Neix la Universitat Popular de Caldes
- 23/10/2017
- 0 comments
- redacció
- Categoria: Actualitat
- 0
La iniciativa es va presentar el divendres passat 20 d’octubre davant una quarantena d‘assistents al Centre, Ateneu Democràtic i Progressista
IMATGE | Jaume J. Pieres i Norbert Froufe van ser els responsables d’introduir i explicar el nou projecte del Centre, la Universitat Popular de Caldes, el passat 20 d’octubre.> I. HIJANO
El divendres passat 20 d’octubre es va celebrar la presentació oficial de la nova iniciativa de l’Ateneu: la Universitat Popular de Caldes de Montbui. Durant l’acte, on s’hi van reunir una quarantena de persones entre persones vinculades, curiosos i possibles futurs estudiants, es va explicar el projecte, els seus orígens, funcionament i el gruix de matèries que s’impartiran en els propers mesos.
El nou projecte, engegat pel Centre, Ateneu Democràtic i Progressista i agermanat amb la Universitat Popular de Granollers, neix de les inquietuds culturals dels membres del Centre i amb l’objectiu prioritari de promoure l’educació basada en el diàleg, el foment de la reflexió compartida i l’anàlisi crítica com a força motriu de les transformacions socials. Sota el mateix propòsit i tradició formativa que històricament ha estat vinculat als ateneus, la iniciativa pretén crear comunitat a través del coneixement i, amb ell, incidir en l’empoderament entès com a motor d’evolució social.
“Es tracta d’una història d’amor entre el que vol saber i el que vol ensenyar”, explicava Jaume J. Pieres, president de l’Ateneu, en relació als conceptes d’”Universitat” i “Popular”. D’una banda, és universitat arran del rigor dels continguts difosos en les diferents matèries impartides, però també popular perquè “entenem que tothom té dret a accedir a una formació de qualitat sense condicionaments previs, ni econòmics ni acadèmics”, comentava Norbert Froufe, coordinador de la Universitat Popular de Caldes.
“Tan sols la voluntat de saber”, afegia Froufe, és l’imprescindible per sumar-se a la iniciativa que ja compta amb una oferta d’onze cursos diferents. Des d’història de la filosofia, a història de la dona, ciències naturals i socials o electrònica, un ampli ventall de disciplines que es podran anar actualitzant en funció de l’interès i inquietuds dels membres, així com l’oferiment de nou professorat, expert en cada especialitat, amb ganes de compartir el coneixement i formar part del claustre. L’institut Manolo Hugué, la Cooperativa 70 i el propi Centre són, de moment, els tres espais en els quals es duran a terme els cursos, dividits majoritàriament en 15 sessions d’hora i mitja cadascun.
Si el concepte no és formal, la metodologia tampoc. Froufe ho explicava de manera contundent: “Sense exàmens i treballant el que es vulgui”, fugint dels mètodes propis de l’educació reglada i en el marc de relacions desinteressades entre els que saben i els que volen saber, tan sols (i tan immensament important) pel fet de conèixer.