La setmana passada es començaven a veure les tanques i material de construcció al bell mig centre de la vila, just davant de la parròquia Santa Maria de Caldes. Es tracta de l’inici de la tercera i última fase dins el procés d’arranjament de l’església, focalitzada en la façana i portalada barroca.
Mossèn Xavier Blanco, rector de la parròquia calderina, recordava el perquè de l’inici del procés de rehabilitació: “És la història d’un accident en el que va caure un tros de gàrgola i que hem sabut convertir-ho en la oportunitat per fer-li obres”. Després de la reconstrucció del primer incident, va prosseguir una segona fase de dos anys de durada, destinada a l’arranjament de les capelles del carrer Roma i la façana lateral. Ara, els operaris es dedicaran a la façana i portalada, aquesta última, de gran importància patrimonial al significar “un dels pocs elements que queden del Barroc a Catalunya”, explicava el mossèn.
La construcció de l’Església, que es va iniciar entorn el 1589, es va allargar fins el 1714 de la mà d’arquitectes com Joan Antic i Pong o Miquel i Joan Fiter. El 1701 va ser construïda la portalada d’estil barroc, considerada una de les obres mestres del barroc català i que, després de la Guerra Civil “es va perdre pràcticament tota”, recordava Blanco.
Donada la seva destacada singularitat, i el fet de formar part d’un dels actius turístics més rellevants de Caldes, l’Ajuntament de la vila ha acordat una inversió pública de 20.000€ que se restaran a l’import total de les obres de rehabilitació i reconstrucció: entre els 80 i 90.000€. Isidre Pineda, regidor de Turisme de Caldes, explicava l’aportació en concepte de conservació, especialment, de la portalada barroca: “No vam dubtar en poder signar aquest conveni i fer aquesta col·laboració, ja que entenem que es tracta de dedicar recursos públics a un espai emblemàtic i patrimonial de la nostra vila”. L’Església de Santa Maria significa un dels punts més importants, turísticament parlant, de Caldes i que es marquen en el corresponent mapa destinat al turisme, “motiu de més per creure que era important la seva rehabilitació i seguir cuidant d’aquest actiu turístic”, afegia el regidor.