Caldes diu ‘sí’ a la independència
- 04/10/2017
- 0 comments
- redacció
- Categoria: Actualitat
- 0
Amb una participació ciutadana del 58,3% de les 12.000 persones censades, 6.821 van votar-hi a favor
IMATGES | Durant tot el dia, es van produir llargues cues als col·legis electorals. A les urnes hi van acudir tant gent jove com gran. > J. Serra
1 d’octubre del 2017, una data a hores d’ara suficientment històrica a nivell mundial i a bastament essencial per als catalans i catalanes que hi van participar. Caldes de Montbui va viure una intensa jornada electoral protagonitzada per l’emoció, el respecte i el civisme, a diferència dels episodis de violència i crispació viscuts en diversos municipis veïns arreu de Catalunya.
A primeres hores de la matinada, els col·legis electorals de la vila començaven a omplir-se de ciutadans il·lusionats amb la cita ineludible. En pràcticament un silenci absolut, a les 9 h ja s’evidenciaven les llargues cues dels calderins i, després del repic de campanes, s’obrien les portes dels nou col·legis que habitualment ja s’habiliten per als processos electorals: l’Ajuntament, el Centre Cívic i Cultural, la Biblioteca, la residència del Santa Susanna, Les Cases dels Mestres, Caldes Emprèn i els centres educatius de l’escola bressol municipal La Lluna, El Gegant del Pi i l’Institut Manolo Hugué.
Jordi Solé, alcalde de Caldes, feia cua al Centre Cívic i Cultural pocs minuts després de les 9 h, quan ja es feien virals les primeres imatges que escenificaven situacions violentes i enfrontaments amb la policia nacional en diversos col·legis d’altres municipis. Solé ho sentenciava dient que “això és imparable i tothom quedarà retratat, ja que aquí no hi ha mitges tintes: o s’està amb la democràcia o s’està amb els violents”. Al marge de l’enrenou a les xarxes socials, Solé no s’oblidava de la ciutadania de Caldes: “Hem tingut desenes de persones defensant els col·legis des de primera hora. La seva reacció està sent espectacular”. Aviat ja se sentien els primers aplaudiments que arrencaven de manera espontània, celebrant la sortida dels primers veïns i veïnes que estrenaven les urnes, però immediatament després les cues quedaven paralitzades a causa del bloqueig generalitzat del sistema de votació. La solució no es va fer esperar i es va reiniciar la votació mitjançant el sistema manual: anotant el DNI dels votants per després introduir les dades al sistema quan fos operatiu. L’Anna, una calderina que feia cua al Centre Cívic, va ser de les primeres persones a votar amb el nou sistema, i no les tenia totes: “És una manera una mica ‘rupestre’. Quan puguin introduir-ho a l’ordinador donarà més confiança, perquè només ho han escrit a mà”, deia al sortir, satisfeta d’haver pogut votar.
Tot i la generalitzada presència de la parella de Mossos a les portes de cada col·legi electoral, la jornada del diumenge va transcórrer sense cap incident lamentable. De fet, a través de les xarxes socials es feia extensiu que la població de Caldes de Montbui era una molt bona opció per anar a votar, sobretot per als barcelonins, que tenien més dificultats amb els primers col·legis tancats després de requisar les urnes i el material electoral. No va ser el cas de la vila termal, amb l’excepció del tancament del col·legi Caldes Emprèn pels volts de les 18 h. Tot i l’episodi, les urnes estaven ben custodiades i els vots van ser presents en el recompte final. Els calderins i calderines no es van quedar de braços plegats, i en senyal de protesta es va celebrar una concentració espontània davant la porta del consistori. ‘Els segadors’ s’escoltava amb una nitidesa esgarrifant i, tot i el plugim, el caliu era ben notori. La plaça de la Font del Lleó s’omplia cada vegada més i a quarts de deu de la nit Jordi Solé, regidors del consistori i membres de les meses apareixien al balcó de l’Ajuntament davant dels centenars de persones que alçaven les mirades, famolencs de resultats.
RESULTATS:
7.474
vots a Caldes
58,3%
de participació
6.821
Sí
485
No
126
En blanc
42
Nuls
Abans de res, Solé va recordar les 761 víctimes “de la repressió policial espanyola”, comentari que va anar seguit d’un fort aplaudiment dedicat a totes elles. “Els catalans i catalanes fem coses i una de les coses que sabem fer és defensar la nostra dignitat, la personal i la col·lectiva”, seguia Solé. “Avui hem fet un referèndum, avui hem votat i avui hem guanyat!”, sentenciava l’alcalde. Els resultats registrats a Caldes van prosseguir amb atenció: 7.474 calderins i calderines van votar en el referèndum de l’1 d’octubre, el 58,3% dels 12.000 ciutadans censats, i, per tant, un nombre suficientment representatiu de la població total de Caldes de Montbui. Del total de vots comptabilitzats, 42 van ser nuls, 126 en blanc, 485 a favor del “no” i 6.821 a favor del “sí” a una Catalunya independent en forma de república.
Caldes ha votat i ha dit que sí. Un dia després, l’Ajuntament comunicava sumar-se a l’aturada general d’ahir 3 d’octubre amb una concentració convocada a les 12h del migdia davant la porta del consistori.
Comunicats a favor del dret a decidir previs a l’1 d’octubre
Dues setmanes abans de l’1 d’octubre, Catalunya no només protagonitzava els principals titulars informatius, sinó també comunicats de ciutadans i entitats que es pronunciaven davant dels fets succeïts arran de la macrooperació policial de l’Estat per aturar la celebració del referèndum. A Caldes, el consistori va fer públic un comunicat el 21 de setembre que manifestava “el ple suport a totes les accions cíviques i pacífiques adreçades a defensar la democràcia, els drets fonamentals i les llibertats ciutadanes”. Altres col·lectius, com el CN Caldes, es pronunciava a través de les xarxes socials declarant “el seu compromís amb la defensa del país, la democràcia, la llibertat d’expressió i el dret a decidir”.També es va pronunciar el sector de l’educació de la vila amb un manifest a favor del dret a vot signat el 27 de setembre, on s’hi feia “una crida a la participació massiva l’1-O per desbloquejar la negativa de l’Estat espanyol a l’exercici legítim democràtic del dret a votar”.