant la mostra als llocs que visiten cada dia. Aquelles persones que acreditin que han visitat tots els espais on hi ha material exposat entraran en el sorteig d’un lot de productes del Ball de Diables.
Un altre dels actes destacats previstos serà la II Trobada de Bèsties, plantada i cercavila, el 21 d’abril, amb deu colles diferents de les de l’any passat. La colla aprofitarà l’esdeveniment per celebrar la majoria d’edat de la Godra, la bèstia calderina.
La Festa Major 2018 tindrà un correfoc multitudinari i familiar. El Ball de Diables ha volgut convidar els seus padrins, els diables de Sabadell i l’Arboç, i a tots els seus fillols, de Sentmenat, Castellterçol, Eivissa i Palau-solità i Plegamans. Per tant, el correfoc, que habitualment es fa amb tres colles, aquest any es farà amb set.
Pel que fa a l’Escaldàrium, no inclourà cap acte commemoratiu, ja que no es volen confondre els 25 anys que fan els diables aquest 2018 amb el fet que el 2019 la Festa del Foc i de l’Aigua celebra un quart de segle.
EL PRIMER LLIBRE DE VERSOTS DEL BALL DE DIABLES
Aquest Sant Jordi es podrà adquirir el primer llibre de versots del Ball de Diables de Caldes de Montbui. 260 pàgines farcides amb els versots originals de 25 anys d’història de la colla. L’obra inclou un pròleg a sis mans: del fundador de la colla, Gustau Erill, experts en el món dels versots i els diables, Oriol Grau i Josep Bargalló. Ara bé, l’entitat està rebent assessorament legal per tal de publicar el llibre sense patir represàlies, per la situació política i la presència de la Llei Mordassa.
ELS ORÍGENS DELS BANYETES
Des del 1993 la colla s’ha fet gran i gairebé professional, amb molta formació i renom al territori català, gentilesa de l’Escaldàrium. El Ball de Diables és sinònim de colla tradicional, d’essència calderina intergeneracional amb integrants de 8 a 65 anys. Des d’aquella reunió d’un grup de joves amb el professor Gustau Erill a l’antiga sala polivalent, l’entitat ha evolucionat fins a assolir una gran capacitat de convocatòria i una enorme qualitat d’execució i pirotècnia. Dos moments van marcar especialment el desenvolupament de la colla: la construcció de la Godra a finals dels noranta i la Directiva Europea del Foc, que va fer que els diables haguessin d’esdevenir el que són ara, professionals del foc.
Autor
Enganxada a Caldes de Montbui i la seva gent. Em caracteritzo per ser una persona feliç. Graduada en Periodisme per la Universitat Pompeu Fabra, corresponsal d'Ona Codinenca i la Xarxa a la vila termal. Anteriorment Cap de Redacció del Setmanari Montbui. El que em mou és veure què té d'interessant cada persona que m'envolta i explicar-ho.