Descobrint senders i corriols amb la Caminada de Caldes
- 20/03/2018
- 0 comments
- Albert San Andrés
- Categoria: Esports
- 0
El Centre Excursionista de Caldes de Montbui torna a omplir les muntanyes de la vila per 17è any consecutiu
IMATGE |Participants arribant a l’avituallament de Sant Sebastià de Montmajor. > A. San andrés
Els inicis senderistes de Caldes es remunten el 1926 amb la fundació del Centro Excursionista Caldense, dissolt amb l’esclat de la Guerra Civil. Durant els anys del franquisme va ser la parròquia de Santa Maria la que va mantenir viu l’esperit fins a la fundació del Centre Excursionista el 1998, que juntament amb La Colla i els Amics del Sender centralitzaven les activitats de muntanya. El 2001, però, tornava a desaparèixer com a tal, per ser rescatat novament el 2005. Temps després, els Amics del Sender s’annexionaven al CECMO, que en l’actualitat suma 260 socis.
Precisament eren els Amics del Sender els que el 2001 van començar la Caminada de Caldes, que poc podrien imaginar que anys després centenars de participants omplirien els senders del Farell en una de les caminades clàssiques del Vallès Oriental. En aquesta edició, 685 participants van recórrer els dos trajectes, per gaudir de la flora i fauna de la muntanya que més personalitat dona a la localitat. Res millor per descobrir els senders i corriols dels entorns calderins.
Passats pocs minuts de les set del matí de dissabte, 10 de març, els 40 voluntaris dels Amics del Sender i el Centre Excursionista de Caldes (CECMO) ultimaven els detalls de la 17a edició d’aquesta prova no competitiva amb dos recorreguts diferents, de 17 km el llarg i de 12 km el curt. Amb 500 inscripcions confirmades, eren gairebé dues-centes les que es formalitzaven el mateix dia, a la carpa de què l’organització disposava a l’entrada del càmping El Pasqualet.
L’efervescència de participants ja es feia notar des de dos quarts de vuit i molts eren els que enfilaven cap a la Torre Nova, fins a l’entrada del camí dels Ermitans, on els participants podien escollir dues opcions: arribar fins al Turó del Casuc pel mateix camí dels Ermitans o agafar una drecera, per tal d’evitar taponaments en una zona de corriols estrets.
Un cop al Turó del Casuc, es trobava el primer punt d’avituallament, on els entrepans de botifarra van ser el primer àpat dels caminants, que van poder gaudir d’una temperatura suau durant tota la jornada. Després del refrigeri, els camins se separaven i el recorregut curt baixava cap a la Riera de Caldes passant per les runes del Casuc Vell, mentre que el llarg enfilava cap a Sant Sebastià de Montmajor, per trobar el segon punt d’assistència.
Sant Sebastià era el lloc de la pausa per fer fotos del paisatge, selfies amb l’església de fons o perquè els nombrosos gossos presents a la prova poguessin refrescar-se. Gairebé al centre del recorregut, aquesta mil·lenària vila sorprenia per la seva bellesa als nombrosos participants que encara no l’havien visitat i que perjuraven que tornarien per fer una visita amb més calma.
De Sant Sebastià, el recorregut seguia fins a la Casa Vella de les Elies, per enllaçar poc després amb la llera de la Riera i el trajecte curt, de tornada al mateix punt de sortida al càmping.
La prova va comptar amb 250 calderins inscrits, mentre que la resta de participants provenien dels dos Vallesos, Maresme i Barcelonès. Una dada molt llunyana de les 170 persones de la primera edició, abans de la consolidació com la festa gran del senderisme calderí.
El secretari del CECMO, Joan Soler, va valorar molt “positivament” el desenvolupament de la jornada des de la part organitzativa, un aspecte “corroborat també pels comentaris dels mateixos participants, que agraeixen descobrir corriols a vegades desconeguts fins i tot per vilatans de Caldes”, i va afegir que “hem d’agrair també a empreses i comerços que col·laboren a fer possible aquesta Caminada: Cuétara, Cal Fruitós, Camp Base, Base Esport i Càmping El Pasqualet”.
D’ençà que els Amics del Sender van crear la prova a inicis del segle XXI, amb la intenció de promoure les caminades de muntanya, la Caminada no ha parat de créixer, i ha arribat al límit de participants any rere any i amb un màxim de 800 en edicions passades. Els Amics van néixer amb la intenció de senyalitzar recorreguts per donar a conèixer els camins pròxims a la vila. Amb interessos comuns, l’annexió amb el CECMO va propiciar la creació de dues seccions: natura i alpinisme, des de les quals es promouen diferents activitats adreçades a socis i aficionats.
Actualment, el Centre està recorrent la GR-11, coneguda com a Senda Pirenaica, amb començament al Cap d’Higuer a Hondarribia (País Basc) fins al Port de la Selva i el Cap de Creus. A més de moltes activitats excursionistes i d’escalada, el CECMO es reuneix els dijous al vespre en una de les sales del Centre Cívic i Cultural del carrer Buenos Aires.
Autor
Addicte de l’esport i al món del motor. Llicenciat en periodisme per la UAB i màster esportiu per Blanquerna, col·laboro en diversos mitjans locals en ràdio i paper. Fotògraf accidental i amant de la velocitat. Enamorat de Caldes de Montbui.