
Una radiografia dels polígons industrials de Caldes
- 23/01/2018
- 0 comments
- Jordi Rius
- Categoria: Actualitat
- 1
Els dos polígons que hi ha al poble, el Pinatar i la Borda, sumen 57,83 hectàrees de superfície industrial
IMATGES | Un transportista consulta el directori d’empreses que hi ha en els dos polígons de Caldes de Montbui. > Q. pascual
Caldes de Montbui compta amb dos polígons industrials. L’un, el més gran, és el de la Borda, de 52,98 hectàrees, a tocar de la C-59 i on es concentra el 70% de les persones assalariades en els sectors industrial i de distribució de la població. “Les naus tendeixen a anar a la Borda perquè les naus són més grans, tenen la C-59 allà mateix”, constata Olga Peralta, cap de Foment Econòmic de l’Ajuntament de Caldes de Montbui. L’altre, el Pinatar, al costat de la carretera c-1413a, té 4,85 hectàrees de superfície i concentra petits tallers i indústries. Més enllà d’aquests polígons industrials, també hi ha activitat a l’àrea del Tint, que més aviat es consideraria una àrea comercial per la concentració de grans comerços, magatzems o concessionaris. Pel que fa a les empreses que estan ubicades als dos polígons, un 15% fan activitats logístiques, un 13,8% són metal·lúrgiques o fabriquen productes metàl·lics, un 10,8% són de serveis i un 10% es dediquen a l’alimentació i a les begudes. La indústria tèxtil, en altres temps un sector molt important a la vila termal, ha quedat molt reduïda. “A Caldes ha quedat el disseny i la part administrativa, mentre que la producció es fa fora; és el que ha portat la globalització amb la conseqüent deslocalització”, assegura la regidora de Desenvolupament Econòmic, Núria Carné. En tot cas, hi ha casos reeixits de reinvenció i d’innovació com l’empresa Relats, que “ha passat d’utilitzar la tècnica del trenat per a filatures a convertir-la per al sector industrial i treballen molt el sector de l’automoció”, afegeix Peralta.
Un dels handicaps que es troben les empreses quan creixen és que no troben més superfície, ja que els polígons estan a un 80% d’ocupabilitat. Altres queixes recurrents de l’empresariat són, l’asfaltatge, les voreres o l’aparcament. En aquest sentit, la regidora de Desenvolupament Econòmic ha avançat que Caldes “s’ha presentat a una subvenció de la Diputació de Barcelona de millora de polígons, en concret de l’asfaltatge. Hi ha alguns carrers malmesos pel pas del transport pesat. Això seria l’actuació més urgent que caldria als polígons”.
La bona ubicació del polígon de la Borda –a uns 10 quilòmetres de l’autopista– fa que sigui fàcilment accessible, encara que es produeixen alguns taps de trànsit pel continu pas de camions que van als polígons de Palau-solità i Plegamans o als de Caldes. La C-59 és un punt de densitat important en matèria de trànsit diari, a més d’impedir la connexió entre el nucli municipal i el polígon de la Borda. Fa poques setmanes es va iniciar la construcció d’un pas soterrat a la via principal que permetrà la lliure circulació de bicicletes i vianants, unint tots dos trams. Les obres es preveu que finalitzaran durant la primera meitat d’aquest any. El nou pas inferior garantirà la seguretat en un punt cabdal per al trànsit de persones que cada dia es traslladen a empreses del polígon, fins ara impossible d’accedir-hi de manera segura, i unirà el carrer Velázquez del nucli urbà amb el carrer Garraf de la Borda.
EIX RIERA DE CALDES
És una àrea econòmica de caràcter territorial que s’estén de nord a sud al llarg d’aquesta llera fluvial, i està constituïda pels termes municipals de Caldes de Montbui, Sentmenat, Palau-solità i Plegamans, Polinyà, Santa Perpètua de Mogoda i la Llagosta. La potència i la capacitat de desenvolupament del teixit empresarial d’aquest territori es posen de manifest si considerem que s’hi comptabilitzen més de 87.000 habitants, s’hi localitzen 42.000 llocs de treball, prop de 3.000 empreses i 32 polígons d’activitat econòmica. L’activitat industrial, amb prop de 1.000 empreses, d’entre les quals més de 400 són d’alta intensitat tecnològica, és la més emblemàtica del territori.
Des de l’Ajuntament de Caldes, que va presidir fa tres anys l’Associació de Municipis de l’Eix de la Riera de Caldes (AMERC), s’assegura que al poble hi ha “molta activitat econòmica, potser més que a altres poblacions de l’Eix, però aquesta es concentra en microempreses, d’un a cinc treballadors”. A diferència de Polinyà o Santa Perpètua, on els polígons estan connectats, “el nostre –el de la Borda– queda més aïllat”.
