A cavall de la tradició catalana i el terror americà
- 07/11/2017
- 0 comments
- redacció
- Categoria: Cultura
- 0
Caldes va celebrar la Castanyada mantenint els dolços tradicionals i incorporant la por de Halloween
IMATGE | La Castanyera acompanyada pel nens de Caldes durant la cercavila de dissabte. > M. CLAPERS
El passat divendres 27 d’octubre es donava el tret de sortida a la celebració d’una Castanyada cada vegada més tacada pel furor americà. Tot i que les castanyes, els moniatos i els panellets no han abandonat el seu paper protagonista de tota taula, la festa de Halloween s’ha sumat amb força entre la població catalana i així s’ha escenificat a Caldes amb l’ambient viscut durant el darrer cap de setmana d’octubre.
En el marc del que és més propi a Catalunya, la tradicional figura de la Castanyera va baixar de la muntanya fins a la plaça de l’Església per conèixer els infants calderins durant la tarda de dissabte. Aquesta acció, promoguda per l’Associació de Veïns i Comerços del nucli antic de la vila termal, va fer gaudir els infants d’una jornada festiva que va recórrer els carrers del nucli antic fent parada als llocs més emblemàtics. Tothom estava convocat a la plaça de l’Església i els més petits ja estaven impacients per saber què els explicaria la Castanyera. Com cada any, la visita no va decebre i va començar amb una sèrie d’exercicis d’estiraments per captar l’atenció dels assistents. Tot seguit, va començar l’explicació del conte, i amb l’ajut de diferents personatges que sortien del farcell de la Castanyera, es va gaudir d’un ampli repertori de cançons que mantenien el mateix denominador comú: la tardor. De mica en mica, la comitiva anava enfilant pel carrer Forn; tothom, atent a les indicacions de la Castanyera, entonava cançons populars catalanes i tots els assistents li seguien el compàs. El recorregut va seguir fins a la plaça de la Font del Lleó per baixar fins al carrer Barcelona i tornar a enfilar el carrer Delger, on la cercavila va enllaçar una altra vegada amb el carrer Forn i va acabar de nou a la plaça de l’Església. En aquest punt, es van repartir gratuïtament fins a 10 quilos de castanyes entre tots els assistents.
EL TOC TERRORÍFIC D’AQUEST 2017
Tot i la tradicional dolçor de la Castanyada, la por s’ha convertit en un nou clàssic en aquestes dates. Al marge del trick or treat americà que va conquerir els carrers de Caldes, els alumnes de 4t d’ESO de l’Institut Manolo Hugué i l’Espai Jove El TOC van preparar una tarda terrorífica amb la seva particular casa de la por. Qui volia podia visitar-la a la tarda del divendres 27 d’octubre, amb un preu simbòlic que ajudaria els joves a abaratir el cost total del viatge de final de curs. Per sisè any consecutiu, l’Espai Jove va oferir una tarda de molta intriga on es va poder conèixer la veritable història dels fantasmes que viuen al TOC.
ELS DE PINYONS, ELS MÉS VENUTS
Els protagonistes de la festa de la Castanyada d’enguany han continuat sent els panellets de pinyons. La veritat és que les pastisseries innoven any rere any per proposar alternatives als dolços típics d’aquesta festa. N’és un exemple la Pastisseria Muntada, ubicada a l’avinguda Pi i Margall, on aquest any, a banda dels sabors tradicionals com els d’ametlla, xocolata o pinyons, també hi hem pogut trobar panellets de festuc o panellets de fruita de la passió. Tot i la bona acceptació de les novetats presentades i la bona acollida per part del públic, els panellets més venuts han estat els de pinyons.
IMATGE | Panellets de pinyons. > Pastisseria Muntada
ES MANTENEN LES TRADICIONS
És tradicional en moltes famílies catalanes que per la celebració de la festa de la Castanya els panellets es facin a casa. És per això que, en els dies prèvis, les fruiteries ofereixen un gran assortiment d’ingredients per a la seva elaboració. En el cas de Casa Ametller, els ingredients més venuts aquests dies han estat la farina d’ametlla, per fer la massa, i els ingredients per decorar els panellets, com els pinyons, l’ametlla molta, el coco ratllat i la xocolata. Però també han estat productes estrella els moniatos i les castanyes, per poder torrar-les a casa, tot i les suaus temperatures, i acompanyar els dolços protagonistes a les sobretaules familiars.