Més presència i notorietat de l’aigua termal
- 08/01/2018
- 0 comments
- redacció
- Categoria: Actualitat
- 0
Amb aquesta premissa comencen els preparatius de la remodelació de la plaça, que quedarà afectada a partir del proper mes de febrer
IMATGE | Render que il·lustra com quedarà la nova plaça de la Font del Lleó després de les obres que s’iniciaran el 5 de febrer. > aj. caldes
Ja queda menys perquè es faci realitat la transformació de la plaça de la Font del Lleó i reconvertir-la en un espai amb més presència de l’aigua termal. Aquest mes de gener, la UTE integrada per les empreses ROGASA i REHACSA signaran el contracte i iniciaran les mesures d’implementació i prospecció, però no començaran realment les accions de reurbanització fins al proper 5 de febrer. Unes obres que segons l’alcalde de Caldes, Jordi Solé, tindran un efecte revitalitzador de l’espai, a més de ser “la cirereta del pastís després de molts anys d’anar fent millores al nucli antic”.
Segons el calendari establert, les activitats entorn de la celebració de Sant Antoni, que tindran lloc en aquesta mateixa plaça entre el 14 i el 21 de gener, conservaran la seva ubicació tradicional, però d’altres com el Mercat de l’Olla o l’Escaldàrium patiran una reubicació en espais alternatius.
La urbanització de la plaça es farà d’acord amb el projecte presentat per l’estudi Volta Arquitectura +AR47, que integra les exigències urbanístiques, socials i turístiques d’aquest centre neuràlgic calderí amb les propostes derivades del procés de participació, en què hi van dir la seva entitats, comerciants i veïns i veïnes de Caldes de Montbui. En paraules de Jaume Mauri, regidor d’Espais Públics i Sostenibilitat, “en el procés participatiu es va poder dibuixar la plaça amb un panell en blanc, de manera que abans que estigui realitzada, ja ens la sentim de tots”.
La plaça de la Font del Lleó seguirà representant la singularitat termal de la vila, i serà la plataforma principal de fires i manifestacions culturals i tradicionals, posant en valor els elements patrimonials que acull i fent honor a la història més antiga i més recent del municipi: “el que farem és endreçar l’espai urbà per embellir el patrimoni que tenim en aquest espai”, diu Mauri. I aquest fet es traduirà en la incorporació d’una nova font davant les termes romanes, tot dibuixant un recorregut d’aigua per tota la plaça i donant més presència i notorietat al termalisme calderí. En aquest punt, Mauri destaca la bellesa que se’n derivarà sobretot a l’hivern, “ja que aquesta aigua, amb el contrast tèrmic, fumejarà i es veurà tot el quadrant de la plaça fumejant”. D’altra banda, també es preveu la conservació de la llamborda, col·locant l’original (polida i tallada) al centre, que conviurà amb la llamborda de granit als perímetres, fent servir les alineacions de la pedra per integrar i donar protagonisme als elements patrimonials que acull la plaça, com les Termes o la font.
La suma de les diferents actuacions a l’espai pretén, a més de potenciar la presència termal i fomentar elements patrimonials, la millora de la seva accessibilitat i la lliure circulació dels vianants. Sota la concepció d’una plaça per a vianants, es veurà reduïda la circulació de vehicles de motor, que quedarà restringida als serveis i els veïns. En aquest sentit, “no hi haurà aparcaments a la plaça, cosa que garanteix una millor seguretat a les persones d’aquest espai públic”, afegeix el regidor, Jaume Mauri.