Gran estrena del TACA’M 2018
- 06/02/2018
- 0 comments
- Marta Puigdueta
- Categoria: Cultura
- 0
Figuretes de vidre, de la companyia Cloteatre de l’Orfeó Martinenc de Barcelona, ha estat l’encarregada aquest passat diumenge de donar el tret de sortida a la trentena edició del concurs de teatre amateur de Caldes de Montbui
IMATGE | Cloteatre, de l’Orfeó Martinenc de Barcelona, va inaugurar diumenge passat el concurs d’enguany amb l’obra “Figuretes de vidre” de Tennessee Williams. > Q. PASCUAL
Torna a ser temps de TACA’M, de teatre amateur i de promoció de la cultura. Diumenge passat, Cloteatre de l’Orfeó Martinenc de Barcelona van donar el tret de sortida a la trentena edició del concurs calderí. Una vuitantena de persones van omplir l’Stage, malgrat el dia plujós que feia, atretes per Figuretes de vidre, de Tennessee Williams. Un retrat de la silenciosa desesperació dels anys 30, una evocació a la nostàlgia dels temps passats, a la solitud i als amors perduts. Un reflex, per sobre de tot, de la necessitat de somiar. Un espectacle que comença i acaba en el mateix punt, però que deixa les relacions humanes sobre la taula. L’obra més autobiogràfica de Tennessee Williams va ser la primera de les vuit que programa el TACA’M.
Els espectacles que es podran veure cada diumenge a les 18 h a l’Stage fins al 25 de març són fruit d’una selecció d’entre una cinquantena d’obres de teatre amateur. L’oferta teatral del certamen vol ser variada però amb el denominador comú de la qualitat. Jaume Guarch, membre destacat de la comissió organitzadora, es va mostrar satisfet de l’afluència de públic i va desvetllar el motiu pel qual van triar Figuretes de vidre d’entre les candidates: “Els vam seleccionar per com ho feien, per la interpretació de qualitat, l’equilibri del conjunt i la posada en escena”.
Manel Guallar, director del grup Cloteatre de l’Orfeó Martinenc de Barcelona, tenia clara la responsabilitat que significava obrir el concurs de teatre amateur: “És vital fer funcionar l’obra des del principi perquè el públic tingui una bona impressió del certamen”. Ho van aconseguir. El públic es va mostrar empàtic i satisfet, tot i enfrontar-se a una obra dura. Guallar va definir el TACA’M com “un concurs seriós, hospitalari i amb gent encantadora”.
Ivan Montserrat, l’actor que encarnava en Tom, l’alter ego de Williams a l’obra, va destacar el caliu del públic calderí: “Tot i els nervis de saber que t’estan analitzant, la gent m’ha tranquil·litzat, es notava que seguien l’obra pas a pas, ens han fet sentir com mai, ha estat increïble”. Montserrat, va argumentar la necessitat d’iniciatives com el TACA’M, que “promouen la cultura teatral”.
IMATGES | A dalt, una vuitantena de persones van omplir l’Stage, malgrat la pluja, en l’estrena del TACA’M 2018. A baix, un dels momnets més emotius de l’obra “Figuretes de vidre” de T. Williams.> Q. PASCUAL
Figuretes de vidre (The Glass Menagerie) està considerada com l’obra que millor descriu la vida del dramaturg. L’autor es converteix en el protagonista i, a través dels seus records, l’espectador s’endinsa en alguns dels aspectes més colpidors i dolorosos de la seva vida. L’argument és l’abisme entre el món que es vol veure i la realitat a través d’un retrat d’una família del sud dels Estats Units, capitanejada pels desitjos de la mare.
Maite Martínez va ser l’actiu encarregada d’encarnar el personatge de la matriarca, l’Amanda. “Amb disset anys ja em va enganxar el verí del teatre i, per tant, ja havia participat en altres concursos, com per exemple el de Vallirana o el de Calella. Però el TACA’M ha estat amb diferència on ens hem sentit més acompanyats. Em va enamorar des d’un bon principi, la manera com el van presentar, permetent que els grups teatrals ens coneguem entre nosaltres i d’aquesta manera poder aprendre dels projectes dels altres”.
Diumenge, el grup teatral va ser capaç de remoure emocions amb un pare absent, una mare obstinada a casar la filla, una filla encegada amb les figuretes de vidre i un germà impacient per abandonar-les com el cap de família. Per ells va ser un honor participar en el TACA’M, ja que és un concurs de trajectòria molt conegut en el món del teatre amateur.
El certamen arriba a la trentena edició, i es consolida en el panorama teatral de la zona i, també, com un dels concursos de teatre més veterans de tot Catalunya. D’entre la resta d’obres que proposa el concurs, Jaume Guarch va destacar l’element sorpresa de Cancelada cancel·lada i una versió molt innovadora de La plaça del Diamant, de Mercè Rodoreda.
Com cada any, el concurs busca l’equilibri entre els diversos gèneres. Així, s’hi podran veure des de clàssics internacionals, passant per grans autors catalans, fins a obres de producció pròpia. Enguany, el TACA’M s’afegeix a l’homenatge a Manuel de Pedrolo que porta a terme la Institució de les Lletres Catalanes amb Aquesta nit tanquem.
La pròxima representació tindrà lloc l’11 de febrer, a les 18 h, a l’Stage. D’acord amb la filosofia de varietat del concurs, es podrà veure un musical de producció pròpia, Segueix el teu cor, protagonitzat pel Grup Escènic Gespa de Barcelona.
Autor
Enganxada a Caldes de Montbui i la seva gent. Em caracteritzo per ser una persona feliç. Graduada en Periodisme per la Universitat Pompeu Fabra, corresponsal d'Ona Codinenca i la Xarxa a la vila termal. Anteriorment Cap de Redacció del Setmanari Montbui. El que em mou és veure què té d'interessant cada persona que m'envolta i explicar-ho.