Unes eleccions en dia feiner
- 19/12/2017
- 0 comments
- Jordi Rius
- Categoria: Actualitat
- 0
Unes 13.010 persones estan cridades a votar aquest dijous en les eleccions al Parlament de Catalunya
IMATGE | Diferents cartells electorals dels partits que concorren a les eleccions d’aquest dijous enganxats al pàrquing situat entre l’avinguda Pi i Margall i el carrer de les Escoles Pies. > Q. PASCUAL
Aquest dijous hi ha de nou eleccions al Parlament de Catalunya, dos anys i poc després de les darreres. No són unes eleccions normals, ja que qui les ha convocat, el president del Govern espanyol, Mariano Rajoy, ho ha fet després de cessar el govern de la Generalitat en el moment que anunciava l’aplicació de l’article 155 de la Constitució després de la declaració d’independència al Parlament el 10 d’octubre.
Es tracta, doncs, d’una cita electoral atípica pel fet que dos dels caps de llista dels partits que concorren a aquestes eleccions no han pogut fer campanya perquè un d’ells es troba en presó provisional –el cap de llista d’ERC, Oriol Junqueras, que està a la presó madrilenya d’Estremera– i l’altre està exiliat a Brussel·les –el cap de llista de Junts per Catalunya, Carles Puigdemont, amb part del govern cessat. En aquestes eleccions, el conseller d’Exteriors cessat pel Govern espanyol, Raül Romeva –que va viure a Caldes entre els 9 i els 22 anys–, tindrà un paper destacat, ja que figura com a candidat número 3 a les llistes d’ERC.
A Caldes es va muntar un grup de suport en el moment que Romeva va ingressar a la presó després de declarar davant l’Audiència Nacional.El 4 de desembre va sortir en llibertat sota fiança després que la seva causa passés al Tribunal Suprem. Romeva, que va aparèixer diumenge per sorpresa en un acte d’ERC a Can Rius, va apuntar que “hem de recuperar les institucions, la dignitat i seguir construint la república, i trigarem el que triguem”. El conseller cessat va afegir que “ho farem perquè tenim la gent i la determinació, i no en volem excloure ningú”.
També és un dia de votació estrany, ja que són unes eleccions celebrades en un dijous, a les portes de Nadal. El dijous 21 de desembre era la primera data possible en què Mariano Rajoy podia convocar eleccions segons la Llei orgànica del règim electoral central (LOREG). Aquesta llei determina que des que la convocatòria dels comicis es publica al BOE, el Butlletí Oficial de l’Estat, han de passar 54 dies fins al dia de les eleccions.
Fa 37 anys que no es convoquen unes eleccions en dijous a Catalunya. L’última vegada va ser just després de la restauració de la democràcia a Espanya, quan es van celebrar les primeres eleccions democràtiques després de la dictadura franquista. Les primeres eleccions generals, un cop recuperada la democràcia, van ser un dimecres, 15 de juny de 1977. En les dues eleccions posteriors, els comicis es van celebrar en dijous: l’1 de març de 1979 i el 28 d’octubre de 1982. El referèndum amb el qual es va aprovar la Constitució es va celebrar el 6 de desembre de 1978. A partir dels vuitanta, les eleccions es van començar a celebrar en diumenge. A Catalunya, les darreres eleccions celebrades entre setmana van ser les autonòmiques del 20 de març de 1980, que van ser en dijous. Pasqual Maragall va convocar les eleccions de 2006 entre setmana, però tot i ser dimecres, aquell 1 de novembre era festiu.
CENS DE 13.010 VOTANTS
En aquestes eleccions, 13.010 calderins i calderines estan cridats a votar, 229 més que als comicis autonòmics del 27 de setembre de 2015. En aquella cita electoral, la participació va ser del 79,95%, 9 punts més que en les eleccions al Parlament de l’any 2012 i més del 17% respecte a les de 2010. Als comicis de 2012, el que anomenem actualment bloc independentista –tot i que l’aleshores CiU no era encara la força sobiranista que és ara– va sumar el 57,69% dels vots (CiU, ERC i CUP), mentre que a la cita electoral del 27 de setembre de 2015, ja amb la marca de Junts pel Sí, els partits independentistes van aconseguir el 57,22% dels vots tot i l’increment de més de 700 vots entre el 2012 i el 2015. En l’anàlisi comparativa entre aquestes dues eleccions, és remarcable l’ascens de Ciutadans, que fa set anys era la sisena força política amb el 5,81% dels vots mentre que al 2015 escalava fins a la segona posició amb el 14,03% dels vots.
Els nou col·legis electorals de Caldes estaran oberts des de les 9 del matí fins a les 8 del vespre ininterrompudament. Els membres de la mesa, però, s’hauran de presentar al col·legi a les 8 del matí per constituir-la formalment. L’electorat s’haurà d’identificar amb el DNI, el passaport o el carnet de conduir amb fotografia. En qualsevol d’aquests casos, no tindrà importància que el document estigui caducat, però haurà de ser original, no fotocòpia. Els col·legis electorals són els següents: Ajuntament de Caldes (2 meses), Escola Bressol Gegant del Pi (3 meses), Biblioteca Municipal (2 meses), Les Cases dels Mestres (mesa única), Residència Santa Susanna (mesa única), Escola Bressol La Lluna (3 meses), IES Manolo Hugué (3 meses), Centre Cívic i Cultural Manolo Hugué (3 meses) i Caldes Emprèn. Centre d’iniciatives Empresarials.
TRANSPORT PER A PERSONES AMB MOBILITAT REDUÏDA
Creu Roja de Caldes ofereix el servei de transport als locals electorals durant el matí del dia 21 de desembre (de 10 a 14 h) a les persones que vulguin votar i tinguin alguna dificultat de mobilitat reduïda per traslladar-se fins al seu col·legi electoral. Les persones interessades a utilitzar el servei han de trucar a l’OAC, tel. 93 865 56 56. Es garanteix el transport a les persones que hagin fet la sol·licitud abans del 16 de desembre de 2017.
Altres notícies
Autor
Ha treballat a mitjans comarcals, com ara El Punt, i també a Barcelona. Ara fa una aposta per descobrir els racons amagats de Caldes.