Caldes acull la 35a Jornada de Polítiques Locals de Joventut
- 21/10/2017
- 0 comments
- redacció
- Categoria: Actualitat
- 0
Ahir, 19 d’octubre es van reunir 170 tècnics locals de joventut de tota la demarcació de Barcelona posant l’accent en la participació dels joves
IMATGE | La 35a Jornada de Polítiques Locals va acollir a Caldes un total de 170 persones entre regidors locals, tècnics i responsables de joventut de tota la demarcació de Barcelona.> I. HIJANO
Caldes va ser el municipi escollit per significar, enguany, el punt d’encontre de 170 regidors, tècnics locals i responsables de joventut de tota la demarcació de Barcelona. Ahir, dijous 19 d’octubre, s’hi va celebrar la 35a Jornada de Polítiques Locals, organitzada des de la Diputació de Barcelona, amb la temàtica centralitzada en la transformació local des de la participació juvenil.
La jornada es va iniciar cap a les 9:30h del matí des de l’Espai de Can Rius, acollint les primeres presentacions i xerrades, tot i que, més tard, es van visitar altres escenaris calderins com l’Espai Jove El Toc i Les Cases dels Mestres. En el transcurs del dia, es van poder compartir experiències viscudes des del món local en l’àmbit de la joventut, destacant-ne bons exemples que permeten i potencien l’empoderament dels joves i la participació juvenil.
Antoni Garcia, diputat d’Igualtat i Ciutadania de la Diputació, va ser el responsable d’inaugurar la jornada, tot destacant l’evolució de les polítiques públiques en l’àmbit de la joventut i posant en valor “el paper protagonista que tenen els joves amb els canvis socials que estem vivint en la nostra societat”. Al seu torn, Marta Vilalta, directora general de Joventut de la Generalitat de Catalunya, va fer balanç d’aquests 35 anys de polítiques locals i va recalcar la importància d’aquestes jornades i la temàtica d’enguany, on es relaciona la proximitat del món local envers la participació i la possibilitat que els joves esdevinguin, “no només protagonistes de les seves vides, sinó també de la decisió d’aquelles polítiques públiques que volem impulsar relacionat amb les polítiques de joventut”.
“Amb aquestes jornades veiem que els joves sí que s’impliquen, sí que participen, que tenen ganes de decidir”
Marta Vilalta,
Directora General de Joventut de la Generalitat de Catalunya
En el marc local, David Través, regidor de Joventut de Caldes de Montbui, expressava està content amb el fet que “les jornades hagin arribat a Caldes, especialment aquest any per la temàtica que se’n deriva”. A la vila termal, ja fa forces anys que es du a terme el Nervi Jove, un projecte consolidat de participació juvenil on prop de 70 joves s’hi sumen a cada edició i són els responsables de debatre i decidir entre més de 90 propostes. Través ho explica dient que “sempre hem donat prioritat a la participació i empoderament dels joves, ajudant-los en el procés”. Aquest fet s’escenifica amb l’ampliació enguany del projecte de participació juvenil local a estudiants més enllà de l’educació obligatòria. El regidor ho explica dient que “no tenia cap sentit que poguessin participar els joves estudiants d’ESO, educar-nos en aquest camí i, arribats a Batxillerat, tallar-nos la dinàmica”.
IMATGE | D’esquerra a dreta, David Través, el regidor de Joventut de Caldes, Antoni Garcia, diputat d’Igualtat i Ciutadania de la Diputació de Barcelona i Marta Vilalta, directora general de Joventut de la Generalitat de Catalunya.> I. HIJANO
TRENCANT TÒPICS
Marta Vilalta, directora general de Joventut de la Generalitat de Catalunya, posava en valor aquestes jornades i la temàtica d’enguany, podent trencar també amb certs tòpics que estigmatitzen als joves, com l’estereotip que no són participatius. “Amb aquestes jornades veiem que els joves sí que s’impliquen, sí que participen, que tenen ganes de decidir, de manera que les administracions hem de posar les eines disponibles, no només per fer polítiques per als joves, sinó amb els joves”, seguia explicant. Els processos de participació serveixen per acompanyar als joves en tot el procés, des del disseny a l’execució i posterior valoració i, sobretot, “no seguir pecant de l’egoisme que pateixen les administracions donant-lis tot fet”, afegia Vilalta.