L’alcalde de Caldes, Jordi Solé, va explicar en el moment d’accedir a la presidència de l’AMERC que l’organisme aprofitaria totes les convocatòries que surtin “per presentar-nos-hi ja sigui com a associació o com a ajuntaments agrupats per assolir, en definitiva, l’objectiu de treballar a favor de la indústria del territori i, per tant, per la creació de llocs de treball i la generació i el repartiment de la riquesa”.
L’AMERC tenia detectades un seguit d’empreses referents dels diferents sectors industrials a tots els polígons. En el cas de Caldes, Biozoo i Karizoo, dedicades a la producció i comercialització de productes de cosmètica, accessoris i alimentació per a animals domèstics; Cosmic, d’accessoris de bany; Plastiflex, de transformació de matèries plàstiques; Recam Làser, amb aplicacions industrials del làser; Cehisa, que produeix i ven màquines per treballar la fusta; la indústria càrnica Jacsa, i el cas ja referit de Relats, que fabrica aïllants elèctrics i tèrmics.
SORTIDA DE LA CRISI
D’entre les prop de 1.000 empreses industrials existents en aquesta àrea que conforma l’Eix Riera de Caldes, Caldes de Montbui domiciliava fa dos anys unes 106 empreses manufactureres –un 12,1% del total de les empreses de l’Eix–, mentre que el 2006 –un any abans de la crisi– n’hi havia 144. Pel que fa als treballadors, el 2006 n’hi havia 2.215 i, deu anys més tard, n’eren 1.561. Passada la crisi, “ara s’ha reactivat l’activitat. Fins i tot, des de l’últim cens que vam fer hem notat que hi ha hagut increment d’activitat econòmica”, assenyala Peralta. Un dels indicadors que hi ha més moviment als polígons és el dels restaurants dels polígons. A Caldes n’hi ha cinc –quatre a la Borda i un al Pinatar. Des del restaurant La Borda, asseguren que “s’ha recuperat l’activitat, no és que estiguem al màxim, però hi ha més movimentt i es noten més cotxes”.
DOS CENTRES PER DONAR SUPORT A LES EMPRESES I ELS EMPRENEDORS
Caldes compta amb dos centres que donen suport a empreses, emprenedors i a aquelles persones que busquen feina: La Piqueta i Caldes Emprèn.
La Piqueta és l’equipament de Desenvolupament Econòmic destinat a la promoció econòmica local. L’espai funciona des del 2013 i està ubicat al carrer Dr. Delger, 5. La Piqueta aglutina diferents serveis: ocupació, destinat a l’atenció de les persones que cerquen feina o bé volen reincorporar-se al mercat de treball, a les quals s’ofereix assessorament per a la recerca activa de feina, orientació professional i formació ocupacional, entre d’altres; de suport a l’empresa i a l’emprenedoria, mitjançant assessoraments individuals a persones emprenedores amb una idea de negoci que volen autoocupar-se o crear una empresa. Se les acompanya en el procés d’elaboració de la idea de negoci perquè esdevingui viable, i de creació d’empresa, i posteriorment de consolidació del projecte, ja sigui com a persones emprenedores allotjades al Centre d’Iniciatives Empresarials Caldes Emprèn o bé en altres espais del municipi. La Piqueta ofereix informació d’interès empresarial, ajuts, subvencions, actualitzacions normatives i d’altres i formació especialitzada d’interès empresarial i de suport a les persones emprenedores. També té altres serveis, com comerç i consum, mercat de venda no sedentària, agricultura i horts domèstics.
Caldes Emprèn, ubicat a la Borda –al carrer Garraf–, permet l’allotjament d’activitats empresarials de nova o de recent creació, i facilita la trobada entre diferents professionals, l’establiment de sinergies i noves oportunitats de negoci, i també ofereix serveis diversos per impulsar l’inici de l’activitat professional i el creixement empresarial.
Els espais que s’ofereixen estan adaptats per començar a treballar-hi, amb mobiliari, accés a Internet i telefonia. Hi ha dotze mòduls o despatxos de 14 a 32 m2 per a activitats de serveis, que en aquests moments es troben al 50% d’ocupació, i cinc naus industrials de 85 m2 “pensades per a activitats que comencen, amb els requisits que qui les ocupa ha de tenir un projecte innovador, amb menys de tres anys de vida”, explica Olga Peralta, cap de Foment Econòmic. Les empreses s’hi poden estar com a màxim cinc anys, “encara que la mitjana d’ocupació és d’1,5 anys”, subratlla Peralta. Caldes Emprèn també té un servei de coworking, domiciliació d’activitats, una sala polivalent de reunions i una sala de presentacions o aula de formació d’ús puntual d’una superfície de 100 m2. A més, per a les empreses allotjades hi ha un espai relacional, un servei de recepció, atenció de trucades, paqueteria, correspondència i servei de reprografia, a més de suport i assessorament per a la millora empresarial.
Altres notícies
Autor
Ha treballat a mitjans comarcals, com ara El Punt, i també a Barcelona. Ara fa una aposta per descobrir els racons amagats de Caldes.